Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty

Špičkové slovenské high-tech prevodovky s vysokou pridanou hodnotou pre priemyselné roboty vyrábajú už skoro 20 rokov.

Príbeh prešovskej spoločnosti SPINEA je ukážkovým príkladom vybudovania globálne úspešného strojárskeho podniku. Je to výsledok vytrvalosti, húževnatosti a odhodlania zakladateľov, zamestnancov aj vedenia firmy. Ich vysoko presná prevodovka TwinSpin ocenená medzinárodným patentom priniesla na trh nový, revolučný princíp.

SPINEA je jediný pôvodne európsky producent presných prevodoviek, patrí do svetovej TOP 4 výrobcov na svete. Všeobecná úverová banka je dlhodobým partnerom spoločnosti a v rámci seriálu o spolupráci s úspešnými firmami, dala jej príbehu zaslúžený priestor.

Nápad Janeka z Prešova

Na začiatku príbehu dnes už veľkej strojárskej firmy bol nápad slovenského vynálezcu Bartolomeja Janeka z Prešova. Ako absolvent „košickej techniky“ sa v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia začal venovať jemnej mechanike priemyselných robotov. Vtedajšie prevodovky boli nedokonalé, roboty sa preto triasli. Janek to bral ako výzvu a vymyslel mechanizmus, ktorý fascinuje svet robotiky ešte aj o 30 – 40 rokov neskôr.

Išlo o úplne nové konštrukčné riešenie. Vďaka Janekovmu ložiskovému reduktoru dnes roboty dokážu pracovať s presnosťou hrúbky ľudského vlasu.

Prvý prototyp testujúci vlastnosti prevodovky zostrojil v otcovej garáži a ďalšie s pomocou priateľov z viacerých slovenských zbrojoviek. Prvý medzinárodný patent získal v roku 1995 v Mníchove, ďalšie neskôr v Japonsku, USA, Číne, Kórei i Rusku.

Dôležitý a trpezlivý investor

Bartolomej Janek mal šťastie, na výrobu presnej prevodovky získal trpezlivého investora, košickú firmu Kimex, ktorá podporila vznik spoločnosti SPINEA.

Priemyselná sériová výroba sa začala až v roku 1999. Prvým odberateľom bol jeden z najväčších producentov robotov na svete, KUKA Roboter (dodnes odoberá časť výroby). Zlomovým momentom bol úspech v prvých zákazníckych porovnávacích testoch v laboratóriách tohto lídra priemyselnej robotiky z Nemecka. Testy záťaže trvajúce 2000 hodín jasne preukázali nulové opotrebovanie robotov s prevodovkami SPINEA, na rozdiel od strojov s japonskými konkurenčnými výrobkami.

Vymysleli, ako spresniť pohyb

Čo tá vaša prevodovka vlastne dokáže? Pýta sa väčšina laikov po vypočutí príbehu spoločnosti SPINEA. „Predstavte si robota ako organizmus s niekoľkými ramenami uloženými v kĺbe. Práve v ňom sú potrebné zariadenia, ktoré robia pohyb ramena veľmi presným až na stotiny milimetra. To dokážu vďaka našim prevodovkám,“ opisuje súčasný výkonný riaditeľ spoločnosti Norbert Brath.

Firma má reálnych konkurentov iba v Japonsku, navyše ich prevodovky predstavujú iné technické riešenia. Preto SPINEA pomerne rýchlo zaujala európskych výrobcov robotov a začala rásť. Dnes stojí podnik pred výstavbou tretieho závodu v regióne za takmer 80 miliónov eur, ktorý zamestná ďalších vyše 400 ľudí. Po roku 2021 tak chce produkovať okolo 140-tisíc prevodoviek ročne.

Uplatnenie v mnohých odvetviach

Produkty SPINEA sa využívajú všade, kde je problematické použiť ľudí, alebo treba odstrániť jednotvárnu, pravidelnú, prípadne škodlivú prácu.

Okrem tradičných strojárskych podnikov a automobiliek pribúdajú nové odbytiská. Napríklad výroba baliacich, obrábacích strojov, výmenníky nástrojov či monitorovacia technika aj výroba smartfónov. „Naša presnosť a tichý chod sú výhodami aj pre zdravotnícke prístroje na magnetickú rezonanciu, počítačové tomografy ( CT), či zariadenia na výrobu zubných protéz aj v moderných rehabilitačných zariadeniach,“ zdôraznil Brath.

Najväčšími obchodnými partnermi spoločnosti SPINEA sú výrobcovia priemyselných robotov - KUKA, ABB alebo RRobotica, Comau. Prevodovky TwinSpin sa využívajú dokonca aj v urýchľovači jadrových častíc vo švajčiarskom CERNe.

Ľudia majú byť motivovaní

SPINEA je podľa slov Norberta Bratha firma, ktorá produkuje nie hrubý domáci, ale hrubý národný produkt. Stojí na slovenskom patente, má slovenských majiteľov, manažment a zamestnáva 550 ľudí v chudobnejšom slovenskom regióne. „Náš technický riaditeľ Bartolomej Janek dal robotom dlho hľadanú presnosť. Podľa neho nie je podstatné, či je firma a krajina, z ktorej pochádza, malá alebo veľká, dôležité je nechať robiť človeka to, čo ho baví. Podporovať jeho chuť a odhodlanie. No a pri hľadaní riešení používať matematicko-fyzikálne princípy,“ opisuje Norbert Brath.

Spoločnosť je jedným z najväčších zamestnávateľov v Prešovskom kraji. Prijíma vysokokvalifikovaných odborných pracovníkov z oblasti strojárenstva, robotiky, mechatroniky, CNC programátorov a operátorov, konštruktérov a vývojárov. Takmer 100 ľudí sa vo firme venuje inováciám.

Boom robotiky

Úspech v tradičnej strojárskej výrobe prichádza vždy až po 20 a viac rokoch. Odbyt firme rástol kontinuálne, v poslednom období však nastal boom spojený s nástupom robotiky do takmer všetkých priemyselných odvetví.

„Rozbiehať high tech výrobu pre najnáročnejšie priemyselné systémy trvá desaťročia. Firma našej veľkosti potrebuje najmä spoľahlivého a trpezlivého finančného partnera, my sme takéhoto partnera našli vo VÚB banke, ktorá je naším „spolubežcom“ na dlhé trate,“ komentuje spoluprácu s VÚB bankou Norbert Brath. Podľa jeho slov, ak pracujete v biznise, kde ide o presnosť, hľadáte si partnerov so zmyslom pre detail. Aj preto je jedným z partnerov firmy SPINEA práve VÚB Banka.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Slováci sa môžu tešiť! Prichádza revolučná lotéria
  2. Tento rok Slováci vyhrajú!
  3. Taste of Ireland in Bratislava
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku
  5. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  6. Na zdraví záleží
  7. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 274
  2. Každý piaty zomrie 9 390
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 768
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 5 386
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 822
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 734
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 511
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 2 616
SkryťVypnúť reklamu

TIPOS prichádza s novou číselnou lotériou EXTRA VÝPLATA, hlavnému výhercovi zabezpečí príjem až na 10 rokov.

Teraz

Zlatý Bažant spúšťa národnú súťaž o lístky na Majstrovstvá sveta v hokeji, hlavnou cenou bude auto Škoda Karoq Sportline.

1 h

Local show Irish Elements is set to perform at the historical DPOH Theatre in Bratislava on the 24th May 2024.

1 h
SkryťZatvoriť reklamu