Folkloristka Petra Zaujecová vydala prvé CD

„V našon dvore ruža kvitňe”, je názov profilového CD folkloristky a speváčky Petry Zaujecovej z SPU v Nitre

Petra Zaujecová sa už od detstva venuje folklóru a spevu

„V našon dvore ruža kvitňe”, je názov prvého profilového CD folkloristky a speváčky Petry Zaujecovej zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktoré vyšlo koncom roka 2017. Cédečko je výsledkom jej 25-ročnej aktívnej činnosti v oblasti folklóru.

„Poslucháči tu nájdu piesne z Ponitria a Tekova, ktoré sú súčasťou môjho repertoáru s Orchestrom ľudových umeleckých nástrojov Slovenského rozhlasu pod vedením Miroslava Dudíka, ale aj úplne nové piesne, s výberom ktorých mi pomohol Marián Járek, významný predstaviteľ folklóru v Nitrianskom kraji“, prezradila Petra Zaujecová, absolventka Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja, ktorá od skončenia štúdia pôsobí na SPU v Nitre. Projekt pripravila v spolupráci s Miroslavom Dudíkom, vo folklórnom svete uznávaným huslistom, spevákom, upravovateľom ľudových piesní a organizátorom folklórneho života na Slovensku. Okrem toho sa na ňom podieľala aj ľudová hudba Dudíci z Myjavy s primášom Šimonom Dudíkom a ženská spevácka skupina folklórneho súboru Furmani z Nitry. Jej vedúci, Marián Hlavatý, bol jedným z ľudí, ktorí formovali Petru už od útleho detstva, keď pôsobila ako speváčka v detskom folklórnom súbore Borinka. „Celé cédečko - od výberu piesní, až po jeho vydanie - vzniklo takpovediac v rodine, v spolupráci s ľuďmi blízkymi môjmu srdcu, ktorých mám úprimne rada, obdivujem ich. Od detstva sú mojim vzorom a významným spôsobom ovplyvnili a stále ovplyvňujú môj život,“ povedala Petra.

Už od detstva sa venovala spevu, tancu a hre na husliach. Účinkovala v detskom FS Borinka, stredoškolskom FS Nitran a v rokoch 2005 – 2017 vo vysokoškolskom FS Zobor. V roku 2014 vyhrala v súťaži mladých interpretov spevákov Cenu Janky Guzovej. Spieva prevažne piesne Ponitria, Tekova a okolia Topoľčian. Láske k folklóru učí aj najmladšiu generáciu detí vo folklórnom krúžku, ktorý vedie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová iOS aplikácia SME.sk je rýchlejšia, prehľadnejšia a s množstvom vylepšení.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.

Depresia. Kedy ju treba liečiť?

Prežívanie nepríjemných emócií poznáme všetci. Môžete však trpieť depresiou bez toho, aby ste si to uvedomili?