Produkty od našich farmárov žnú úspech na celom Slovensku

V sieti supermarketov BILLA, pod hlavičkou Slovenskej farmy, nájdete ovocie, zeleninu, aj mäso 100-percentne slovenského pôvodu.

(Zdroj: BILLA)

Hovorí sa, že človek by mal konzumovať také potraviny, ktoré sú mu geograficky blízke. Áno, je fajn, keď si môžeme dopriať ananás alebo marakuju, prípadne si vychutnáme sladký melón po celý rok.

No najlepšie sa k svojmu organizmu zachováme, ak zalovíme v našich vodách a hlavne ovocie a zeleninu budeme jesť sezónne a hlavne lokálne.

Veď možností tu na to máme habadej, napríklad aj v sieti supermarketov BILLA, kde pod hlavičkou Slovenskej farmy nájdete ovocie, zeleninu, ale aj mäso 100-percentne slovenského pôvodu.

Pôda na juhu má slnečný šmrnc

Na juhu Slovenska v okrese Komárno sú ideálne klimatické podmienky na pestovanie ovocia a zeleniny. Svoje o tom vedia aj v rodinnej firmeZáhradkárske služby Paulis v Marcelovej, kde na pulty predajní BILLA denne dodávajú sladkú kukuricu, melóny, ale aj tekvice, papriku či paradajky.

Ráno úrodu pozbierajú na poliach, počas dňa vytriedia a pobalia, no a navečer už putuje do skladov.

Na druhý deň si ju zákazníci môžu kúpiť na pultoch označenú logom Slovenská farma. Rovnako z juhu Slovenska pochádzajú aj paradajky od výrobcuGreen Coop zo Zlatnej na Ostrove. Nielenže sú chuťovo také, aké poznáme ešte zo záhrad našich starých rodičov, ale dokonca sa pestujú ekologicky v moderných skleníkoch a bez postrekov, iba použitím biologickej ochrany.

Sladučké priamo zo stromu

Drobné červené ovocie, ale i jablká, slivky, nektárinky či broskyne pestuje až 17 pestovateľov na celkovo 818 hektároch pre ovocinársku spoločnosť Boni Fructi z Dunajskej Lužnej. Vyše polovicu tejto plochy tvoria jablkové sady so zhruba 25 odrodami jabĺk pod vlastnou značkou Dobré jablká.

A že sú naozaj dobré, o tom svedčí aj fakt, že napríklad jablko Evelina, ktoré je na trhu len päť sezón a z toho už trikrát získalo ocenenie slovenské jablko roka, je u zákazníkov vysoko obľúbené a chodia sa naň pýtať.

Najobľúbenejšie zo slovenskej zeme

Na Slovensku patria medzi najpredávanejšie poľnohospodárske plodiny zemiaky. Na zemiakových poliach rodinnej farmy Agromačaj v Pustých Úľanoch každoročne zozbierajú 35-tisíc ton ich úrody v desiatich rozličných odrodách na 5-tisíc hektároch pôdy.

Túto populárnu plodinu pestujú Mačajovci už skoro tridsať rokov a okrem dlhoročných skúseností a lásky k pôde, disponujú aj skvelými technológiami na pestovanie. Okrem zemiakov pestujú aj kapustu, cesnak a cibuľu, ktorej ročne vyprodukujú až 20-tisíc ton.

Podpora lokálnych produktov je dobrá pre krajinu

Asi najväčšou výhodou konzumácie lokálneho ovocia a zeleniny je to, že vďaka našej malej krajine môžu byť čerstvo odtrhnuté plody na pultoch za menej ako 24 hodín.

Zelené stromy, sady a záhrady sú tiež pozitívnym prínosom pre našu atmosféru. Za každým jabĺčkom či zemiakom vidíme prácu konkrétneho človeka, ktorý sa o ne s láskou staral a prihováral od maličkého semienka až po plod.

Keď si v supermarkete kúpime ovocie a zeleninu od „našich“ farmárov, nielen, že budeme vedieť čo jeme a od koho, ale podporíme aj regionálnu zamestnanosť a peniaze, ktoré za tovar zaplatíme, ostanú doma.

Poďte kontrolovať novinárov denníka SME

Ponúkame vám možnosť prísť na niekoľko dní do redakcie SME.

Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť

Niekedy jednoducho nepomôže pravidelný prísun vitamínov ani iná prevencia.

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny

Kedy a komu sa oplatí rezervovať dovolenku s predstihom?

Prognózy pre slovensky realitný trh v roku 2019

Prvé predpovede, ako sa vyvinie dianie na realitnom trhu v roku 2019.