Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017

Nezávislá odborová organizácia pri SvF STU organizuje exkurzie dlhodobo v spolu s Združením absolventov a priateľov SvF.

Keď sa blíži začiatok školského roka, prichádza čas, kedy sa pomaly chystáme na našu exkurziu. Tú tohtoročnú sme si naplánovali už v apríli. Tak ako vždy, snažíme sa, aby jej program bol zaujímavý pre všetkých účastníkov, aby sme mali na čo doma spomínať. Nezávislá odborová organizácia (NOO) pri Stavebnej fakulte STU organizuje túto exkurziu už dlhodobo v spolupráci so Združením absolventov a priateľov Stavebnej fakulty (ZA SvF STU).

Prvou zastávkou našej exkurznej výpravy bola návšteva zámku Budatín, ktorý vznikol v 13. storočí ako kamenný hrad, chrániaci obchodnú cestu do Sliezska. Unikátna expozícia drotárskeho umenia v areáli hradu dokazovala umeleckú zručnosť vtedajšieho obyvateľstva tohto kraja.

Ďalšou našou zastávkou bola prehliadka mesta Poprad a návšteva Kostola sv. Egídia, stojaceho uprostred priestranstva so šošovkovitým pôdorysom. Vnútro kostola je obdivuhodnou galériou stredovekých malieb 15. storočia.

Na južnom okraji hornoliptovskej obce Važec sa nachádza vchod do Važeckej jaskyne. Jaskyňa od roku 1928 bola sprístupnená verejnosti. Vyniká bohatou kvapľovou výzdobou.

Časť účastníkov sa oddelila a v Tatrách si urobila individuálny turistický program. Niektorí využili krásne počasie a dali sa vyviezť lanovkou na Skalnaté Pleso.

Na záver nášho putovania po krásach Slovenska sme sa zastavili v Tvrdošíne, kde sme si pozreli drevený gotický kostol Všetkých svätých z polovice 15.storočia. Tvrdošín je najstaršie mesto na Orave a jedno z dvadsiatich najstarších miest na Slovensku.

Týmto sa skončilo naše putovanie cez Liptov do Vysokých Tatier a cez Oravu do Bratislavy. I keď tieto exkurzie robíme už pomerne dlho, nikdy by som nepredpokladala, že záujem o exkurziu bude až taký veľký, že v priebehu dvoch týždňov budú všetky miesta obsadené.

Text a foto: Jana Talostanová

OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom

Slnko, pláž, oddych. Problémy s autom však veľmi rýchlo môžu zmeniť letnú dovolenku na nepríjemný zážitok.

OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom

OMV ponúka vodičom tipy, ako si pripraviť auto na dovolenku bez stresu.

S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku

S kartou Mastercard World od VÚB Banky nezačnete dovolenku na preplnenom letisku, ale v pohodlí letiskových VIP salónikov.