Študenti Stavebnej fakulty STU na exkurzii v Brne

11 študentov zo SvF STU sa zúčastnilo odbornej exkurzie Povrchy modernizmu v Brne.

11 študentov zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (SvF STU) malo v piatok 24. novembra 2017 netradičný program mimo zabehaných „fakultných koľají“ - zúčastnili sa totiž odbornej exkurzie Povrchy modernizmu v Brne. Exkurziu, zameranú na obnovu moderných pamiatkových objektov 20. storočia, organizačne pripravila Katedra technológie stavieb – Centrum technológie obnovy pamiatok pod vedením doc. Ing. Ota Makýša, PhD., profesionála v oblasti pamiatkovej obnovy.

Hlavným „ťahákom“ programu bola návšteva funkcionalistickej Vily Stiassni z rokov 1927 - 1929. Cieľom pamiatkovej obnovy vily, ktorá prebehla v rokoch 2012 – 2014, bolo odstrániť väčšinu neskorších zmien v interiéroch a obnoviť pôvodné dispozičné riešenie budovy z tridsiatych rokov. Vila Stiassni sa tak stala príkladom špičkovej obnovy modernej architektúry 20. storočia.

Našou ďalšou zastávkou bola, tiež nedávno obnovená, Vila Löw-Beer. Hoci samotná vila pochádza ešte zo začiatku 20. storočia a je postavená v secesnom štýle, jej zaradenie do programu „modernistickej“ exkurzie nebolo vôbec náhodné. V rokoch 1913 – 1939 vila patrila Alfredovi Löw-Beerovi, židovskému podnikateľovi, ktorý na konci dvadsiatych rokov venoval časť rozľahlého pozemku svojej dcére Grete. Tá na ňom spolu s manželom Fritzom Tugendhatom vybudovala v rokoch 1929 – 1930 rodinný dom – dnes svetoznámu funkcionalistickú Vilu Tugendhat.

Následne sme absolvovali pešiu prechádzku historickým centrom Brna, zameranú, samozrejme, na modernistické stavby 20. storočia. V rámci nej mali študenti možnosť vidieť a tiež počuť príbehy budov ako palác Morava, obchodný dom Baťa, obchodná a kancelárska budova Vichr, Moravská zemská životná poisťovňa, Česká banka Union, Moravská banka, Palác Alfa, Administratívna budova a nájomný dom poisťovne Riunione Adriatica di Sicurta, Mestská ubytovacia kancelária a Nádražný poštový úrad.

Hoci exkurzia bola primárne určená študentom Ing. študijného programu TS v rámci predmetov Technológia renovácií stavieb 1 a 2, exkurzie sa zúčastnili aj študenti bakalárskeho stupňa programu TMS a tiež viacerí študenti programu PSA.

Všetci účastníci zhodnotili exkurziu – opäť raz – ako neobyčajnú a prínosnú a na záver odmenili organizátorov aj malým potleskom. Exkurzie so zameraním na pamiatkovú obnovu budú opäť pokračovať v letnom semestri.

Touto cestou by sme sa tiež chceli poďakovať PhDr. Zdeňkovi Váchovi z Národního památkového ústavu Brno za spoluprácu pri príprave programu exkurzie a návštevy jednotlivých objektov.

Ing. Andrej Bisták, doktorand, doc. Ing. Oto Makýš, PhD.,
Katedra technológie stavieb SvF STU v Bratislave

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.