Streda, 26. február, 2020 | Meniny má Viktor

Poznáte pôvod aplikácií? Inštalujte len z overených obchodov

Denne sa udejú stovky prípadov, kedy ľudia otvoria “dvere” výzvam od cudzích ľudí v e-mailoch, SMS-kách či na sociálnych sieťach.

Ak nemáme dostatočné digitálne vedomosti, bez problémov napríklad otvoríme neznámu e-mailovú prílohu. A tá môže byť poriadne nebezpečná. “Čau, počul si, že Facebook plánuje zrušiť prístup do appky všetkým Slovákom? Ale ak si nainštaluješ túto aplikáciu, prihlásiš sa do Facebooku aj napriek tomuto zákazu.

Zdá sa vám to až príliš veľké sci-fi? Verte, že stále sa nájdu ľudia, ktorí aj na takúto správu naletia a aplikáciu si skutočne nainštalujú. Nemajú totiž ani len tušenie, že sa im niečo zlé môže prihodiť, alebo nebodaj, že ich chce niekto podviesť.

Všetko sa začína naším nezodpovedným prístupom. Ani si to neuvedomujeme, ale kyber útočníka pustíme k sebe veľakrát “domov” práve my sami. Bez problémov si napríklad nainštalujeme aplikáciu či hru, ktorá pochádza z neznámeho úložiska. Alebo si klikneme na nedôveryhodný odkaz so súborom, ktorý nám poslalo podozrivé meno.

Mysleli ste na to, že akoukoľvek reakciou na túto neželanú poštu si do svojho smartfónu môžete stiahnuť aj škodlivý vírus, ktorého cieľom je ukradnutie vašich peňazí z účtu?

Riešením sú naše vlastné vedomosti, teda, byť informovaný a zároveň, nedávať príležitosť kyber zločincom. Tieto správy ignorujme a nešírme. A najmä, inštalujme si aplikácie len z dôveryhodných obchodov ako Google Play či App Store.

A v neposlednom rade, dbajme na prevenciu! Skúste si napríklad do svojho smartfónu nainštalovať bezpečnostnú aplikáciu ČSOB MobileControl, ktorú v týchto dňoch získate od ČSOB bezplatne k vami zvolenému účtu. Tá vám skontroluje povolenia pre inštalácie z neznámych zdrojov a tiež vám zobrazí aplikácie, ktoré majú prístup k vašim SMS správam.

Mimochodom, ak sa napríklad rozhodnete pre založenie účtu ČSOB Extra Pohoda, dostanete k nemu bezplatne poistenie internetových rizík. Taktiež získate zľavu na bezpečnostné riešenia od spoločnosti ESET. Viac informácií sa dozviete po kliknutí na link pod týmto videom.

Načítavám video...

Myslite na bezpečnosť svojho smartfónu, ktorý nosíte stále so sebou.

Bude ďalší Učiteľ Slovenska práve z vášho mesta alebo obce?

Komenského inštitút už tretíkrát vyzýva všetkých, aby nominovali výnimočných učiteľov na ocenenie Učiteľ Slovenska.

Bývanie stvorené pre šťastné detstvo

Hľadáte bývanie, zohľadňujúce unikátne potreby detí? Ako by malo vyzerať pravé „kids friendly“ bývanie? A kde ho nájdete?

Angličtina nielen pre maturantov

Prílohy s vypracovanými maturitnými otázkami nájdete v SME 26. a 27. februára.