Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky

Aby strecha správne fungovala, je nevyhnutné správne použiť vhodné fólie, pásky a tmely. Stavbári ich často podceňujú.

Najväčšiu časť šikmej strechy síce tvorí krokvová konštrukcia, strešná krytina a tepelná izolácia, aby však správne fungovala, je nevyhnutné správne použiť vhodné fólie, pásky a tmely. Tieto komponenty stavbári i domáci majstri často podceňujú, viac ako 45 % striech potom trápi majiteľov rôznymi poruchami. Aké chyby najčastejšie robia?

1a-r268_res.jpg

Základom pre dobrú strechu je jej správne zateplenie. Kvalitná izolácia strechy si vyžaduje správny izolačný materiál a dostatočnú vrstvu tepelnej izolácie. Pre tepelnú izoláciu šikmej strechy  sa na trhu najčastejšie využívajú pružné materiály, akými sú produkty z minerálnej vlny, ktoré  najlepšie vypĺňajú medzikrokvový priestor. Treba ju správne uložiť, pri ukladaní treba dbať na to, aby nevznikli medzery medzi izoláciou a krokvami, ktoré by následne vytvorili tepelné mosty. Spoje izolácie oboch vrstiev nemajú byť nad sebou, ukladať ich treba striedavo tak, aby všetky miesta spojov v prvej vrstve boli prekryté. Veľmi dôležité je však použiť aj správne fólie.

1.       Parozábrana z interiéru

Izolácia zo strany interiéru musí byť prekrytá parotesnou zábranou. Práve nesprávne zabudovanie parozábranovej fólie do konštrukcie býva častým nedostatkom pri zatepľovaní. „Keď je parozábrana narušená na viac ako 30 % plochy, prestáva byť účinnou,“ vystríha Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation. K ďalším chybám, ktorých by sa mali stavbári vyvarovať, patrí nahrádzanie odporúčaných parozábran lacnými stavebnými fóliami alebo materiálmi určenými na balenie. Takéto materiály nemajú požadované vlastnosti  a životnosť a zateplenie kvôli nim prestáva po čase spĺňať svoju funkciu. Na trhu nájdete viac typov parozábran. Pre uspokojivý výsledok odporúčame informovať sa pri nákupe u odborníkov, aký typ je pre vašu konštrukciu vhodný.

1b-r567_res.jpg

2. Nevyhnutná vzduchotesnosť

Pre dosiahnutie súvislej parozábranovej vrstvy použijeme na napojenie parozábranovej fólie na murivo tesniace pásiky. Tesniaci pásik s hrubšou vrstvou lepiacej vrstvy je dobré nalepiť súvisle na omietku po obvode šikmej strechy ešte pred aplikáciou parozábranovej vstvy. Pre jej celistvosť je potrebné prelepiť aj vzájomné styky. „Používajú sa na to špeciálne lepiace pásky, na miestach spojov s murivom, kde páska môže strácať lepivosť, je vhodné použiť správny tmel,“ hovorí Karol Tužinský. Miesta, kde sa parozábrana poruší, je nutné tiež opraviť tesniacou páskou. Na páskach sa šetriť neoplatí. Tie s vyššou cenou majú vyššiu kvalitu a lepšiu lepivosť, čo môže byť pri kvalite zateplenia rozhodujúce. Nekvalitné pásky prepustia do strechy vlhkosť a po pár rokoch  izolácia postupne stráca  svoje vlastnosti. Knauf Insulation ponúka vzduchotesný izolačný systém Homeseal LDS, ktorý obsahuje všetky komponenty na kvalitné zateplenie strechy.

2-r108_res.jpg

3.       Nepleťte si poistnú hydroizolačnú fóliu s parozábranou

Aj keď sa to bude možno zdať neuveriteľné, stáva sa, že  fólie sú často zamieňané. Je to pre strechu fatálna chyba. Poistná hydroizolačná fólia, nazývaná aj difúzna, čiže paropriepustná, membrána, má byť umiestnená navrchu, pod strešnou krytinou a jej úlohou je chrániť konštrukciu strechy pred zatečením zrážkovej vody. Zároveň by však mala prepúšťať pary zvnútra konštrukcie. Parozábranová fólia má byť upevnená zo strany interiéru a zachytáva pary, ktoré z neho unikajú, aby neprenikli do tepelnej izolácie v konštrukcii strechy a neznehodnotili ju. Oplatí sa pri nákupe podrobne informovať o vlastnostiach fólií a neriadiť sa pri výbere farbou alebo cenou.

5-r605_res.jpg

Viac informácií na www.ecose.sk,  www.knaufinsulation.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu