Equadiff 2017 – svetová konferencia o diferenciálnych rovniciach

Equadiff prebieha od 24. - 28. júla.

Equadiff je najvýznamnejšia séria medzinárodných matematických konferencií, venovaná analýze a aplikáciam diferenciálnych rovníc. Má viac ako päťdesiatročnú tradíciu a tohtoročná konferencia prebieha práve teraz, 24. - 28. júla 2017, v Bratislave. Do Bratislavy sa vrátila opäť po dvanástich rokoch a po prvýkrát ju organizuje Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity, v spolupráci s Univerzitou Komenského a Slovenskou matematickou spoločnosťou.

8-8-r503_res.jpg

Sunčica Čanić, profesorka Univerzity v Houstone

Konferencie sa zúčastňujú významné osobnosti svetovej teoretickej aj aplikovanej matematiky. S prvou plenárnou prednáškou vystúpila Sunčica Čanić, profesorka Univerzity v Houstone, a predstavila v nej najmodernejšie matematické metódy potrebné pre optimálny návrh výstuže koronárnych ciev (tzv. stentu) pri operáciach potrebných na rozšírenie zúžených artérií respektíve na otvorenie úplne zablokovaných srdcových ciev. Na túto istú tému mala nedávno prednášku pre členov Amerického kongresu s poukázaním na nevyhnutnosť využitia matematiky a počítačových simulácií v modernej medicíne.

profesor-james-sethian-z-kalifornskej-univerzity-v-berkeley-r983_res.jpg

profesor James Sethianz Kalifornskej univerzity v Berkeley

Ďalšou významnou postavou konferencie je profesor James Sethian z Kalifornskej univerzity v Berkeley, ktorého tzv. level-set metóda má neuveriteľne široké využitie, od fyzikálneho dizajnu najmodernejších polovodičových pamäťových čipov až po spracovanie obrazu, počítačové videnie a robotiku, jeho práce získali viac ako 30 tisíc citácií v rôznorodých vedeckých komunitách a sú prakticky využívané v mnohých priemyselných sektoroch.

profesorka-nadine-peyrieras-r463_res.jpg

profesorka Nadine Peyriéras z Francúzska

S plenárnou prednáškou vystúpi tiež profesorka Nadine Peyriéras z Francúzska, študentka nositeľa Nobelovej ceny za medicínu a fyziológiu z roku 1965 François Jacoba, ktorá sa venuje rekonštrukcii dynamiky vývoja živých organizmov v súvislosti s liečbou závažných genetických a nádorových ochorení. Veľká časť konferencie je tiež venovaná riešeniu tzv. Navier-Stokesových rovníc prúdenia tekutín, milión-dolárovému problému pre 21. storočie, ako aj ich aplikáciam, ako sú modelovanie šírenia vĺn tsunami, šírenie znečistenia v podzemných vodách, prúdenie krvi v kardiovaskulárnom systéme alebo simulácie horenia v spaľovacích motoroch automobilov.

Tohtoročný ročník konferencie v Bratislave pritiahol 400 účastníkov z celého sveta a je veľmi potešiteľné, že slovenskú matematiku, popri skúsených vedcoch zo Slovenskej technickej univerzity a Univerzity Komenského, reprezentujú najmä mladí aplikovaní matematici zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc.
foto: Mgr. Valéria Kocianová

Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky

Problém mám iba s tendenčnosťou týchto hodnotení.

Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon

Zvyšovanie teploty, prívalové dažde, či nedostatok vody sú dôsledky klimatických zmien, ktoré sa už dnes prejavujú aj na Slovensku

Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu

Dostávajú vaše deti vreckové? V rámci prieskumu Tatra banky odpovedalo minulý rok na túto otázku viac ako 1800 rodičov.

Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy

Už dnes si môžete kúpiť špeciálne vydanie SME s knihou len za 4,99 €.