Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty

VšZP zavádza nové recepty s čiarovým kódom.

Staré recepty končia. Všeobecná zdravotná poisťovňa zavádza nové s čiarovým kódom. Ak ste vo VšZP, od 1. októbra na každom takom recepte ušetríte priamo v lekárni 17 centov.

Je možné, že ste sa už stretli, alebo sa v blízkej dobe stretnete s receptom, ktorý bude obsahovať čiarový kód. Ide o recept, ktorý vám predpísal váš lekár prostredníctvom novej elektronickej služby eRecept od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Vďaka tejto novinke už poistenci VšZP nebudú musieť platiť od 1. októbra za každý recept 17 centov v lekárni. Išlo o spracovateľský poplatok, ktorý si účtovali lekárne. Pokiaľ lekár vystaví recept s čiarovým kódom a pacient príde do lekárne, ktorá je zapojená do tohto systému, poistenci VšZP 17 centov za každý recept ušetria.

Už teraz je pripojených vyše tisíc lekární po celom Slovensku a okolo 3 000 ambulantných lekárov, každý týždeň sa do systému zapájajú stovky ďalších. O tom, či je tá moja lekáreň či lekár zapojený, sa ľudia môžu dozvedieť na Call centre VšZP alebo na www.vszp.sk.

Táto elektronická služba eRecept prináša aj ďalšie výhody. Všetky informácie o vašom lieku sú v reálnom čase u vás, vášho lekára, lekárnika i v poisťovni.

Načítavam video...

Aké výhody prináša eRecept?

Pacient

• Bezpečnejšia liečba
  • Ochrana pred predpísaním liekov, ktoré sa vzájomne ovplyvňujú
  • Ochrana pred duplicitným užívaním liekov
  • Ušetrenie 17 centov za každý recept priamo v lekárni, vôbec netreba žiadať cez elektronickú pobočku o vrátenie poplatkov

Lekár:

• Overenie, či je pacient poistený
  • Lepší prehľad o liekoch, ktoré pacient aktuálne užíva
  • Zobrazenie liekovej histórie poistenca za sledované obdobie
  • Bezpečnosť liečby podporená zobrazovaním interakcií o predpisovanom lieku, ako aj vzájomne medzi liekmi, ktoré sa nachádzajú v liekovej karte pacienta
  • Liečba pod kontrolu vďaka informácii, či a kedy si pacient predpísaný liek vybral z lekárne a či mu ho už nepredpísal iný lekár
  • Informácie o doplatku za liek, ako aj zoznam lacnejších generických náhrad liekov s rovnakou účinnou látkou

Lekáreň

• Overenie, či je pacient poistený
  • Overenie nároku na zdravotnú starostlivosť
  • Overenie kódu lekára
  • Bleskové načítanie údajov na recepte prostredníctvom čiarového kódu
  • Rýchlejšia a jednoduchšia práca pri manipulácii s receptom
  • Nižšia chybovosť spojená s načítaním dát elektronicky
  • Nižšie riziko pri falšovaní receptov

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.

Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?

Fukár na lístie, s ktorým sa dá popadané lístie, ihličie, či pokosená tráva ľahko nafúkať na kompost, či pozbierať do vriec.

Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť

V horizonte niekoľkých rokov by sa produkcia vozidiel na alternatívny pohon mala zvýšiť o 30 až 40 percent, tvrdia prognózy.