Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?

Bez konzervačných látok a s kokosovým cukrom.

V lete je sezónneho ovocia u nás najviac. Môžete si ho nazbierať v záhrade u starých rodičov, alebo sa preň vybrať do obchodného reťazca. My sme sa vybrali do Kauflandu a pozreli sme sa, čo aktuálne ponúka. Všimli sme si krásne marhule, rozkošne pehavé s červeným nádychom. Neodolali sme a kúpili sme hneď 2 kilá. Dokúpili sme cukor z kokosových kvetov a pár citrusov a rozhodli sme sa pripraviť domáci marhuľový džem.

Chceli sme sa ho urobiť tak, ako naše staré mamy, čiže bez konzervačných látok. Na jeho prípravu potrebujete:

2 kg marhúľ

500 g kokosového cukru

šťavu z 1 citróna

šťavu z 3 pomarančov

Úplne postačí aj 0,5 kg cukru na 2 kg ovocia. V našom prípade sme použili kokosový cukor, ktorý dodá džemu lahodnú, karamelovú chuť a farbu. Šťava z citrusov podčiarkne chuť marhúľ a dodá džemu požadovanú kyslosť.

Ako na to?

Marhule dôkladne umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. Zaváracie poháre a viečka si nachystáme, umyjeme a prelejeme vriacou vodou, aby sme ich sterilizovali. Necháme odkvapkať a utrieme dosucha. Na panvici zohrejeme kokosový cukor, pridáme k nemu čerstvú šťavu z citrusov, premiešame a necháme cukor rozpustiť. Pridáme nakrájané marhule a varíme na miernom ohni cca 30 minút, až kým nedosiahneme požadovanú džemovú konzistenciu. Džem nemixujeme, necháme ho v priznanej forme s kúskami marhúľ. Horúci, odstavený džem plníme do sterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrieme, otočíme a necháme dole vrchnákom vychladnúť.

Najlepšie chutí ešte čerstvý na chrumkavom chlebíku s maslom.

Ako dôkladne sterilizovať?

Zaváracie poháriky môžete sterilizovať tak, že ich dáte do rúry na plech na 15 minút a sterilizujete pri teplote 100 stupňov. Vrchnáky nechajte bublať vo vriacej vode cca 5-10 minút, následne ich vysušte čistou utierkou.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Janica Lacová pre Kaufland

Neprehliadnite tiež

Éčka u nich nemajú miesto.


SME Creative

Mliečne baktérie sú najdôležitejší spolupracovníci.


SME Creative

Záujem o ne je po celý rok.


SME Creative a 1 ďalší

Ničenie vitamínov mrazom je mýtus.


SME Creative a 1 ďalší