Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

V rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie mali študenti so zameraním na inžiniersky študijný program Architektonické konštrukcie a projektovanie (AKP) možnosť navštíviť tri kvalitné výrobné spoločnosti v „meste hliníka“- v Žiari nad Hronom. Študenti absolvovali prednášky, prezentácie a hlavne ukážky priamo vo výrobných priestoroch spoločností.

Prvá časť exkurzie bola v spoločnosti HYDRO, kde mali študenti možnosť vidieť špeciálnu výrobu hliníkových profilov (extrudáciu), ich úpravu a opracovanie do progresívnych stavebných konštrukcií. Taktiež absolvovali prednášku o hliníku ako takom, o možnostiach jeho recyklácie, spracovaní a výrobnom sortimente. Zaujímavé bolo vidieť matrice, cez ktoré sa hliník pretláča.

Druhá časť exkurzie sa realizovala v spoločnosti THERMOSOLAR, kde študenti absolvovali prednášku o výrobnom sortimente solárnych kolektorov s rôznymi konceptami využitia. V rámci výroby si pozreli celý jej proces, vrátane patentových riešení segmentov solárnych kolektorov.

Fotodokumentácia z prvých dvoch častí exkurzie je obmedzená vzhľadom na zákaz fotenia súvisiaceho s patentovými riešeniami špeciálnej výroby hliníkových profilov a chránením know-how metód, postupov a techniky v rámci firemného podnikania.

V duchu hesla „najlepšie na koniec“ študenti absolvovali exkurziu v spoločnosti AB TEAM, kde svoju pozornosť upriamili na výrobu progresívnych okenných a fasádnych prvkov, doplnenú nielen vynikajúcim výkladom, ale i pripravenými ukážkami montáže.

Viac fotografii nájdete TU.

Naše poďakovanie patrí všetkým trom spoločnostiam za možnosť absolvovať exkurziu v ich priestoroch, do ktorých sa štandardne nedá dostať. Osobitné poďakovanie patrí Ing. Petrovi Snopkovi z AB TEAM, ktorý sa významne podieľal na zorganizovaní exkurzie a postaral sa aj o vynikajúce občerstvenie.

doc. Ing. arch. Ing. Milan Palko, PhD., Katedra konštrukcií pozemných stavieb SvF STU v Bratislave

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.