Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú

Nové predpisy si na bytových domoch vyžadujú protipožiarne zábrany pri zatepľovaní s polystyrénom alebo čistú minerálnu vlnu.

Protipožiarne predpisy pri zatepľovaní bytových domov, ktoré platia na Slovensku od 1. marca 2016, vyžadujú protipožiarne zábrany pri zatepľovaní s polystyrénom, druhou možnosťou je zateplenie minerálnou vlnou. Vlastníci bytov sa zábranám zatiaľ väčšinou vyhýbajú, hlavná vlna projektov však má prísť v tomto roku.

zatepleniebd-r893_res.jpg

Protipožiarne normy pre bytové domy dnes obmedzujú používanie expandovaného polystyrénu EPS na celú budovu. Na zabránenie šírenia požiaru po fasáde a v zatepľovacom systéme sa pri hrúbkach izolantu od 101 do 200 mm zaviedla povinnosť používať požiarne zábrany z minerálnej vlny. Predpisy sa týkajú dodatočného zatepľovania domov postavených pred rokom 2001. Nadobudli platnosť od 1.3. 2016, za tú dobu sa na Slovensku zatiaľ veľa takýchto projektov neuskutočnilo, skúsenosti s nimi má v súčasnosti asi 20 % stavebných firiem. Hlavná vlna projektov sa očakáva až v tomto roku. Stavbári a projektanti sa tomuto postupu v roku 2016 zatiaľ radšej vyhýbali.

Požiadavky nového systému

Pri zatepľovaní polystyrénom sú po novom potrebné požiarne zábrany z minerálnej vlny MW so šírkou aspoň 20 cm nad každým podlažím s oknami, ale aj zvislých zábran na nárožiach budovy a ďalších miestach. „Predtým bolo použitie minerálnej vlny povinné až nad požiarnou výškou 22,5 m,“ vysvetľuje Karol Tužinský z Knauf Insulation, „to platí aj naďalej, pribudli však požiarne zábrany a ďalšie požiadavky.“  Minerálna vlna je požadovaná napríklad na bočné steny balkónov a lodžií či na obvodovú stenu nad vchodmi. Zatepľovanie pri kombinácii EPS a požiarnych zábran z MW kladie oveľa vyššie nároky na projektantov i realizačné firmy. Na zatepľovací systém  kompletne z minerálnej vlny tieto opatrenia, pochopiteľne, nie sú potrebné. To stavia vlastníkov bytov pred rozhodnutie – zvoliť zatepľovací systém s EPS a požiarnymi zábranami z MW, alebo sa spoľahnúť na kompletné zateplenie z nehorľavej minerálnej vlny.

fotolia40678010s-r640_res.jpg

Čo priniesla realita

Pri projektoch so zábranami stúpa časová náročnosť a prácnosť, a teda aj cena. Pri styku dvoch odlišných materiálov dochádza k navrstveniu materiálov a na fasáde vznikajú nerovnosti, čo je podľa prezidenta Stavebnej komory SR Ivana Pauera rizikom pre trvácnosť stavby. „Pri tomto postupe sa zvyšuje prácnosť aj spotreba materiálov, čo zvyšuje celkovú cenu diela. Ľudia potom porovnávajú ceny stavieb v minulých obdobiach a sú nespokojní s vyššou cenou, aj keď  to realizačná firma nedokáže ovplyvniť,“ dodáva Ľubomír Malicher, konateľ firmy Stavob.SK z Turzovky, ktorá ako jedna z prvých firiem na severe Slovenska, realizovala vlani 2 bytové domy podľa novej normy.  Mnohé bytové domy sa týmto problémom radšej vyhli. „V minulom roku sa vlastníci bytového domu, ktorý sme mali zatepľovať, rozhodovali medzi novým postupom a kompletným zateplením minerálnou vlnou. Nakoniec sa rozhodli pre MW, cenový rozdiel sa im zdal  nepodstatný oproti problémom pri realizácii, ktoré by protipožiarne zábrany priniesli,“ hovorí Jozef Korduliak, riaditeľ stavebnej firmy Ekonomservis zo Staškova. Nový postup je náročnejší aj na projekčnú prípravu. „V minulom roku sme nerealizovali ani jeden projekt s protipožiarnymi zábranami. Vlastníkov bytových domov, ktoré sme zatepľovali, presvedčili projektanti, aby zvolili radšej zatepľovací systém z minerálnej vlny,“ vysvetľuje Jaroslav Varga, konateľ stavebnej firmy Izola Košice. Ako ďalej dodáva, často to súvisí s neznalosťou projektantov s projektovaním zateplenia s požiarnymi zábranami.

Rozhodovanie vlastníkov bytov

Pri polystyrén s požiarnymi zábranami je viac ako v minulosti dôležitý výber skúsenej a vyškolenej realizačnej firmy, aby boli konštrukčné detaily správne prevedené. Zateplenie z minerálnej vlny je o 15 – 20 % drahšie, pri vyšších nákladoch na postup s EPS a požiarnymi pásmi sa však rozdiel v cene pravdepodobne zníži. Navyše, pri typickom financovaní zateplenia z úveru, predstavuje rozdiel v cene pri použití minerálnej vlny zvýšenie mesačných splátok jednej domácnosti maximálne 3 eurá. Ak sa bytové domy predsa len rozhodnú pre zateplenie z polystyrénu, mali by si dať veľký pozor na správne zhotovenie protipožiarnych detailov stavebnou firmou.

www.knaufinsulation.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu