Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán

(Zdroj: Thinkstock)

Naša advokátska kancelária nemôže štátu zaplatiť DPH a daň z príjmu za rok 2017 zo zablokovanej odmeny. Na základe zmluvy a následnej dohody sa naša kancelária dohodla so spoločnosťou MH Manažment, a.s. na odmene vo výške 2,5% za úspech v arbitráži, ktorej hodnota prevyšovala 700 miliónov eur. Dohodnutá odmena vo výške 2,5% bola riadne vyfakturovaná, ale vzhľadom na fakt, že po jej zaplatení bol účet našej kancelárie zablokovaný štátom, štát znemožnil našej kancelárii riadne splniť zákonnú povinnosť zaplatiť DPH a daň z príjmu za rok 2017 spolu vo výške viac ako 5,5 milióna eur.

Napriek tomu, že si naša kancelária nikdy nenárokovala odmenu vo výške 11%, ale naopak podpísala dohodu o podielovej odmene vo výške 2,5%, opakovane sa objavujú nepravdivé tvrdenia, že naša advokátska kancelária žiadala za výhru v arbitráži viac ako 77 miliónov eur. Naša advokátska kancelária nikdy nežiadala, nevyzývala, ani nefakturovala spoločnosti MH Manažment, a.s. sumu vo výške 77 miliónov eur.

Celú súčasnú situáciu jednoznačne vyvolala štvavá, populistická a politicky motivovaná kampaň, ktorej výsledkom je okrem iného aj zneistenie viacerých právnych kancelárií zo Slovenska a zo zahraničia. Máme signály, že právne kancelárie, ktoré sa špecializujú na takéto súdne spory, budú dôkladne zvažovať svoju účasť v takýchto sporoch na strane štátu, nakoľko na príklade našej kancelárie vidia, do akej zlej situácie sa môžu dostať aj napriek úspechu štátu v spore.

Viaceré štátne inštitúcie a firmy čelia a v budúcnosti aj budú čeliť mnohým komplikovaným arbitrážnym sporom, kde v prípade prehry hrozia štátu obrovské finančné škody.

Naša advokátska kancelária počas svojho pôsobenia v službách štátu, alebo ním zastúpených organizácií, neprehrala ani jeden jediný súdny spor. Budeme preto pozorne sledovať, aké úspešné budú iné právne kancelárie a aké náklady za tieto služby budú štátom v konečnom dôsledku vynaložené.

Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť

Jeden z importovaných sviatkov som si s vnúčatami natoľko obľúbil, že za ním už po tretí raz vycestujeme. Opät do Tatralandie.

Brieždenie pod lomenicou

Úspešný workshop ARCHTVOR má už druhý ročník za sebou.

Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?

Využite Kombiprodukt a získajte najvýhodnejší úrok na trhu