Ako som sa dostala na londýnsku panorámu

V októbri 2016 na pôdu STU zavítali zástupcovia HB Reavis a predstavili pilotný ročník stáže pre študentov Stavebnej fakulty STU.

V októbri 2016 na pôdu Slovenskej technickej univerzity prvýkrát zavítali zástupcovia HB Reavis, aby predstavili program pilotného ročníka stáže pre študentov stavebnej fakulty STU.

Počas prednášky sa predstavila firma ako tretí najväčší developer v Európe a takisto sme mali možnosť sa oboznámiť s momentálne sa realizujúcimi projektmi HB Reavis, či už na Slovensku ako Twin City, Stanica Nivy alebo mimo neho v Poľsku, Anglicku, Maďarsku a v Českej republike. Ďalej nám bol predstavený zámer stáže a dôvod, prečo sa rozhodli zahájiť tento program. V záujme developera je totiž spraviť HB Reavis dostupnejší pre absolventov a zbaviť sa tak pomyselných predsudkov, ktoré u študentov vyvolávajú pocit, že dostať sa do spomínanej firmy je bez skúseností veľmi náročné až nemožné.

Program stáže zahŕňal sedem tém, ktoré sa týkali konkrétnych projektov prebiehajúcich v Európe. Medzi témami bolo riešenie zásobovania a skladovania stavieb v Londýne, návrh oplotenia pre výstavbu Twin City, návrh zariadenia staveniska a POV pre pripravovanú výstavbu Stanice Nivy, BIM projektovanie a iné. Bolo iba na uchádzačoch ako problém pojmú a akým spôsob sa budú snažiť doručiť riešenie. Od začiatku sme mali voľné ruky v tom, ako bude naše riešenie vyzerať a akú bude mať finálnu formu.

Ten, kto prejavil záujem o stáž mal dva týždne na doručenie životopisu, motivačného listu a preferovanej témy na uvedený mail. Zo všetkých záujemcov boli vybraní šiesti, ktorí si mali ďalej pripraviť prezentáciu o preferovanej téme a predstaviť predbežný návrh riešenia danej problematiky.

Ja som si vybrala tému Zariadenia staveniska pre autobusovú stanicu Nivy, ktorej súčasťou bolo aj riešenie dopravy pracovníkov na stavenisko a parkovanie. O tejto problematike som pripravila prezentáciu s mojimi návrhmi riešenia dopravy v intraviláne hlavného mesta a rovnako som odprezentovala možnosť zriadenia alternatívnych parkovísk v okolí autobusovej stanice na parcelách, ktoré som si v predchádzajúcom prieskume overila a zistila majiteľa a ich dostupnosť.

Po dni nabitom prezentáciami sme sa všetci účastníci, so zástupcami firmy HB Reavis a aj s prodekanom doc. Petrom Makýšom, ktorý celú stáž na Stavebnej fakulte STU sprostredkoval, stretli na večeri v reštaurácii na lodi, kde sme už neformálne diskutovali o našich prvých dojmoch z pilotného ročníka stáže.

Toto bol však len začiatok stáže a výsledky hodnotenia ešte neboli isté. Až o pár týždňov, koncom zimného semestra, sme sa dozvedeli, kto sa úspešne prebojoval do zahájenia celého intership programu a mohol tak reálne začať pracovať na detailnejšom realizovaní svojich návrhov s profesionálmi z HB Reavis a s profesormi z STU. Ja som bola jednou z dvoch, ktoré dostali pozitívnu správu a stala som sa tak úspešným uchádzačom o stáž. V ďalších krokoch som bola predstavená construction project managerovi z HB Reavis Ing. Tomášovi Kultovi, ktorý ma v priebehu celej stáže koučoval. Zo strany stavebnej fakulty to bol doc. Makýš, ktorý súhlasil, že so mnou bude konzultovať daný problém a pomáhať mi hľadať riešenia na vzniknuté otázky.

Stáž začala koncom januára 2017 a končila začiatkom júna. V tomto období som sa venovala dispozičnému riešeniu zariadenia staveniska pre výstavbu Autobusovej stanice Nivy. Vo svojej práci som okrem dispozície riešila aj výstavbu unimobuniek ZS na etapy, finančné porovnanie výstavby v rôznych etapách, možnosť využitia kapacít zariadenia staveniska pre iné projekty (showroom pre verejnosť, relax zone – záhrada na streche jedálne) a parkovanie v rámci vedľajšieho staveniska. Výsledkom mojej práce bol report, v ktorom som bližšie opísala svoje riešenia a výkresová časť, ktorá zahŕňala dispozičné riešenie, návrh etáp a ich výstavbu, grafy a tabuľky venujúce sa finančnému porovnaniu.

Po odovzdaní mojej práce a úspešnom ukončení stáže na mňa ešte čakala cena v podobe dvojdňového pobytu v Londýne. Prvý deň v Londýne som sa zoznámila s anglickou pobočkou a ľuďmi, ktorí v nej pracovali. Všetci boli veľmi priateľskí a napriek zaneprázdnenosti, keďže deň po mojom príchode sa konala kolaudácia prvého projektu v UK administratívnej budovy 33 central, aj veľmi ochotní ukázať mi všetko, na čo som sa pýtala. Videla som aj priestory samotného 33 central a prípravy deň pred kolaudáciou. Dostala som sa na zelenú strechu tejto budovy, kde sa rozprestiera momentálne najväčší park na streche administratívnej budovy v Londýne, odkiaľ je naozaj čarovný výhľad na všetky monumenty hlavného mesta Spojeného kráľovstva.

Výhľad zo zelenej strechy na 33 Central.

Ďalej som mala možnosť vidieť priebeh výstavby budovy 20 Farringdon Street, kde som sa oboznámila s problematikou zásobovania budov v centre Londýna a rovnako som videla riešenie zariadenia staveniska.

Spolupatričnosť, inovatívnosť a proaktívny štýl práce mladých ľudí v anglickej pobočke HB Reavis ma nadchli. Som rada, že vďaka využitiu aspoň jednej príležitosti, z tých všetkých , ktoré sú nám na Stavebnej fakulte STU ponúkané, som mala možnosť zistiť, ako funguje stavebníctvo mimo Slovenska.

Tento rok sa na Stavebnej fakulte STU opäť odštartoval ďalší ročník stáže, tentokrát s názvom Co(o)lab a bolo mi cťou, že tentokrát som sa na predstavovaní tém a stáže spolu so zástupcami z HB Reavis podieľala aj ja. Určite účasť na tomto programe odporúčam a chcem podporiť všetkých, ktorí váhajú či sa do mimoškolských aktivít zapojiť. Je to najlepší spôsob ako sa vymaniť z radu stovky ďalších absolventov STU.

Bc. Zuzana Poljaková, I-TS, Stavebná fakulta STU v Bratislave

Prihláste sa a vložte PR článok

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.

Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!

Nová nemocnica je na svete a len dni ostávajú do jej otvorenia.

Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba

Všestranná funkčnosť, nadčasovosť a dizajn - atribúty projektu, aký nemá v Bratislave obdobu. Vzniká komplexný priestor na žitie.

Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik

Vaše auto stojí pred domom a vy striehnete, pretože ste videli na ulici podivné indivíduá.