Šarišan na Šarišu s folkloristami z celého regiónu

Podujatie zmenilo miesto, posolstvo zostáva.

Prvý septembrový deň bude v Prešove patriť predovšetkým folklóru. Na štvrtom ročníku podujatia Šarišan na Šarišu, ktorý sa premiérovo uskutoční v areáli 4 SPORT, sa totiž okrem jubilujúceho Šarišanu predstavia folklórne skupiny z celého regiónu. Vystúpi aj „svetový“ Rusín Čendeš Orchestra.

Predošlé ročníky podujatia Šarišan na Šarišu boli fúziou rôznych štýlov a žánrov. Na akcii, ktorú navštívilo viac ako 6 tisíc ľudí si zaspievali Helena Vondráčková, Peter Nagy so skupinou Indigo, Peter Bič Projekt, Kristína i legendárny Olympic. Tentoraz bude akcia predovšetkým zmesou tradičnej ľudovej hudby.

„Ak máme byť na v tomto regióne zvlášť na niečo hrdí, tak je to určite folklór. Vo všetkých svojich podobách je živým bohatstvom a originalitou každého národa. Aj v tomto kúte Slovenska sa máme čím pochváliť. Sme národnostne zmiešaným regiónom, čo dáva ľudovým tradíciám ešte silnejší rozmer, preto sme sa rozhodli aktuálny ročník venovať hlavne nášmu folklóru,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

V programe so začiatkom o 14–tej hodine vystúpia folklórne súbory Vranovčan z Vranova nad Topľou, Magura z Kežmarku, Makovička zo Svidníka, finalisti folklórnej šou Zem spieva Raslavičan z Raslavíc i Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) z Prešova. Predstaví sa ľudová hudba Stana Baláža a rozprávač Jožko Jožka. Hlavný program bude už tradične patriť jubilujúcemu súboru Šarišan z Prešova, ktorý oslavuje 50. výročie svojho vzniku.

„Súbor Šarišan excelentne prezentuje kraj celé desaťročia nielen doma, ale aj vo svete. Vážim si, že vďaka mnohým nadšencom, sa aj náš šarišský folklór a folklór východného Slovenska, jeho piesne, tance udržiavajú v povedomí ľudí a tento súbor má na tom veľkú zásluhu. Jeho výročie pred piatimi rokmi odštartovalo aj tradíciu tohto podujatia,“ povedal P. Chudík a dodal, že prínos súboru Šarišan samospráva ocenila už v roku 2007 Cenou PSK.

Oslávencovi prídu zahrať nielen folklórne zoskupenia z regiónu. Hosťom večera bude kapela Rusín Čendeš Orchestra z Banskej Bystrice. Čoraz populárnejšia slovenská hudobná skupina, ktorá svoju hudbu charakterizuje ako „miš maš silne ovplyvnený rusínskym, slovenským, rómskym a balkánskym folklórom, klasickou hudbou, argentínskym tancom, popom a jazzom,“ sľubuje nevšedný zážitok. Jej koncert začína o 19-tej hodine.

Podujatie Šarišan na Šarišu sa koná po štvrtý raz. Po troch ročníkoch, kedy sa akcia konala vo Veľkom Šariši, sa jeho aktuálny štvrtý ročník uskutoční v piatok 1. septembra v 4 SPORT areáli (Jazdeckom areáli) na Sídlisku III v Prešove. Šarišan na Šarišu organizuje Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Divadlom Jonáša Záborského a spoločnosťou 4 SPORT.

„Miesto sme zmenili, no atmosféru chceme zachovať. Publiku tak ako po iné roky chceme odovzdať pohodu, energiu, veľa krásy, radosti i príjemných pocitov. Všetci ste srdečne vítaní,“ pozval na záver P. Chudík.

Program Šarišan na Šarišu

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu