Keď je spolupráca lokálneho a zahraničného developera prínosná

Vždy keď sa niekde objaví investor alebo developer, vyvoláva to obavy. Mesto je však živý organizmus a musí sa vyvíjať.

Ľudia sa prirodzene boja zásahov do lokality, v ktorej vyrastali a žijú. Je skvelé, že dnes vidíme snahu viacerých developerov o citlivé zásahy do mesta a tiež snahu priniesť ľuďom nejakú pridanú hodnotu. Napríklad vo forme vybudovania pekných verejných priestranstiev, detských ihrísk, alebo zariadení pre oddych a šport. Toto je cesta, ktorá je správna a ľudia časom pochopia, že developer nie je zlý prízrak ale naopak, že je to dobrý sused.

Pojem development znamenal v posledných rokoch odkúpenie projektu so stavebným povolením, alebo aspoň s územným rozhodnutím. Úlohou developera bolo postaviť a predať. Príbeh projektu tak následne skončil. Dnes je to inak.

Development znamená nájsť vhodnú lokalitu v súlade s územným plánom, navrhnúť projekt, komunikovať so susedmi a samosprávou o jeho podobe a prínose pre ľudí. Síce dnes máme v Bratislave poplatok za miestny rozvoj, ale aj tak sa developer musí zamyslieť a ponúknuť ľudom niečo navyše. Z tohto dialógu potom vzniká výsledná podoba projektu. Je veľká škoda, že územný plán mesta je tak náročný projekt, avšak dnes je aj toto cesta, nad ktorou sa developer musí zamyslieť. Pretože hon na zaujímavé projekty s povolením bol v posledných rokoch tak veľký, že skoro vyčerpal všetko dostupné na trhu.

Tým lepším postupom sa riadia aj developerské spoločnosti UBM a Atrios. Ich spoločným cieľom je pripojiť sa zodpovednému a udržateľnému developmentu v Bratislave a prispievať k tomu, aby bolo mesto krajšie.

V európskom meradle je UBM známym pojmom. Firma ktorá vznikla v roku 1873, prežila obe svetové vojny, finančné krízy. Developer, ktorý kladie dôraz na tri domáce trhy Rakúska, Nemecka a Poľska. Ich projekty však rastú v celej Európe. Príbeh UBM na Slovensku sa začal písať už pred pár rokmi a dnes vďaka spojeniu s lokálnym developerom Atrios, rastie v Bratislave prvý rezidenčný projekt s názvom Rezidencia Na Kolibe.

Potenciál pre nové projekty sa zvyšuje vďaka chuti UBM investovať na našom trhu a vstupovať aj do väčších rezidenčných projektov či kancelárskych budov. A tiež vďaka tomu, že spojenie viac ako 100 ročných skúseností a sily UBM, so znalosťou domáceho prostredia a zázemia Atrios, vytvára odhodlanie a radosť pri práci. Je to spojenie, vďaka ktorému na Slovensku určite čoskoro vyrastú nové projekty. Je to však aj veľký záväzok, pretože hodnoty ktoré obe spoločnosti uznávajú sú – dobré meno a reputácia, kvalitné stavby, spokojní partneri a klienti. A tiež spolupráca s mestom, v ktorom sa vytvárajú nové projekty a rastú stavby.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut