Pomáhame tam, kde je to skutočne potrebné

GSK Slovensko už piaty rok podporuje asistentov zdravia na Luníku 9.

Luník 9, mestská časť Košíc, je sídlisko so stopercentným rómskym osídlením. Oproti plánovanej kapacite 2400 tu žije bezmála sedem tisíc ľudí, z toho viac ako dve tisícky detí a iba niečo vyše 350 ľudí starších ako 60 rokov. Na mieste, kde obýva byt 14-16 ľudí, veľká časť obyvateľov je neplatičmi alebo dlžníkmi a nevyhovujúce sociálne a hygienické podmienky predstavujú dlhodobo neriešený problém, je zdravie vzácnym artiklom.

Vďaka programu Spoločne za lepšie zdravie pôsobí na Luníku 9 šesť asistentov osvety zdravia, ktorí obyvateľom sprístupňujú služby zdravotnej starostlivosti, šíria osvetu v oblasti hygieny, výživy, starostlivosti o novorodencov a deti a realizujú aktivity s cieľom podpory a ochrany zdravia. „Vďaka nášmu prístupu k podpore zdravia, založenom na práci asistenta v teréne, sa nám darí predchádzať vzniku epidémií, zlepšiť prístup k zdravotnej starostlivosti a v neposlednom rade rozvíjať ľudí, konštatuje Magdaléna Rothová, riaditeľka ACEC.

Projekt od roku 2012 realizuje Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) s finančnou podporou GSK Slovensko. Je nadstavbou medzinárodného projektu, ktorý sa zrodil z iniciatívy vtedajšieho generálneho riaditeľa GSK Slovensko Paula van Hoofa. V súčasnosti medzinárodná platforma Together for Better Health spája partnerov zo Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Srbska a European Public Health Alliance, ktorých spoločným cieľom je zlepšiť zdravotný stav Rómov v Európe. Kladie dôraz aj na samotných asistentov, obyvateľov komunity . Jedným z cieľov projektu je ich osobnostný a profesionálny rozvoj - náročné prostredie, v ktorom pracujú, si vyžaduje kontinuálne vzdelávanie a posilňovanie motivácie. Vzdelávacie aktivity zahŕňajú odborné vzdelávanie, prednášky, organizovanie podujatí zameraných na zdravotnú osvetu a hygienu.

img7001-r608_res.jpg

„Pomocou asistentov zdravia na Luníku 9 rozvíja GSK dlhoročný úspešný medzinárodný projekt. Našim cieľom je chrániť verejné zdravie a zlepšiť zdravotný stav obyvateľov sídliska prostredníctvom šírenia zdravotnej osvety a ochrany a podpory zdravia,“ zdôrazňuje Katarína Bodnárová, GA Manager GSK Slovensko.

Projekt Together for Better Health bol v roku 2016 vyzdvihnutý Európskou komisiou ako inšpirácia pre európske krajiny a efektívny program v oblasti zdravia  v Hodnotiacej správe národných stratégií na integráciu Rómov.  Za skvelú spoluprácu a zapojenie viacerých partnerov získal ocenenie European Association of Innovative Pharmaceutical Industry a Patient Think Tank, Health Collaboration Award 2016, pričom bolo vysoko hodnotené cielenie na rómsku populáciu naprieč východnou Európou.

Pripravené v marci 2017, SK/COM/0015/17

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu