Košickí mladí umelci získavali skúsenosti v cudzine

Študenti ŠÚV Košice sa zúčastnili programu ERASMUS+, vďaka čomu nadobudli nové zručnosti a zdokonalili sa v cudzom jazyku.

Škola úžitkového výtvarníctva v Košiciach rozširuje svoje aktivity aj za hranice Slovenska.  Vypracovala Európsky plán rozvoja a podarilo sa jej získať prostriedky na vykonanie mobility žiakov v zahraničí v rámci programu ERASMUS+. Ako hovorí referentka pre projekty Katarína Ilčíková, škola sa zatiaľ sústreďuje na maďarskú metropolu, jedno zo svetových kultúrnych centier: „Vďaka mobilitám pochopia naši študenti dôležitosť cudzieho jazyka. Vystavenie sa novým skúsenostiam z praxe a z nového prostredia podporí aj rozvoj pracovnej disciplíny, emočnej inteligencie a cieľavedomosti.“

Projektu sa zúčastnilo 12 žiakov tretieho ročníka. Počas troch týždňov boli „Šuvkári“ zapojení do vyučovacieho procesu na Budai Rajziskole. Pod dohľadom tútorov vytvorili propagačné materiály, v ktorých spracovali svoje dojmy z mesta a jeho kultúry. „Vďaka pobytu v Budapešti som zistila, ako to funguje v Maďarsku s propagačným umením. Naučila som sa lepšie komunikovať s ľudmi, spolupracovať s nimi a snažiť sa navzájom dohodnúť. Viem čo je to samostatnosť a pracovať podľa určených požiadaviek,“ tvrdí účastníčka pobytu Petra Klamarčiková.

Realizácia zahraničnej mobility škole ukáže, do akej miery zodpovedá obsah vyučovacích hodín a spôsob výučby požiadavkám a predstavám zahraničných firiem. „Hodnotenia tútorov a študentov sú pre nás cennou informáciou, na základe ktorej môžeme určiť úroveň a smerovanie našej školy v budúcnosti,“ dodáva Ilčíková.

ŠÚV Košice chce aj v budúcnosti organizovať podobné projekty. Okrem Maďarska chce nájsť partnerov napríklad v Poľsku a Nemecku.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu