Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy

Nepodceňujte riziká nadchádzajúcej vykurovacej sezóny.

Nepodceňujte riziká nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. Katastrofa v podobe požiaru alebo únik jedovatého plynu vždy znamená značné škody, a to nielen na majetku.

Neudržiavané komíny, piecky či kotly, spadnuté zapálené cigarety a zábavná pyrotechnika. To sú len niektoré z najčastejších príčin 1137 požiarov, ktoré na Slovensku vznikli od októbra 2016 do januára 2017. Sú to zhruba štyri požiare denne, pri ktorých sa celkovo zranilo 85 osôb a 21 prišlo o život.

Pokiaľ sa oheň v domácnosti nekontrolovateľne rozhorí, vždy ide o čas. Napríklad za tri minúty dokáže požiar kompletne zničiť celú domácnosť.

Zlá správa z pohľadu rýchlosti odhalenia šíriaceho sa ohňa je, že šesť z desiatich požiarov sa začalo po šiestej hodine večer, teda v čase, keď driememe pred televízorom alebo spíme.

Počas odpočinku číha aj ďalšie smrteľné nebezpečenstvo, ktoré súvisí s kúrením. V domácnostiach spaľujúcich tuhé palivo, prípadne s plynovým kotlom či bojlerom môže, aj keď zriedka, dochádzať k nebezpečným únikom oxidu uhoľnatého (CO).

Vystavenie vysokej koncentrácii oxidu uhoľnatého počas jednej až dvoch minút pritom môže spôsobiť až smrť. Opäť rozhoduje čas.

Rozhodujúce sekundy v boji s požiarom alebo pri úniku oxidu uhoľnatého poskytujú požiarne a CO alarmy v ponuke Východoslovenskej energetiky (VSE). Zariadenia, ktoré zákazníkom ponúka tradičný dodávateľ energií v regióne východného Slovenska, upozornia na šíriaci sa oheň alebo rastúcu koncentráciu CO vizuálne aj zvukovo.

VSE alarmy úspešne nasadila napríklad v Krajnej Porúbke, kde v spolupráci s obcou založila jedinečný spánkový rezort. Unikátny projekt návštevníkom ponúka v prostredí bez hluku a svetelného či elektromagnetického smogu nielen zdravý, ale aj bezpečný spánok. Bezpečný práve vďaka CO a požiarnym alarmom, ktorými VSE vybavila celú obec.

Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu

Dostávajú vaše deti vreckové? V rámci prieskumu Tatra banky odpovedalo minulý rok na túto otázku viac ako 1800 rodičov.

Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy

Už dnes si môžete kúpiť špeciálne vydanie SME s knihou len za 4,99 €.

3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy

Zateplenie šikmej strechy môže pokaziť aj profesionál, ak nedodržiava niekoľko zásadných pravidiel. Pozrite sa, ktoré to sú.

EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila čestnú vedeckú hodnosť doctor honoris causa Andreasovi Wörgötterovi