Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy

Nepodceňujte riziká nadchádzajúcej vykurovacej sezóny.

Nepodceňujte riziká nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. Katastrofa v podobe požiaru alebo únik jedovatého plynu vždy znamená značné škody, a to nielen na majetku.

Neudržiavané komíny, piecky či kotly, spadnuté zapálené cigarety a zábavná pyrotechnika. To sú len niektoré z najčastejších príčin 1137 požiarov, ktoré na Slovensku vznikli od októbra 2016 do januára 2017. Sú to zhruba štyri požiare denne, pri ktorých sa celkovo zranilo 85 osôb a 21 prišlo o život.

Pokiaľ sa oheň v domácnosti nekontrolovateľne rozhorí, vždy ide o čas. Napríklad za tri minúty dokáže požiar kompletne zničiť celú domácnosť.

Zlá správa z pohľadu rýchlosti odhalenia šíriaceho sa ohňa je, že šesť z desiatich požiarov sa začalo po šiestej hodine večer, teda v čase, keď driememe pred televízorom alebo spíme.

Počas odpočinku číha aj ďalšie smrteľné nebezpečenstvo, ktoré súvisí s kúrením. V domácnostiach spaľujúcich tuhé palivo, prípadne s plynovým kotlom či bojlerom môže, aj keď zriedka, dochádzať k nebezpečným únikom oxidu uhoľnatého (CO).

Vystavenie vysokej koncentrácii oxidu uhoľnatého počas jednej až dvoch minút pritom môže spôsobiť až smrť. Opäť rozhoduje čas.

Rozhodujúce sekundy v boji s požiarom alebo pri úniku oxidu uhoľnatého poskytujú požiarne a CO alarmy v ponuke Východoslovenskej energetiky (VSE). Zariadenia, ktoré zákazníkom ponúka tradičný dodávateľ energií v regióne východného Slovenska, upozornia na šíriaci sa oheň alebo rastúcu koncentráciu CO vizuálne aj zvukovo.

VSE alarmy úspešne nasadila napríklad v Krajnej Porúbke, kde v spolupráci s obcou založila jedinečný spánkový rezort. Unikátny projekt návštevníkom ponúka v prostredí bez hluku a svetelného či elektromagnetického smogu nielen zdravý, ale aj bezpečný spánok. Bezpečný práve vďaka CO a požiarnym alarmom, ktorými VSE vybavila celú obec.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.

Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?

Fukár na lístie, s ktorým sa dá popadané lístie, ihličie, či pokosená tráva ľahko nafúkať na kompost, či pozbierať do vriec.

Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť

V horizonte niekoľkých rokov by sa produkcia vozidiel na alternatívny pohon mala zvýšiť o 30 až 40 percent, tvrdia prognózy.