Aké autá si najčastejšie kupujú Slovenky?

Za posledných päť rokov sa záujem žien o jazdené SUV viac ako zdvojnásobil

Ženy stále častejšie vyhľadávajú pohodlné šoférovanie a bezpečnejšie autá. Pri nákupe jazdenky sa čoraz viac zameriavajú na SUV-čka a na automatickú prevodovku, ktorá zjednodušuje šoférovanie a umožňuje im venovať väčšiu pozornosť cestnej premávke. Za posledných päť rokov sa ich záujem o jazdené vozidlá s automatickou prevodovkou takmer zdvojnásobil, ešte výraznejšie vzrástol záujem o autá SUV - takmer 2,5-krát. Podobne sa menia aj preferencie českých a poľských motoristiek. Vyplynulo to z dát spoločnosti AAA AUTO.

Slovenské motoristky míňajú za jazdené automobily z roka na rok viac finančných prostriedkov. Kým ešte v roku 2013 dali v priemere za jazdenku 5 900 eur, v minulom roku investovali o 830 eur viac. Z krajín Vyšehradskej štvorky sú tak na druhom mieste. Najviac sú za jazdené autá ochotné zaplatiť Češky, v minulom roku to bolo v priemere 7 000 eur, a najmenej Maďarky - 5 200 eur. „S ohľadom na vyššiu bezpečnosť a komfort sú vodičky ochotné investovať do jazdenky viac finančných prostriedkov. Prichádzajú stále viac na chuť vozidlám s automatom a SUV-čkam, ktorých sa už vďaka moderným technológiám neobávajú. Ich najčastejšou voľbou však aj naďalej ostávajú hatchbacky a kombíky. Novinkou oproti minulému roku je nárast obľuby Volkswagenu Passat ako zástupcu luxusnejších automobilov, kedy z ôsmeho miesta poskočil na tretie v TOP 10 predávaných modeloch Slovenkám. Podobný trend vidíme aj v Českej republike. Naopak, v ostatných krajinách Vyšehradskej štvorky ženy uprednostňujú pred luxusnými modelmi bežné automobily ako je Ford Focus, Opel Astra či Suzuki Swift,“ vysvetľuje preferencie vodičiek generálna riaditeľka medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová.

Trendu značky Škoda podliehajú ženy rovnako ako muži. Za posledných päť rokov je škodovka jednoznačne ich prvou voľbou. O druhú priečku v obľube žien sa behom piatich rokov priebežne delí Peugeot a Volkswagen. Z modelov stále vedie Fabia, na druhom mieste sa drží Octavia. Na treťom mieste sa strieda C3 od Citröenu, s Fordom Focus, Volkswagenom Golf a Passatom. České motoristky majú podobné preferencie, tiež u nich posledných päť rokov vedie Fabia, ktorú nasleduje Octavia. Inak tomu je ale v Poľsku a Maďarsku. Kým v Poľsku posledné dva roky vedie Ford Focus, v Maďarsku sa strieda Opel Astra so Suzuki Swift.

TOP 10 modelov, ktoré si vyberali ženy v roku 2017

Škoda Superb

Toyota Auris

Renault Megane

Motoristky už tradične uprednostňujú automobily na benzínový pohon, v minulom roku si ho volilo 58,7 %. Oproti Poľsku (24 %) a Českej republike (39 %) však o niečo viac siahajú aj po naftovom motore (41 %). Od ich voľby ich neodradila ani aféra dieselgate. Práve naopak, za posledný rok sa znížil pomer medzi autami na benzín a na naftu. Autá s alternatívnym pohonom ženy vo Vyšehradskej štvorke až tak nevyhľadávajú. „Autá na alternatívne pohony sú pre ne neznámou a prípadným krokom do neistoty. Tradičné pohony vnímajú ako bezpečné a overené,“ komentuje situáciu Topolová.

V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli

Stanicu sme chceli zrekonštruovať za milión korún, stálo to desať.

Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s

Používajú kvalitné mäso?

322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse

Najväčší z bytov projektu Jarabinky Grande láka náročných záujemcov nielen svojou grandióznosťou, ale aj unikátnosťou priestoru.

Dva rekordy na druhý pokus

Druhé narodeniny PSK Arény sa budú niesť v znamení pokusu o slovenský rekord.