5 pravidiel ako prenajať nehnuteľnosť

Prenajímate byt alebo dom? Prinášame vám praktické rady od realitných odborníkov, ktorými maximalizujete výnos z prenájmu.

Prenajímate byt alebo dom? Aby ste na prenájme skutočne zarábali, potrebujete zabezpečiť celoročnú obsadenosť prenajímanej nehnuteľnosti. Ako to však dosiahnuť? Prinášame vám niekoľko praktických rád a odporúčaní od realitných odborníkov, vďaka ktorým maximalizujete svoj výnos z prenájmu.

Zariadenú nehnuteľnosť prenajmete ľahšie

Pre prenajímateľov by bolo určite najjednoduchšie prenajímať nezariadenú nehnuteľnosť a ušetriť si veľa starostí s nákupom vybavenia a jeho udržiavaním. Na Slovensku sa však väčšina nehnuteľností prenajíma zariadených. Kým napríklad v Nemecku je skôr trend prenajímať nehnuteľnosť bez nábytku a spotrebičov, nájomcovia na Slovensku hľadajú viac nehnuteľností vybavených aspoň základnými kusmi nábytku. Tento trend potvrdzujú aj reálne skúsenosti z trhu: „Štandardne 9 z 10 bytov určených na prenájom sú byty zariadené nábytkom a spotrebičmi“ hovorí Martin Marsina, Associate Partner v realitnej kancelárii HERRYS. „Samozrejme, prenajímajú sa aj nezariadené byty, ale klientela na tieto byty je menšia a často býva problém takéto byty rýchlo obsadiť.“

Nepodceňte (ani nepreceňte) zariadenie bytu

Aký nábytok a spotrebiče je preto vhodné na začiatku do prenajímanej nehnuteľnosti zabezpečiť? „Za zariadený byt považujeme byt, v ktorom sú k dispozícii aspoň základné kusy nábytku ako posteľ, šatníková skriňa, sedačka, kuchynská linka vrátane spotrebičov, kuchynský stôl so stoličkami a práčka“ vymenúva Marsina a dodáva: „S kúpou ďalšieho vybavenia sa netreba ponáhľať. Mnohí nájomcovia totiž nepožadujú, predovšetkým z hygienických dôvodov, napríklad kuchynské vybavenie, veľmi často ani matrace či posteľnú bielizeň. Štandardom nie je ani televízor či káblová televízia, naopak, pripojenie na internet je už dnes samozrejmosťou. Absolútnym základom však je, aby bola ponúkaná nehnuteľnosť dôkladne vyčistená a uprataná, a to bez ohľadu na množstvo či úroveň vnútorného vybavenia.“

Nehnuteľnosť udržujte v dobrom stave

Ak si však myslíte, že zdedenú nehnuteľnosť zapratanú nábytkom po starých rodičoch obratom prenajmete, mýlite sa. Bez toho, aby ste investovali minimálne svoj čas na jej vypratanie, úpravu a aj určité prostriedky do jej vybavenia, sa zrejme nezaobídete. Je prirodzené, že pri prenajímanej nehnuteľnosti nebudete ochotný investovať tisíce eur do drahého dizajnu. Úplne stačia jednoduché, funkčné kúsky, ktoré nezaťažia váš rozpočet a zároveň vám ani nebude ľúto, ak ich po niekoľkých rokoch budete musieť opäť vymeniť. Potvrdzuje to aj Marsina: „Častokrát sa stretávame s tým, že nehnuteľnosti aj v dobrých lokalitách sú takzvane „vybývané“, t. j. majiteľ ich roky prenajíma a do bytu sa neinvestuje, čo je vidno na nábytku, maľovke alebo parketách. Takýto byt sa podarí prenajať len po znížení ceny, ale niekedy nepomôže ani to. Nakoniec sa prenajme klientele, ktorá je menej solventná, a tým pre majiteľa nehnuteľnosti aj menej atraktívna. Prenajímatelia by si mali uvedomiť, že každý rok pribudnú v Bratislave stovky nových bytov určených na prenájom, takže starostlivosť o byty by mali prispôsobiť tejto novej konkurencii.“ A ešte jedna dobrá rada od odborníka: Odporúčame držať prenajímanú nehnuteľnosť priebežne v dobrom stave, čo zaručí kratšiu dobu hľadania a vyšší nájom. V konečnom dôsledku je to pre majiteľa menej nákladné, ako nechať byt bez úprav a dva či tri mesiace prázdny, lebo sa klienta nedarí nájsť.“

Malý byt prenajmete rýchlejšie

Aká je teda ideálna doba od prvého zverejnenia nehnuteľnosti po jej obsadenie? Závisí to predovšetkým od segmentu. Malé, jednoizbové a dvojizbové byty sa v dobrej lokalite prenajmú za niekoľko dní, pri väčších bytoch to môže trvať aj pár týždňov. „Najnáročnejší segment, domy alebo veľké byty, sa prenajímajú spravidla dlhšie ako mesiac. Ideálny scenár je samozrejme kontinuálne prenajatá nehnuteľnosť, ktorú vieme pre našich klientov zabezpečiť vďaka unikátnej službe Rent Management.“ prízvukuje Marsina.

Spoľahnite sa na Rent Management

Ak prenajímate nehnuteľnosť a ešte ste o tejto službe nepočuli, zvýšte pozornosť. Služba Rent Management je určená prenajímateľom nehnuteľností, ktorým dokáže ušetriť veľa času, energie aj peňazí. Nie sú s ňou spojené žiadne poplatky navyše, no prenajímateľom prináša množstvo výhod. Tou najväčšou je kontinuálne prenajatá nehnuteľnosť. Ako to v praxi funguje? „Dlhodobo a opakovane zabezpečíme obsadenosť prenajímanej nehnuteľnosti. Už niekoľko mesiacov pred uplynutím doby nájmu pôvodnému nájomcovi aktívne hľadáme nového záujemcu tak, aby sa nasťahoval ihneď po odchode pôvodného nájomcu. Vďaka tomu je obsadenosť nehnuteľností, ktoré takýmto spôsobom spravujeme, celoročná“ objasňuje Marsina. Ďalšími výhodami sú vyššia platobná disciplína a neustála právna podpora a poradenstvo po celý čas trvania nájmu. Vďaka tejto službe si s prenajímateľom budujeme dlhodobý vzťah postavený na dôvere. Pri Rent Managemente nekončí náš vzťah s klientom uzatvorením nájomnej zmluvy, ale s prenajímateľom zostávame v pravidelnom kontakte po celú dobu trvania nájmu. Úplne ho odbremeníme od komunikácie s nájomcom a môže sa na nás kedykoľvek obrátiť pri problémoch súvisiacich s nájmom, ktoré mu pomôžeme vyriešiť. Vďaka službe Rent Management sme výrazne skrátili a zjednodušili celý proces prenájmu, zabezpečili vyšší výnos z prenajímanej nehnuteľnosti a priniesli väčšiu bezpečnosť a spokojnosť našim klientom“ dodáva Marsina na záver.

Ak aj vy prenajímate nehnuteľnosť a nechcete už viac všetok svoj voľný čas tráviť starostlivosťou o ňu, hľadaním nájomcov či komunikáciou s nimi, spoľahnite sa na Rent Management. Viac informácií o tejto službe nájdete tu:

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 643
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 580
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 091
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 3 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 3 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu