3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie

Nahrádzať pri niektorých aplikáciách minerálnu vlnu niečím iným je plytvanie časom. Prezradíme vám, kde hrá hlavnú rolu.

Každá časť domu alebo bytu si vyžaduje iný typ izolácií. Pružné vlákna a paropriepustnoť minerálnej vlny sú pre mnohé aplikácie ako stvorené a nahrádzať ich niečím iným je skrátka plytvanie financiami i časom. Prezradíme vám 3 aplikácie, v ktorých hrá minerálna vlna hlavnú rolu.

1-r491_res.jpg

1.       Zateplenie šikmej strechy

Pružné vlákna sa vynikajúco prispôsobujú nerovnostiam strechy a dokonale vypĺňajú priestor medzi krokvami, aby nevznikali žiadne medzery. Tieto práce sa vykonávajú aj v chladnom období, na jeseň i v zime,  ak je neporušená strešná krytina. Zateplením strechy môžete ušetriť 20 – 30 % energie na vykurovanie domu, treba však zvoliť dostatočnú hrúbku a kvalitu tepelnoizolačného materiálu.   Pre dostatočnú úsporu sú dnes potrebné aspoň 2 vrstvy tepelnej izolácie v celkovej hrúbke najmenej 26 cm,“ upozorňuje Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation. Vyberajte podľa najnižšieho parametru lambda ƛ, ktorý zabezpečí  lepšiu izoláciu pri menšej hrúbke. Dnes môžeme na trhu nájsť kvalitatívne vyšší štandard  0,032 – 0,035 a 0,037 - 0,039 W/m.K predstavuje štandard pre úspory tepla v zime. Do 28.2. môžete získať ekologickú minerálnu izoláciu ECOSE  s 50 % zľavou na celý sortiment z aktuálneho cenníka Knauf Insulation a na všetky hrúbky výrobkov.  Minerálna vlna s ECOSE Technology  je vhodná pre zdravú klímu v podkroví, pretože je vyrobená z prírodných materiálov a spájaná  bez formaldehydu, fenolov a umelých farbív.

2-r864_res.jpg

2.       Kedy sa oplatí zatepliť strop?

S problémom stropu pod nevykurovaným podkrovím sa stretávajú obyvatelia starších domov, ale aj v novostavbách typu bungalov. Tepelná izolácia stropu  v týchto stavbách zabráni tepelným únikom a udrží tepelnú pohodu v interiéri, môže ušetriť až 30 % tepla. Ak ide o trámový strop, prvú vrstvu treba poukladať medzi stropné trámy a druhú vrstvu na ne. Na železobetónové alebo keramické stropy sa používa systém zavesených sadrokartónových dosiek, tepelná izolácia sa ukladá medzi ne a strop, prípadne na strop,  ak sa nevyužíva na skladovanie. Celková hrúbka izolácie by nemala byť nižšia ako 240 mm. Optimálne je použiť minerálnu vlnu v dvoch vrstvách.

3-r979_res.jpg

3.      Suché, ale nie nudné

Sadrokartónové priečky sa nazývajú tiež ľahké alebo suché, pretože sa zhotovujú pomocou suchého procesu bez malty a muriva. Získali si obľubu vďaka svojej ľahkosti, šetrnosti k stavebnej konštrukcii, rýchlej a suchej montáži. Ani týmto stavebným úpravám zima nevadí, môžete sa do nich pustiť aj vo februári. Stavba môže byť hotová aj za pár dní. Pri vnútorných priečkach je dôležitá ochrana pred prenikaním hluku z vedľajšej miestnosti alebo zo  stupačiek v panelákoch. Účinnosť zvukovej izolácie závisí od objemovej hmotnosti sadrokartónových dosiek a druhu izolácie, ktorá ich vypĺňa. Ideálna je sadrokartónová konštrukcia  vyplnená minerálnou vlnou. „Minerálna vlna má vysokú schopnosť pohlcovať zvuk vyššej časti zvukového spektra, sadrokartón zas utlmí hlbšie zvuky,“ vysvetľuje Karol Tužinský. Do interiérov dnes majitelia preferujú ekologické  izolácie bez  použitia formaldehydového spojiva a čoraz častejšie sa stretávame s požiadavkami zvukovej izolácie existujúcej murovanej steny predsadenou stenu s minerálnou izoláciou. Sadrokartónové konštrukcie dnes bez problémov udržia skrinky kuchynskej linky, umývadlo, záchod či bidet. Jedna „hmoždinka“ pri správnom vystužení a kotvení  sadrokartónovej konštrukcie priečky udrží hmotnosť až 65 kg.

4-r837_res.jpg

Viac na ecose.sk, knaufinsulation.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu