Kaufland zamestnáva aj ľudí s autizmom

Vďaka projektu Autisti v práci sa do novembra 2017 zamestnalo 187 autistov. Ich počet sa rozhodla zdvihnúť aj spoločnosť Kaufland.

Podľa štatistík trpí na Slovensku poruchou autistického spektra viac ako 40 000 ľudí, na svete cca 21,7 miliónov. Podľa Karin Markovej, vedúcej oblasti ľudských zdrojov v spoločnosti Kaufland, presvedčila spoločnosť o zamestnávaní autistov práve účasť na konferencii SPOSA. „Povedali sme si, prečo nie. Využijeme náš potenciál veľkej medzinárodnej firmy s rôznymi pracovnými príležitosťami v prospech ľudí so sťaženými možnosťami uplatniť sa na trhu práce. Všetko sme pripravili na to, aby sme u nás mohli privítať aj takýchto zamestnancov,“ vysvetľuje Marková.

Spoločnosť Kaufland dala v novembri minulého roka možnosť ukázať svoje schopnosti aj autistovi Jurajovi. Má 25 rokov, pochádza zo Šurian a svojou prácou v Kauflande prispieva do rodinného rozpočtu, keďže žije len s mamou. Pracuje ako referent na účtovnom oddelení a pomerne rýchlo sa naučil všetky potrebné činnosti. Náplň svojej práce opisuje nasledovne: „Pracujem s faktúrami, to znamená, že ich triedim podľa dátumu, následne ich označujem tzv. barcodmi, platí to pre faktúry aj prílohy. Následne moja práca zahŕňa scanovanie do systému a potom faktúry posielam do validácie. Tu kontrolujem adresáta a dodávateľa. Ďalej skontrolujem, či sedí číslo faktúry, dátumy dodania, dátumy vyhotovenia a referenciu. V Kauflande sa mi zatiaľ páči, dá sa povedať, že prácu som sa naučil dobre, ovládam ju na 100%, som s ňou spokojný a stotožnený.“

Predtým, než Juraj nastúpil do práce, absolvovali zamestnanci oddelenia workshop, na ktorom boli bližšie oboznámení so špecifikami ľudí s autizmom, ale aj s konkrétnymi vlastnosťami a prejavmi Juraja. Vyskúšali si aj simulátor autizmu. Niečo o pracovnom kolektíve s úsmevom prezradil aj Juraj. „S kolegyňami vychádzam a zatiaľ je to v poriadku. Som tu sám chlap. Prioritne som tu však prišiel robiť, nie sa vykecávať. Avšak, keď robota skončí, nájdem si čas aj na to. Nech je sranda,“ tvrdí.

Spoločnosť Kaufland zamestnáva na dohodu ďalších 2 autistických pracovníkov. Juraj je však zamestnaný na polovičný úväzok. „Spolupráca so SPOSA centrom sa nám veľmi osvedčila a sme otvorení možnosti zamestnať aj ďalších ľudí s autizmom. Práca s autistami nie je prínosná len pre nich, ale aj pre našich zamestnancov,“ tvrdí Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!

Tobiáš Komanický začal hrať na poľovnícky roh ako 12-ročný. Dnes reprezentuje SPU v Nitre na prestížnych súťažiach trubačov.

Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy

Investor HB Reavis začína s celkovou rekonštrukciou ulice Mlynské nivy.

Tréningové moduly HACCP online

Na SPU v Nitre diskutovali o vytvorení HACCP tréningových modulov v oblasti bezpečnosti potravín a krmív

Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre

Vedenie SPU v Nitre privítalo na pôde univerzity delegáciu, vedenú veľvyslankyňou Kuby na Slovensku, Yamilou Soniou Pita Montes.