Jazdené autá inzerované u nás sú najzachovalejšie v regióne V4

Jazdené autá inzerované na Slovensku sú v porovnaní so susednými krajinami najmladšie a majú najmenej najazdených kilometrov

Jazdené autá inzerované v Slovenskej republike sú v porovnaní so susednými krajinami – Českom, Maďarskom a Poľskom najmladšie a majú najmenej najazdených kilometrov. Kým u nás má inzerované auto v priemere niečo cez 8 rokov, v Poľsku je to skoro 11. Priemerná cena inzerovaných jazdeniek na Slovensku bola v júli 13 585 eur. Vyplýva to z pravidelnej analýzy spoločnosti AAA AUTO, ktorá trh s ojazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a robí jeho hodnotenie.

„Analýza inzerovaných áut v celom regióne V4 nám ukázala, že na Slovensku sa v júli ponúkali v porovnaní s ostatnými krajinami fakticky najzachovalejšie vozidlá. Teda, mali najnižší priemerný nájazd kilometrov, niečo cez 150 tisíc a taktiež najnižší priemerný vek (8,4 roka). Na druhej strane bola cena inzerovaných automobilov v SR v porovnaní so susednými štátmi najvyššia. Na túto vyššiu priemernú cenu mala zrejme zásadný vplyv aj ponuka áut, keďže v prvej desiatke najponúkanejších áut figurujú aj luxusnejšie a tým pádom aj drahšie vozidlá, ako sú Audi A6, BMW 3 a 5, Audi A4, Volkswagen Passat či Škoda Superb. V tomto prípade ide už o dlhšie trvajúci trend, ktorý nám jasne ukazuje, že slovenskí vodiči si stále viac potrpia na vyššiu kvalitu, bezpečnosť a komfort vozidiel,“  hovorí generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

V júli bola na Slovensku aj susednej Českej republike najinzerovanejším autom Škoda Octavia, u Poliakov a taktiež aj u Maďarov zase pre zmenu kraľoval Opel Astra. Popularita škodoviek v týchto dvoch krajinách je výrazne menšia ako u nás a v Čechách. V Poľsku v TOP 10 najinzerovanejších áut Fabia vôbec nefiguruje a Octavia je až na 10 mieste. V Maďarsku dokonca v prvej desiatke nie je ani jedna škodovka. U nás sa za tradične obľúbené vozidlá - Škodu Fabia a Volkswagen Golf dostalo na štvrté miesto spomínané Audi A6, ktoré nenájdeme nikde inde v rebríčkoch susedných krajín.

Najinzerovanejšie vozidlá v krajinách V4 v mesiaci júl

10.

Škoda Octavia

Opel Corsa

Na Slovensku priemerný počet najazdených kilometrov v porovnaní s minulým mesiacom veľmi mierne klesol na 151 017 a drží si vedúce miesto v regióne pred Českou republikou  s 158 524 km. V Poľsku a Maďarsku inzerujú autá s vyšším počtom najazdených kilometrov, v oboch krajinách je to viac ako 170 tisíc km. Slovenský trh dominuje aj vo veku ponúkaných vozidiel. Kým u nás sa inzeruje v priemere auto, ktoré má  niečo cez 8 rokov, v Poľsku je to skoro 11 rokov. Z najväčšej ponuky vozidiel môžu vyberať motoristi v Poľsku, o polovicu menší je výber v Čechách. „Počet inzerovaných áut súvisí s veľkosťou trhu, ten Poľský je suverénne najväčší. Avšak v porovnaní s počtom obyvateľov Poľska a Slovenska, je ponuka na jedného obyvateľa Slovenska o 45 % väčšia,“ vysvetľuje Topolová.

Porovnanie krajín V4 v mesiaci júl

Priemerný nájazd v km

Priemerný vek v rokoch

Počet inzerovaných áut

Slovensko

151  017

8,4

40 000

ČR

158 524

9,7

69 000

Poľsko

175 297

10,9

153 000

Maďarsko

173 338

10,6

41 000

Už tradične najväčšia ponuka áut na Slovensku bola v Trenčianskom kraji (10 531 áut), pričom v priemere tam boli jazdenky najdrahšie a mali najnižší priemerný počet najazdených kilometrov. Naopak z najmenšej ponuky si mohli vyberať obyvatelia Prešovského kraja (3 086 áut).

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu