Prvý ESA projekt pre Stavebnú fakultu STU v Bratislave

V týchto dňoch začína riešenie prvého spoločného vedeckého projektu Stavebnej fakulty STU a Európskej vesmírnej agentúry ESA. Projekt s názvom GOCE numerics získala Katedra matematiky a deskriptívnej geometrie (KMDG) Stavebnej fakulty, jeho vedúcim je Ing. Róbert Čunderlík, PhD. a členmi riešiteľského kolektívu sú absolventi programu Matematicko-počítačové modelovanie (viac informácií TU) Ing. Marek Macák, PhD., Ing. Michal Kollár a Ing. Matej Medľa. GOCE-numerics je zameraný na podrobné určovanie tiažového poľa Zeme spracovaním meraní družicovej misie GOCE. Na rozdiel od klasických prístupov, ktoré sú založené na určovaní tiažového poľa v spektrálnej oblasti, projekt GOCE-numerics využije efektívne numerické metódy na spracovanie dát v priestorovej oblasti.

V snahe dosiahnuť čo najvyššiu presnosť vedú takéto metódy k veľkokapacitným paralelným výpočtom na klastroch s distribuovanou pamäťou, ktoré budú uskutočňované na KMDG, pričom ESA významne finančne prispeje na rozšírenie katedrového paralelného počítačového klastra. Celkový rozpočet projektu v sume 116 000 euro na dva roky riešenia bude tiež využitý na riešenie úloh venovaných nelineárnej filtrácii meraní družice GOCE, určeniu statického modelu tiažového poľa Zeme spracovaním prefiltrovaných GOCE gradientov, určeniu strednej dynamickej topografie oceánov a určeniu presného lokálneho modelu kvázigeoidu Slovenska. Projekt GOCE-numerics bol schválený v rámci druhej výzvy programu PECS, ktorý slúži na prípravu SR na plné členstvo v Európskej vesmírnej agentúre ESA a podľa hodnoverného zdroja bol zo všetkých slovenských projektov hodnotený najvyššie.

+ krátke video

Viac o tejto problematike sa môžete tiež dozvedieť v článku Ako môže byť more niekde aj meter nad morom?

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.