Pondelok, 13. júl, 2020 | Meniny má MargitaKrížovkyKrížovky

Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok

Kým sme mladí, dôchodok zvyčajne veľmi neriešime. Pritom platí, že čím skôr naň začneme myslieť, tým menej si stačí odkladať.

Odborníci varujú, že s penziami z prvého dôchodkového piliera to bude čoraz horšie. Slovensku predpovedajú najrýchlejšie tempo starnutia v rámci celej Európskej únie. Spoliehať sa na vetu „štát sa postará“, považujú za chybu, keďže počet dôchodcov na Slovensku sa bude postupne približovať počtu pracujúcich. Väčšina dôchodcov na Slovensku má dnes dôchodok vo výške 350 – 415 €.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Ako sa zabezpečiť na dôchodok

Možností, ako mať na staré kolená komfortný život, je viacero. Štátom najviac podporovaná forma sporenia na dôchodok je tzv. tretí pilier, doplnkové dôchodkové sporenie. Ide o dobrovoľné pravidelné mesačné sporenie. Sporiteľ si môže každý rok odpočítať vlastné príspevky do DDS zo základu dane až do výšky 180 € a tým ušetriť na dani z príjmu. Na dôchodok často prispieva aj zamestnávateľ. Štát totiž poskytuje zvýhodnenie aj tým zamestnávateľom, ktorí svojim zamestnancom takto prispievajú. Tento obojstranne výhodný benefit preto poskytuje čoraz viac spoločností. „Mesačný príspevok zamestnávateľa je často v rovnakej výške ako príspevok zamestnanca, ktorý si priemerne sporí 22 € mesačne,“ uvádza Marcel Haniš, vedúci oddelenia produktového manažmentu DDS Tatra banky.

Dôležité je správne nastavenie

Na to, aby ste mali v dôchodkovom veku zabezpečený svoj štandard, je dobré sa o svoje financie starať. Ak máte do dôchodku ešte ďaleko, odporúča sa investovať do rastových aktív, ktoré vám prinesú vyšší výnos. S pribúdajúcim vekom je vhodné si prestaviť sporenie na konzervatívnejšie, aby ste nasporené financie zastabilizovali.

DDS Tatra banky ako jediná doplnková dôchodková spoločnosť na Slovensku ponúka zaujímavú stratégiu Comfort life, ktorá všetky tieto zmeny urobí automaticky za vás. Zároveň môžete vďaka mobilnej aplikácii kontrolovať svoje financie online a meniť výšku sporenia kedykoľvek a kdekoľvek. Taktiež si v aplikácii nájdete predpokladanú výšku nasporenej sumy v treťom pilieri k veku 62 rokov a odhad mesačného doplnkového dôchodku vyplácaného počas 10 rokov.

Zistiť viac: Comfort life

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma

Baby Cleaner hygienicky čistí okolie vašich detí a v súlade s prírodou. Výrobcom je slovenská Rodinná firma.

Ekologické čistiace prostriedky nijako nepoškodzujú pokožku. Práve naopak, vzácne za studena lisované oleje a výťažky z rastlín ju vyživujú.

Študijný program s uplatnením v automobilovom priemysle

Professional MBA Automotive Industry, postgraduálne vzdelávanie pre manažérov v angličtine poskytované STU v Bratislave a TU Wien.

Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty

Olej upcháva kanalizáciu. Ako sa to premietne do vyúčtovania?