Elektronické recepty? Iba poistenci Dôvery majú významnú výhodu

So službou Bezpečné lieky majú lekári stále prehľad o vašich liekoch.

O 2 dni nebudete v štátnej poisťovni platiť za elektronické recepty. Ide o novinku, avšak nie pre poistencov Dôvery, keďže elektronické recepty úspešne používajú už tri roky a poisťovňa im poplatky vracia. Systém s receptami s čiarovým kódom funguje tak dobre, že sa stal nosným kameňom štátneho modelu ezdravia.

Rozdiel v postupe medzi bežným receptom a elektronickým (tzv. e-receptom) nie je skoro žiadny. Rovnako ho zanesiete do lekárne a tam je elektronicky spracovaný. Avšak rýchlejšie, aby človek strávil menej času v lekárni. Výhodou je tiež kvalitnejšia a bezpečnejšia liečba.

V súčasnosti lekári vydávajú poistencom Dôvery už vyše 50% receptov elektronicky. Do systému je zapojených viac ako 5000 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, čiže asi 20-tisíc zdravotníckych pracovníkov.

Poplatok za recept späť na účet

Zmenou oproti papierovým receptom je najmä to, že na ten elektronický je možné napísať iba jeden liek. Teda poistenec, ktorému lekár predpíše 2 a viac liekov, logicky, dostane viac receptov. Lekárne si však účtujú 17 centov za spracovanie každého receptu.

Poistenci Dôvery na elektronizáciu nedoplácajú – všetky poplatky navyše im poisťovňa refunduje. Spolu takto poisťovňa vyplatila už vyše štvrťmilióna eur. Ak vás zaujíma, akým spôsobom poisťovňa vracia tieto poplatky, môžete si o tom prečítať na tomto odkaze.

Lekári vydávajú poistencom Dôvery už vyše 50% receptov elektronicky.

Vyhnúť sa liekovým kontraindikáciám môžete s Bezpečnými liekmi

Elektronické recepty sú iba jednou (aj keď podstatnou) časťou oveľa robustnejšej služby Bezpečné lieky online. Tú Dôvera spustila v októbri 2014. Jej úlohou je zdieľať online informácie o liekoch medzi lekármi, lekárnikmi, pacientom a jeho zdravotnou poisťovňou. Vďaka tomu majú lekári prístup k jeho liekovej histórii a vedia, aké lieky berie. Tak sa pacienti dokážu vyhnúť predávkovaniu alebo nebezpečným kombináciám, ktoré vznikajú v prípade, ak pacient berie niekoľko liekov, ktoré možno jednotlivo pomáhajú, ale spolu dokážu ohroziť zdravie.

Podľa údajov Dôvery, aj vďaka službe Bezpečné lieky klesol výskyt vážnych liekových interakcií o 7% a tých najzávažnejších o 20%, rovnako klesol počet pacientov užívajúcich veľa liekov.

Vedeli ste, že brokolica, sladké drievko, niektoré ovocie a mliečne výrobky dokážu byť nebezpečné? Stačí, keď si ich dáte s nesprávnym liekom. Viac sa dozviete v nasledujúcom článku:

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Keď aj brokolica škodí. Viete, ktoré potraviny by ste nemali miešať s liekmi?

Tento článok vám prináša zdravotná poisťovňa Dôvera.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu