Pondelok, 6. apríl, 2020 | Meniny má Irena

Deťom s rakovinou n.o. mení detskú onkológiu k lepšiemu

Vďaka neziskovej organizácii Deťom s rakovinou a sponzorom budú choré deti tráviť viac času v domácom prostredí.

Vďaka neziskovej organizácii Deťom s rakovinou a sponzorom budú choré deti tráviť viac času v domácom prostredí. Vo februári otvorili pri Klinike detskej hematológie a onkológie novú Dennú kliniku.

Detská izba namiesto nemocnice

Autorom a realizátorom na Slovensku jedinečného projektu je rodičovská nezisková organizácia Deťom s rakovinou. Denná klinika bude slúžiť na ambulantné podávanie chemoterapie, kontroly a jednodňové zákroky ako napríklad lumbálne punkcie. Aj pri týchto menších zákrokoch museli byť pacienti doteraz vždy hospitalizovaní. „Liečba rakoviny je dlhá a náročná. My ju chceme deťom čo najviac zľahčovať a prvým krokom je Denná klinika. Pacienti budú namiesto nemocnice viac času doma v kruhu rodiny, kde sa cítia dobre a bezpečne. Ich psychická pohoda je dôležitá pri priebehu liečby,“ vysvetľuje riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Kopper.

čakáreň s herňou pre detských pacientov novej dennej kliniky

Prispeli nadácie aj súkromné firmy

Inšpiráciou pre architektov Romana Halmiho a Martiny Müllerovej bola rakúska detská klinika St. Anna vo Viedni. „Pokiaľ to stav dieťaťa dovoľuje, uprednostňujú aj vo svete domáce prostredie pred nemocnicou, čo je pre deti a ich rodiny veľká výhoda. Veľkým plus je aj to, že sa nám uvoľnia lôžka pre hospitalizácie vážnejších stavov,“ hovorí prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Alexandra Kolenová. Nová Denná klinika je pre detských pacientov z celého Slovenska. Má dve vyšetrovne, miestnosť pre lekárov, tzv. izolačku pre pacientov, kuchynku pre rodiny, čakáreň aj s herňou. Na jej výstavbu prispeli viacerí darcovia. Značnými sumami pomohlo Združenie na pomoc detskej onkológii, ktoré venovalo 200-tisíc eur, Liga proti rakovine so sumou 100-tisíc eur či Nadácia televízie Markíza sumou 75-tisíc eur. V priestoroch bolo nutné meniť dispozíciu, rozvody, potrubie, podlahy, inštalovala sa profesionálna vzduchotechnika a zdravotechnika. „Projekt realizovala spoločnosť SKANSKA SK, pričom nám neúčtovala vlastné pracovné náklady, za čo sme im veľmi vďační. Spoločnosť HAGARD:HAL a.s. nám zase darovala elektroinštaláciu,“ približuje riaditeľka neziskovej organizácie K. Kopper. Denná klinika začne fungovať pre pacientov už v apríli. Deťom s rakovinou n.o. má v pláne ďalšie projekty, ktoré výrazne zlepšia podmienky liečby na detskej onkológii.

zázemie (kuchynka) v novej dennej klinike

www.detomsrakovinou.sk

Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk

Je to tak, momentálne sa podstatná časť bežných aktivít detí presunula do online prostredia.

Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor

Ak ste si už nechali vypracovať jednu ponuku, využite možnosť získať aj druhý názor od odborníkov. Jednoducho, online a zadarmo.

V centre Košíc vyrastá eco-friendly biznis centrum

Splachuje sa podzemnou vodou, vzduch filtrujú a merajú jeho kvalitu.