Kosit zverejnil mapu zimnej údržby: O toto všetko sa stará

Každý si môže nájsť svoju ulicu.

KOŠICE. Spoločnosť Kosit si vypracovala vlastnú mapu zimnej údržby, z ktorej už má byť verejnosti jasné, ktoré cesty a chodníky patria do jej kompetencie, aj v akom poradí sú čistené podľa stupňa dôležitosti.

Nová mapa obslužnosti ciest v správe Kositu je prístupná na stránke www.kosit.sk v sekcii Obyvatelia – Zimná údržba komunikácií:

article_photo(zdroj: Kosit)

„Vznikla z dôvodu nedostatočnej informovanosti obyvateľov a hlavne zástupcov mestských častí, kde a ktoré cesty, chodníky a parkoviská spadajú do našej starostlivosti,“ vysvetľuje Silvia Karolyiová z PR oddelenia Kositu.

Cesty, ktoré ich firma neobsluhuje, nemajú farebný podklad, teda nie sú zvýraznené.

„Mapa je vrstvená a dá sa odfiltrovať poradie dôležitosti.“

Kosit koordinuje radnica

Zimnú údržbu na mestských komunikáciách koordinuje referát dopravy na košickom magistráte. Vykonávajú ju viaceré subjekty podľa Operačného plánu zimnej údržby.

Okrem Kositu sú to napríklad aj Dopravný podnik mesta Košice (dopravné plochy podľa vlastného plánu), Správa mestskej zelene, Národná diaľničná spoločnosť (na štátnych cestách I. triedy) a ďalší.

Majitelia a správcovia nehnuteľností a budov zabezpečujú zimnú údržbu na chodníkoch a komunikáciách hraničiacich s touto nehnuteľnosťou.

Ďalšie organizácie sa starajú o komunikácie, ktoré nie sú skolaudované alebo na ktorých sa realizuje rôzna výstavba, ich údržbu vykonáva investor alebo dodávateľská organizácia.

Dá sa v nej pohybovať, približovať i prepínať vrstvy. O komunikácie, ktoré nie sú farebne vyznačené, sa nestará Kosit.Dá sa v nej pohybovať, približovať i prepínať vrstvy. O komunikácie, ktoré nie sú farebne vyznačené, sa nestará Kosit. (zdroj: Kosit)

ZIMNÁ ÚDRŽBA 2017/2018

Praktické rady pre ľudí

Akékoľvek otázky a podnety volajte na bezplatnú zelenú linku spoločnosti Kosit:

alebo zašlite e-mail na:

zimna.udrzba@kosit.sk

Operačný plán zimnej údržby je k dispozícii na:

Praktické informácie o zimnej údržbe vrátane priorít výkonov sú zverejnené na:

V prípade požiadaviek na zmeny priorít výkonu zimnej údržby možno volať aj na dispečing mesta:

+421 903 602 383

Pri mimoriadnej situácii sledujte internetové stránky Kositu, mesta a mestských častí hlavne kvôli informáciám o zmenách vo vývoze odpadu.

NAJČASTEJŠIE KLADENÉ OTÁZKY

Občania sa pýtajú, Kosit odpovedá

Čo je hlavnou úlohou zimnej údržby mestských komunikácií?

– Znižovať klzkosť povrchu, spôsobenú vrstvou snehu alebo námrazou, a udržať zjazdnosť odstraňovaním väčšej vrstvy snehu, aby bola zaistená trvalá, bezpečná a plynulá prevádzka.

Kedy sa začína a končí zimná údržba vrátane pohotovosti?

– 1. 11. 2017 – 31. 3. 2018

Existuje záväzný dokument, ktorým sa riadi zimná údržba?

– Operačný plán zimnej údržby je dokument, ktorý každoročne schvaľuje mesto Košice. Je zverejnený na stránke mesta www.kosice.sk. Obsahuje postup činností, poradie dôležitosti obslužnosti ciest, chodníkov a parkovísk, kontaktné čísla, zoznam a počet mechanizmov, pohotovosť vodičov na pracovisku a počet vodičov v domácej pohotovosti.

O ktoré mestské časti sa stará Kosit v rámci zimnej údržby?

– V celom meste sú to prieťahy ciest II. a III. triedy, miestne komunikácie I. a II. triedy, kde premáva MHD, a ostatné miestne komunikácie v mestských častiach Staré Mesto, Sever, Západ, Juh, Nad jazerom, Dargovských hrdinov a Sídlisko Ťahanovce, ale len na úsekoch, ktoré sú uvedené v harmonogramoch OP ZÚ 2017/2018.

Kto sa stará o zimnú údržbu na ostatných komunikáciách v meste a mestských častiach?

– Okrem spoločnosti Kosit zabezpečujú údržbu na niektorých hlavných ťahoch aj Slovenská správa ciest, Košický samosprávny kraj a Národná diaľničná spoločnosť. Ostatné mestské časti si zabezpečujú zimnú údržbu medziblokových komunikácií a chodníkov vo svojej réžii.

K akým zásadným zmenám v tohtoročnom OP ZÚ dochádza oproti predchádzajúcej zime?

– K zvýšeniu počtu externých dopravcov vrátane ich mechanizmov a k vytvoreniu záložnej rezervy ručných zametačov.

Aký posyp Kosit používa? Je ekologický?

– Štandardný posyp, aký používajú aj iné mestá. Podľa poveternostných podmienok sa používa inertný materiál – prírodné drvené kamenivo frakcie 4 – 8 mm alebo priemyselná soľ s protispekacou prísadou, jej aplikácia úzko súvisí s vonkajšou teplotou, tá nesmie prekročiť mínus 5 stupňov.

Dostáva Kosit informácie a varovania pred zlým počasím včas?

– Kosit využíva predpovede na základe prognóz zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Kedy sa počasie považuje za kalamitné? Kto má vtedy hlavné slovo? Má Kosit určený časový limit, dokedy má byť všetko prejazdné? Aký časový horizont musí stihnúť Kosit na hlavných ťahoch, bočných uliciach, parkoviskách a chodníkoch?

– Kalamitnú situáciu I. a II. stupňa presne špecifikuje Operačný plán zimnej údržby. Prvý stupeň vyhlasuje riaditeľ Magistrátu mesta Košice alebo ním poverená osoba, druhý stupeň vyhlasuje primátor na návrh štábu zimnej údržby. V oboch prípadoch preberá riadenie zimnej údržby mesto. V týchto prípadoch sa aktivizuje všetka dodávateľmi dostupná mechanizácia a pracovné sily, pričom údržba sa zabezpečuje operatívne – podľa potreby a konkrétnej situácie. Podrobnosti nájdete v Operačnom pláne zimnej údržby na www.kosice.sk.

Akú dĺžku alebo plochu komunikácií Kosit v zime udržiava?

– Pracovná dĺžka jeho výkonov presahuje 700 km. Pre ilustráciu, je to zhruba vzdialenosť z Košíc do Prahy. A plocha chodníkov a parkovísk, ktoré čistí, predstavuje viac ako 300-tisíc metrov štvorcových, čo je asi 50 futbalových ihrísk.

Legendárna Transsibírska magistrála

19-dňové dobrodružstvo z Moskvy do Pekingu na slávnej železničnej trati.

Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá

Najväčší dopyt je momentálne o autá kategórie SUV

Vianočný bázar chalaňov

Aj tento rok na Stavebnej fakulte STU prebiehala vianočná zbierka.

Vianočné mecheche 2017

Dňa 5.12.2017 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil ďalší ročník akcie s názvom Vianočné mecheche.