Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Vodohospodárska výstavba zapojí študentov STU do praxe

Vodohospodárska výstavba prispeje k odbornosti vysokoškolákov.

(Zdroj: Thinkstock)

Príležitosť pretaviť vedomosti do praxe a možnosť získať trvalú prácu. To je cieľom štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (ďalej aj VV, š. p.).

• Štátny podnik Vodohospodárska výstavba si bude vychovávať odborníkov už počas ich štúdia na vysokej škole.
  • Podnik podpísal dohodu o spolupráci so Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
  • Študentom a študentkám STU sa tak otvára ďalší priestor pre získanie praktických zručností.
  • Medzi projektmi, do ktorých sa študenti môžu zapojiť, je napr. modernizácia objektov Vodného diela Gabčíkovo.

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, š. p., Ing. Daniel Kvocera, a dekan Stavebnej fakulty STU v Bratislave prof. Ing. Stanislav Unčík, PhD., vo štvrtok 3. mája 2018 podpísali dodatok k Rámcovej dohode o spolupráci, ktorý zefektívni zapájanie študentov do praxe. Študenti môžu získať aj trvalé zamestnanie.

Prečo sa štátny podnik Vodohospodárska výstavba rozhodol iniciovať túto novú spoluprácu so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave?

Daniel Kvocera, generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, š. p.: Máme priaznivé skúseností s akademickou pôdou, spolupracovali sme už v minulosti a teraz sme sa rozhodli, že možnosť spolupráce so Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity ešte rozšírime, sprehľadníme a zintenzívnime. Študentom sa tak otvára priestor získať skúsenosti, ktoré ich môžu zaradiť medzi odbornú elitu v oblasti vodného hospodárstva. Som presvedčený, že Vodohospodárska výstavba má čo mladej generácii vodohospodárov ponúknuť. V súčasnosti máme pred sebou dva najväčšie modernizačné projekty v histórii Vodného diela Gabčíkovo – generálnu opravu Vodnej elektrárne a projekt Inovácia a modernizácie plavebných komôr. Práve práca na týchto projektoch, ale aj ďalších aktivitách v podniku so 65-ročnou tradíciou, môže prispieť k tomu, aby sa zo študentov stali v budúcnosti tí najskúsenejší odborníci vo svojom odbore. Šikovných a schopných ľudí potrebuje spoločnosť ako vodu. Ak študenti ukážu svoje kvality a chuť pracovať vo vodnom hospodárstve, budem veľmi rád, ak rozšíria naše rady.

Ako vníma ponuku Vodohospodárskej výstavby Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity?

Stanislav Unčík, dekan Stavebnej fakulty STU: Ponuku Vodohospodárskej výstavby na spoluprácu pri výchove odborníkov v oblasti vodných stavieb vítame. Vzdelávanie na Slovenskej technickej univerzite je postavené na praxi, naši študenti riešia v rámci štúdia a záverečných prác praktické zadania, pričom využívajú laboratóriá fakulty. Silnou stránkou Stavebnej fakulty STU už od jej založenia je expertízna činnosť - od posudzovania kvality stavieb či stavebných materiálov až po výskum inovácií v stavebníctve, a do týchto činností študentov zapájame. Objemom práce pre prax patrí naša fakulta dlhodobo k najvýkonnejším akademickým súčastiam na Slovensku.

Vodohospodárska výstavba, š. p., zamestnala v rámci pilotného projektu k rozšírenej spolupráci s STU aj prvého študenta. Bc. Adrán Borák, študent 2. ročníka inžinierskeho štúdia študijného odboru vodné stavby, začal na dohodu pracovať vo VV, š. p., popri štúdiu od februára tohto roka. Dá sa naraz stíhať práca a škola?

Adrián Borák, študent: Som spokojný, pracujem 2 až 3 dni v týždni, takže mi to vyhovuje aj z hľadiska školských povinností.

Kde pracuješ a čo je tvojou náplňou práce?

Adrián Borák: Pracujem na Vodnom diele Žilina a zúčastňujem sa napríklad aj na meraniach týkajúcich sa technicko-bezpečnostného dohľadu. Je to naozaj príležitosť, robiť prácu, ktorú som študoval.

V rámci nového projektu môžu vysokoškoláci okrem práce na dohodu, požiadať VV, š. p., aj o odbornú stáž, odborné poradenstvo pri príprave diplomovej práce, či o odborné exkurzie. V zmysle Dodatku k Rámcovej dohode platí, že Stavebná fakulta STU v prípade záujmu o odborné aktivity realizované vo VV, š. p., predloží štátnemu podniku písomnú požiadavku minimálne mesiac pred plánovaným začiatkom aktivity študenta.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.