Pondelok, 13. júl, 2020 | Meniny má MargitaKrížovkyKrížovky

Poznáte pôvod aplikácií? Inštalujte len z overených obchodov

Denne sa udejú stovky prípadov, kedy ľudia otvoria “dvere” výzvam od cudzích ľudí v e-mailoch, SMS-kách či na sociálnych sieťach.

Ak nemáme dostatočné digitálne vedomosti, bez problémov napríklad otvoríme neznámu e-mailovú prílohu. A tá môže byť poriadne nebezpečná. “Čau, počul si, že Facebook plánuje zrušiť prístup do appky všetkým Slovákom? Ale ak si nainštaluješ túto aplikáciu, prihlásiš sa do Facebooku aj napriek tomuto zákazu.

Zdá sa vám to až príliš veľké sci-fi? Verte, že stále sa nájdu ľudia, ktorí aj na takúto správu naletia a aplikáciu si skutočne nainštalujú. Nemajú totiž ani len tušenie, že sa im niečo zlé môže prihodiť, alebo nebodaj, že ich chce niekto podviesť.

Všetko sa začína naším nezodpovedným prístupom. Ani si to neuvedomujeme, ale kyber útočníka pustíme k sebe veľakrát “domov” práve my sami. Bez problémov si napríklad nainštalujeme aplikáciu či hru, ktorá pochádza z neznámeho úložiska. Alebo si klikneme na nedôveryhodný odkaz so súborom, ktorý nám poslalo podozrivé meno.

Mysleli ste na to, že akoukoľvek reakciou na túto neželanú poštu si do svojho smartfónu môžete stiahnuť aj škodlivý vírus, ktorého cieľom je ukradnutie vašich peňazí z účtu?

Riešením sú naše vlastné vedomosti, teda, byť informovaný a zároveň, nedávať príležitosť kyber zločincom. Tieto správy ignorujme a nešírme. A najmä, inštalujme si aplikácie len z dôveryhodných obchodov ako Google Play či App Store.

A v neposlednom rade, dbajme na prevenciu! Skúste si napríklad do svojho smartfónu nainštalovať bezpečnostnú aplikáciu ČSOB MobileControl, ktorú v týchto dňoch získate od ČSOB bezplatne k vami zvolenému účtu. Tá vám skontroluje povolenia pre inštalácie z neznámych zdrojov a tiež vám zobrazí aplikácie, ktoré majú prístup k vašim SMS správam.

Mimochodom, ak sa napríklad rozhodnete pre založenie účtu ČSOB Extra Pohoda, dostanete k nemu bezplatne poistenie internetových rizík. Taktiež získate zľavu na bezpečnostné riešenia od spoločnosti ESET. Viac informácií sa dozviete po kliknutí na link pod týmto videom.

Načítavam video...

Myslite na bezpečnosť svojho smartfónu, ktorý nosíte stále so sebou.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma

Baby Cleaner hygienicky čistí okolie vašich detí a v súlade s prírodou. Výrobcom je slovenská Rodinná firma.

Ekologické čistiace prostriedky nijako nepoškodzujú pokožku. Práve naopak, vzácne za studena lisované oleje a výťažky z rastlín ju vyživujú.

Študijný program s uplatnením v automobilovom priemysle

Professional MBA Automotive Industry, postgraduálne vzdelávanie pre manažérov v angličtine poskytované STU v Bratislave a TU Wien.

Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty

Olej upcháva kanalizáciu. Ako sa to premietne do vyúčtovania?