Folkloristka Petra Zaujecová vydala prvé CD

„V našon dvore ruža kvitňe”, je názov profilového CD folkloristky a speváčky Petry Zaujecovej z SPU v Nitre

Petra Zaujecová sa už od detstva venuje folklóru a spevu

„V našon dvore ruža kvitňe”, je názov prvého profilového CD folkloristky a speváčky Petry Zaujecovej zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktoré vyšlo koncom roka 2017. Cédečko je výsledkom jej 25-ročnej aktívnej činnosti v oblasti folklóru.

„Poslucháči tu nájdu piesne z Ponitria a Tekova, ktoré sú súčasťou môjho repertoáru s Orchestrom ľudových umeleckých nástrojov Slovenského rozhlasu pod vedením Miroslava Dudíka, ale aj úplne nové piesne, s výberom ktorých mi pomohol Marián Járek, významný predstaviteľ folklóru v Nitrianskom kraji“, prezradila Petra Zaujecová, absolventka Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja, ktorá od skončenia štúdia pôsobí na SPU v Nitre. Projekt pripravila v spolupráci s Miroslavom Dudíkom, vo folklórnom svete uznávaným huslistom, spevákom, upravovateľom ľudových piesní a organizátorom folklórneho života na Slovensku. Okrem toho sa na ňom podieľala aj ľudová hudba Dudíci z Myjavy s primášom Šimonom Dudíkom a ženská spevácka skupina folklórneho súboru Furmani z Nitry. Jej vedúci, Marián Hlavatý, bol jedným z ľudí, ktorí formovali Petru už od útleho detstva, keď pôsobila ako speváčka v detskom folklórnom súbore Borinka. „Celé cédečko - od výberu piesní, až po jeho vydanie - vzniklo takpovediac v rodine, v spolupráci s ľuďmi blízkymi môjmu srdcu, ktorých mám úprimne rada, obdivujem ich. Od detstva sú mojim vzorom a významným spôsobom ovplyvnili a stále ovplyvňujú môj život,“ povedala Petra.

Už od detstva sa venovala spevu, tancu a hre na husliach. Účinkovala v detskom FS Borinka, stredoškolskom FS Nitran a v rokoch 2005 – 2017 vo vysokoškolskom FS Zobor. V roku 2014 vyhrala v súťaži mladých interpretov spevákov Cenu Janky Guzovej. Spieva prevažne piesne Ponitria, Tekova a okolia Topoľčian. Láske k folklóru učí aj najmladšiu generáciu detí vo folklórnom krúžku, ktorý vedie.

Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody

Poisťovňa Generali prináša klientom, ktorí v nej majú uzatvorené životné poistenie, novinku, ktorá ich určite poteší.

7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko

Prijmite pozvanie od Habsburgovcov.

Poistenie.sk v novom a lepšom šate

Vývoj internetových technológií, ako aj požiadavky klientov, sa stali podnetom pre vylepšenie webovej stránky Poistenie.sk.

Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach

Degeneratívne zmeny sú súčasťou starnutia pohybového aparátu.