Lanovka môže vrátiť Smokovce na lyžiarsku mapu

Lanovkové prepojenie Hrebienka so Skalnatým Plesom zapadá do systému ekologickej integrovanej dopravy v Tatrách.

Každoročne rastúca návštevnosť Tatier je síce dobrou správou pre podnikanie a zamestnanosť, ale zároveň výzvou pre životné prostredie. Minulý rok navštívili Tatry viac ako 3 milióny ľudí. Toto číslo zahŕňa nielen počet ubytovaných hostí, ale aj jednodňových návštevníkov, ktorí významne ovplyvňujú najmä dopravu medzi strediskami aj priamo v nich. Keďže sa neočakáva, že by záujem o Tatry klesal, je potrebné vážne sa zaoberať nielen tým, ako návštevníkov do Tatier dostať, ale aj akými spôsobmi sa budú po Tatrách pohybovať.

Fotografie Vysokých Tatier z prelomu 70. a 80. rokov sú varovaním. Stotisíce návštevníkov totiž na hlavných peších trasách od Cesty slobody do vyšších polôh spôsobovali každý rok výraznú eróziu pôdy na lúkach a deštrukciu kamenných turistických chodníkov. Alarmujúcim je aj nárast automobilovej dopravy, ktorý vytvára tlak na neustále rozširovanie parkovísk a vedie k častým kolónam pri vjazde do stredísk aj priamo v nich. Tento problém riešia takmer všetky horské strediská v Európe a aj preto sa na zvládnutie náporu návštevníkov v čoraz väčšej miere využívajú ekologické lanovky.

OŽIVENIE LYŽOVANIA V SMOKOVCOCH POMÔŽE HOTELOM AJ PENZIÓNOM

Z pohľadu zimnej sezóny sú dnes vo Vysokých Tatrách iba dve silné strediská: Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica. Smokovce z tohto zoznamu vypadli na prelome 80. a 90. rokov, keď tu zanikla dlhá lyžiarska tradícia. Plánované obnovenie lyžovania z Hrebienka do Smokovcov, ktoré avizuje spoločnosť TMR, predpokladá vytvorenie atraktívneho strediska pre rodiny, s ponukou modrých zjazdoviek. Posilnenie zimnej ponuky by výrazne pomohlo najmä ubytovateľom, keďže dnes je v Smokovcoch asi 2 500 lôžok, ktoré je v zime problém obsadiť.

„Lyžiari na Slovensku majú rovnaké nároky ako všade vo svete. Chcú väčšie strediská, v ktorých môžu využívať rôzne náročné zjazdovky,oddýchnuť si a pokochať sa výhľadmi na okolitú prírodu. Smokovec, ak zostane menším izolovaným strediskom, nedokáže prilákať dosť návštevníkov a dlhodobo ekonomicky prežiť. Preto okrem rozvoja samotných Smokovcov navrhujeme aj prepojenie s Lomnicou,vďaka ktorému vznikne zaujímavé stredisko s kompletnou ponukou zjazdoviek,“ vysvetľuje myšlienku prepojenia generálny riaditeľ TMR Bohuš Hlavatý.

Pri súčasnom stave, keď Hrebienok neponúka dostatok vyžitia v zime, sa objavujú obavy z prudkého nárastu počtu ľudí na Skalnatom plese. Táto obava nie je opodstatnená, keďže prepájacia lanovka nie je izolovanou atrakciou, ktorá by mohla sama osebe prilákať do Tatier ďalších nových návštevníkov. Práve naopak, tým, že ponúkne pohodlný presun oboma smermi, môže prispieť k lepšiemu rozdeleniu návštevníkov do stredísk. Popri lyžovaní v zime aj počas celého roka by uľahčila aj prístup návštevníkov k podujatiam, ktorých miestom konania je často práve Hrebienok. Celoročne by tak vzniklo viac dôvodov zostať v Tatrách na dlhší pobyt a znížila by sa závislosť oboch stredísk na jednodňových návštevníkoch.

MENEJ ÁUT NA TATRANSKÝCH CESTÁCH AJ VĎAKA PREPÁJACEJ LANOVKE

Vysoké Tatry dnes musia vyriešiť mnoho problémov, od zvládnutia rastúceho počtu turistov, cez snahu o zvýšenie podielu viacdňových návštevníkov až po posilnenie ekologickej dopravy. Prepájacia lanovka sama osebe nedokáže úplne vyriešiť žiaden z nich, ale má potenciál výrazne prispieť k zlepšeniu dnešnej situácie.

Dopravná analýza Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo IDH ukázala, že lanovka by dokázala znížiť počet prejazdov medzi Smokovcami a Tatranskou Lomnicou denne až o 1 000. To je v dopravne kritických dňoch, keď sa na cestách pohybuje viac ako 4-tisíc áut, zásadný prínos. Nižší počet áut na cestách by okrem toho priniesol menej prachových častíc z naftových áut a zníženie emisií CO2 o 1,1 tony oproti dnešnému stavu.

Pri posudzovaní lanovky by preto bolo prospešné zobrať do úvahy jej možný prínos vo viacerých smeroch: v dopravnom, pri rozvoji cestovného ruchu v zime aj v lete, ako aj pri rozmiestnení turistov na území Vysokých Tatier.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  2. Vydrica rozšíri gastromapu Bratislavy o zaujímavé koncepty
  3. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba
  4. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží
  5. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov
  6. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici?
  7. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník
  8. 33 vecí, ktoré ste nevedeli o Táni Pauhofovej
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  2. Jazdenkám sa darilo aj vo februári
  3. Slnečnice odmenia obyvateľov i kupujúcich tisícmi eur
  4. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba
  5. Ale že brutálny hráčsky notebook
  6. Povedzme si pravdu o zhodnotení: Je druhý pilier atraktívny?
  7. Vydrica rozšíri gastromapu Bratislavy o zaujímavé koncepty
  8. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť
  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 220
  2. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 113
  3. Už v predaji: Časopis pre všetkých, ktorí si chcú trénovať mozog 7 509
  4. Daň z cukru predraží obľúbenú sirupovú vodu aj o sto percent 6 610
  5. Milióny hviezd a ticho. Nočné divadlo na Sahare nechcete prespať 6 349
  6. Excelentná fakulta vo výskume je aj tento rok medzi 3 najlepšími 4 737
  7. 33 vecí, ktoré ste nevedeli o Táni Pauhofovej 4 055
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 538
SkryťVypnúť reklamu

Dovolenka v hoteli pre dospelých je zárukou pokoja, kvalitných služieb a jedla.

INZERCIA 6 h

AURES aj vďaka tomu za posledných 12 mesiacov predal už 100-tisíc áut.

20 h

Developer CRESCO REAL ESTATE prichádza s výnimočnou časovo obmedzenou ponukou s názvom Susedský bonus.

20 h
SkryťZatvoriť reklamu