Poznáte pôvod aplikácií? Inštalujte len z overených obchodov

Denne sa udejú stovky prípadov, kedy ľudia otvoria “dvere” výzvam od cudzích ľudí v e-mailoch, SMS-kách či na sociálnych sieťach.

Ak nemáme dostatočné digitálne vedomosti, bez problémov napríklad otvoríme neznámu e-mailovú prílohu. A tá môže byť poriadne nebezpečná. “Čau, počul si, že Facebook plánuje zrušiť prístup do appky všetkým Slovákom? Ale ak si nainštaluješ túto aplikáciu, prihlásiš sa do Facebooku aj napriek tomuto zákazu.

Zdá sa vám to až príliš veľké sci-fi? Verte, že stále sa nájdu ľudia, ktorí aj na takúto správu naletia a aplikáciu si skutočne nainštalujú. Nemajú totiž ani len tušenie, že sa im niečo zlé môže prihodiť, alebo nebodaj, že ich chce niekto podviesť.

Všetko sa začína naším nezodpovedným prístupom. Ani si to neuvedomujeme, ale kyber útočníka pustíme k sebe veľakrát “domov” práve my sami. Bez problémov si napríklad nainštalujeme aplikáciu či hru, ktorá pochádza z neznámeho úložiska. Alebo si klikneme na nedôveryhodný odkaz so súborom, ktorý nám poslalo podozrivé meno.

Mysleli ste na to, že akoukoľvek reakciou na túto neželanú poštu si do svojho smartfónu môžete stiahnuť aj škodlivý vírus, ktorého cieľom je ukradnutie vašich peňazí z účtu?

Riešením sú naše vlastné vedomosti, teda, byť informovaný a zároveň, nedávať príležitosť kyber zločincom. Tieto správy ignorujme a nešírme. A najmä, inštalujme si aplikácie len z dôveryhodných obchodov ako Google Play či App Store.

A v neposlednom rade, dbajme na prevenciu! Skúste si napríklad do svojho smartfónu nainštalovať bezpečnostnú aplikáciu ČSOB MobileControl, ktorú v týchto dňoch získate od ČSOB bezplatne k vami zvolenému účtu. Tá vám skontroluje povolenia pre inštalácie z neznámych zdrojov a tiež vám zobrazí aplikácie, ktoré majú prístup k vašim SMS správam.

Mimochodom, ak sa napríklad rozhodnete pre založenie účtu ČSOB Extra Pohoda, dostanete k nemu bezplatne poistenie internetových rizík. Taktiež získate zľavu na bezpečnostné riešenia od spoločnosti ESET. Viac informácií sa dozviete po kliknutí na link pod týmto videom.

Myslite na bezpečnosť svojho smartfónu, ktorý nosíte stále so sebou.

Nemusím sa na nikoho spoliehať

Kúpou výrobkov privátnych značiek K-Classic, K-Purland, K-Bio a K-take it veggie podporíte nákup vozidiel na pomoc ľuďom v núdzi.

Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.

Predchádzanie je vždy lepšie a lacnejšie ako riešenie následkov.

Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?

Čoraz častejšie dostávame e-maily, v ktorých sa nás ľudia pýtajú či je naozaj konská kĺbová výživa vhodná aj pre ľudí.

Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia

Artificial Intelligence is already delivering a real value for businesses.