Deťom s rakovinou n.o. mení detskú onkológiu k lepšiemu

Vďaka neziskovej organizácii Deťom s rakovinou a sponzorom budú choré deti tráviť viac času v domácom prostredí.

Vďaka neziskovej organizácii Deťom s rakovinou a sponzorom budú choré deti tráviť viac času v domácom prostredí. Vo februári otvorili pri Klinike detskej hematológie a onkológie novú Dennú kliniku.

Detská izba namiesto nemocnice

Autorom a realizátorom na Slovensku jedinečného projektu je rodičovská nezisková organizácia Deťom s rakovinou. Denná klinika bude slúžiť na ambulantné podávanie chemoterapie, kontroly a jednodňové zákroky ako napríklad lumbálne punkcie. Aj pri týchto menších zákrokoch museli byť pacienti doteraz vždy hospitalizovaní. „Liečba rakoviny je dlhá a náročná. My ju chceme deťom čo najviac zľahčovať a prvým krokom je Denná klinika. Pacienti budú namiesto nemocnice viac času doma v kruhu rodiny, kde sa cítia dobre a bezpečne. Ich psychická pohoda je dôležitá pri priebehu liečby,“ vysvetľuje riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Kopper.

čakáreň s herňou pre detských pacientov novej dennej kliniky

Prispeli nadácie aj súkromné firmy

Inšpiráciou pre architektov Romana Halmiho a Martiny Müllerovej bola rakúska detská klinika St. Anna vo Viedni. „Pokiaľ to stav dieťaťa dovoľuje, uprednostňujú aj vo svete domáce prostredie pred nemocnicou, čo je pre deti a ich rodiny veľká výhoda. Veľkým plus je aj to, že sa nám uvoľnia lôžka pre hospitalizácie vážnejších stavov,“ hovorí prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Alexandra Kolenová. Nová Denná klinika je pre detských pacientov z celého Slovenska. Má dve vyšetrovne, miestnosť pre lekárov, tzv. izolačku pre pacientov, kuchynku pre rodiny, čakáreň aj s herňou. Na jej výstavbu prispeli viacerí darcovia. Značnými sumami pomohlo Združenie na pomoc detskej onkológii, ktoré venovalo 200-tisíc eur, Liga proti rakovine so sumou 100-tisíc eur či Nadácia televízie Markíza sumou 75-tisíc eur. V priestoroch bolo nutné meniť dispozíciu, rozvody, potrubie, podlahy, inštalovala sa profesionálna vzduchotechnika a zdravotechnika. „Projekt realizovala spoločnosť SKANSKA SK, pričom nám neúčtovala vlastné pracovné náklady, za čo sme im veľmi vďační. Spoločnosť HAGARD:HAL a.s. nám zase darovala elektroinštaláciu,“ približuje riaditeľka neziskovej organizácie K. Kopper. Denná klinika začne fungovať pre pacientov už v apríli. Deťom s rakovinou n.o. má v pláne ďalšie projekty, ktoré výrazne zlepšia podmienky liečby na detskej onkológii.

zázemie (kuchynka) v novej dennej klinike

www.detomsrakovinou.sk

Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?

Tým, ktorí nám vybojovali slobodu, sa ešte nik nepoďakoval. O2 to chce zmeniť.

ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti

Už druhý rok spolupracuje ČSOB s agentúrou TRIAD Advertising na edukatívnom projekte Digitálna inteligencia.

V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom

Chirurgická klinika v Šaci rozšírila portfólio chirurgických výkonov o bariatrické operácie.

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity Vadyma Hetmana