Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

V rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie mali študenti so zameraním na inžiniersky študijný program Architektonické konštrukcie a projektovanie (AKP) možnosť navštíviť tri kvalitné výrobné spoločnosti v „meste hliníka“- v Žiari nad Hronom. Študenti absolvovali prednášky, prezentácie a hlavne ukážky priamo vo výrobných priestoroch spoločností.

Prvá časť exkurzie bola v spoločnosti HYDRO, kde mali študenti možnosť vidieť špeciálnu výrobu hliníkových profilov (extrudáciu), ich úpravu a opracovanie do progresívnych stavebných konštrukcií. Taktiež absolvovali prednášku o hliníku ako takom, o možnostiach jeho recyklácie, spracovaní a výrobnom sortimente. Zaujímavé bolo vidieť matrice, cez ktoré sa hliník pretláča.

Druhá časť exkurzie sa realizovala v spoločnosti THERMOSOLAR, kde študenti absolvovali prednášku o výrobnom sortimente solárnych kolektorov s rôznymi konceptami využitia. V rámci výroby si pozreli celý jej proces, vrátane patentových riešení segmentov solárnych kolektorov.

Fotodokumentácia z prvých dvoch častí exkurzie je obmedzená vzhľadom na zákaz fotenia súvisiaceho s patentovými riešeniami špeciálnej výroby hliníkových profilov a chránením know-how metód, postupov a techniky v rámci firemného podnikania.

V duchu hesla „najlepšie na koniec“ študenti absolvovali exkurziu v spoločnosti AB TEAM, kde svoju pozornosť upriamili na výrobu progresívnych okenných a fasádnych prvkov, doplnenú nielen vynikajúcim výkladom, ale i pripravenými ukážkami montáže.

Viac fotografii nájdete TU.

Naše poďakovanie patrí všetkým trom spoločnostiam za možnosť absolvovať exkurziu v ich priestoroch, do ktorých sa štandardne nedá dostať. Osobitné poďakovanie patrí Ing. Petrovi Snopkovi z AB TEAM, ktorý sa významne podieľal na zorganizovaní exkurzie a postaral sa aj o vynikajúce občerstvenie.

doc. Ing. arch. Ing. Milan Palko, PhD., Katedra konštrukcií pozemných stavieb SvF STU v Bratislave

Legendárna Transsibírska magistrála

19-dňové dobrodružstvo z Moskvy do Pekingu na slávnej železničnej trati.

Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá

Najväčší dopyt je momentálne o autá kategórie SUV

Vianočný bázar chalaňov

Aj tento rok na Stavebnej fakulte STU prebiehala vianočná zbierka.

Vianočné mecheche 2017

Dňa 5.12.2017 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil ďalší ročník akcie s názvom Vianočné mecheche.