Atos podpísal kľúčovú zmluvu s Európskou vesmírnou agentúrou.

Satelitné dáta umožnia nové služby.

Bratislava, 13. februára 2018 - Atos, globálneho lídra v digitálnej transformácii, si zvolila Európska vesmírna agentúra (ESA) za dodávateľa a prevádzkovateľa služieb Copernicus Data and Information Access Services (DIAS).

DIAS bude spájať okamžité geografické dáta z programu Copernicus, ktorý je najväčším programom monitorovania Zeme, s dátami z viacerých zdrojov a vytvárať z nich informačné produkty pre firmy v sektoroch ako je priemyselná výroba, poisťovníctvo, sieťové odvetvia, poľnohospodárstvo, lesníctvo, urbanizmus a záchranné služby.

Môže pomôcť napríklad:

• vedcom lepšie porozumieť dopadom klimatických zmien
  • vládam a mestám lepšie spravovať a predpovedať rozvoj miest
  • ropným a plynovým spoločnostiam vyhodnocovať a manažovať riziko
  • farmárom lepšie riadiť výnosy plodín

Otvorená platforma pre inovácie

Atos bude v mene Európskej komisie a Európskej vesmírnej agentúry riadiť novovytvorené konzorcium, ktorého členmi sú DLR, e-Geos, EOX, GAF, Sinergise, Spacemetric, Thales Alenia Space a T-Systems.

Atos bude zodpovedný za integráciu, dodanie a prevádzkovanie cloudovej platformy, ktorá bude integrovať špecializované zdroje dát. Vďaka novej platforme budú dáta z družíc Európskej únie Sentinel ako aj od ostatných poskytovateľov dát ešte prístupnejšie.

To umožní tretím stranám (priemyselným hráčom, inštitúciám ako sú národné vesmírne agentúry, malé a stredné podniky a startupy) vytvárať inovatívne riešenia, založené na satelitných dátach. Atos spoločne s partnermi vybuduje a skomercionalizuje nové služby.

Technológie a skúsenosti Atosu a jeho partnerov prinesú platforme rýchlosť, flexibilitu a robustnosť. To umožní narábanie s obrovskými množstvami dát v rôznych formátoch. Portfólio dátových služieb Atosu, Codex, poskytne DIASu analytické a kognitívne funkcie na premenu surových satelitných dát na hodnotné poznatky pre viacero priemyselných odvetví.

Kľúčová hodnota pre spoločnosť

Nové služby, ktoré integrujú presné informácie z družíc v reálnom čase, ponúknu nasledovné výhody:

• lepšie pochopenie toho, ako naša planéta funguje - kľúčové dáta z monitorovania zeme a údajov získaných zo senzorov na diaľku majú čoraz väčšiu cenu pre porozumenie tomu, ako naša planéta a ekosystémy fungujú
  • rýchlejšie predpovedanie - spájanie a spracovanie obrovských množstiev zložitých dát z viacerých zdrojov dokáže poskytnúť jedinečné poznatky takmer v reálnom čase.
  • zlepšené rozhodovanie - organizácie teraz dokážu jednoducho integrovať dáta z pozorovania zeme do svojich obchodných hodnotových reťazcov a získajú tak poznatky, ktoré boli doteraz mimo ich dosah

Stéphane Janichewski, šéf Defence & Aerospace Market v Atose hovorí: „Investovali sme do tejto ponuky niekoľko rokov, aby sme pomohli vedeckým organizáciám, verejným organizáciám a podnikom všetkých veľkostí získať úžitok z kombinovania veľkých objemov dát z monitorovania Zeme so zdrojmi dát tretích strán. Vidíme nesmierne príležitosti ako sa venovať najväčším výzvam spoločnosti ako sú ochrana prírody, klimatické zmeny a nedostatok zdrojov.“

Podľa združenia European Association of Remote Sensing Companies (EARSC), ktorá spája profesionálov v odvetví, sa očakáva, že trh pre služby založené na dátach z monitorovania Zeme porastie v najbližších rokoch o 10 - 15 %, pričom v mnohých oblastiach znásobí inovatívne služby.

Platforma bude k dispozícii zákazníkom na celom svete v júni 2018.

****

O Atos

Atos so svojimi približne 100 000 zamestnancami v 72 krajinách a ročným obratom vo výške 12 miliárd EUR je globálnym lídrom v digitálnej transformácii. Atos je európskou jednotkou v riešeniach Big Data, kybernetickej bezpečnosti, vysoko výkonnej výpočtovej infraštruktúry (High Performance Computing) a digitálnych pracovísk (Digital Workplace). Poskytuje cloudové služby, infraštruktúrne a dátové služby, rovnako ako aj transakčné služby prostredníctvom Worldline, európskeho lídra v oblasti platobných služieb.

Vďaka vysokej technologickej a digitálnej odbornosti a znalostiam priemyselných odvetví, Atos podporuje digitálnu transformáciu svojich klientov naprieč všetkými obchodnými odvetviami: finančné služby, výrobný priemysel, médiá, energetika a verejné služby, štátny verejný sektor, obrana, zdravotníctvo, retailové podniky, telekomunikácie a doprava.

Atos začal pôsobiť na Slovensku po akvizícii spoločnosti Siemens IT Solutions and Services v októbri 2010 pod menom Atos IT Solutions and Services, s.r.o. Atos Slovensko dosiahol v roku 2016 čistý obrat 68 897 065 EUR a zamestnáva 304 zamestnancov v Bratislave, Prievidzi, Košiciach a Banskej Bystrici.

Skupina Atos je celosvetovým technologickým partnerom Olympijských a Paralympijských hier a pôsobí pod značkami Atos, Atos Consulting, Atos Worldgrid, Bull, Canopy, Unify a Worldline. Atos SE (Societas Europaea) je kótovaná na burze cenných papierov CAC40 Paris.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

GoPass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.

OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom

Slnko, pláž, oddych. Problémy s autom však veľmi rýchlo môžu zmeniť letnú dovolenku na nepríjemný zážitok.

OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom

OMV ponúka vodičom tipy, ako si pripraviť auto na dovolenku bez stresu.