Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Oslavujeme sto rokov spoločných vzťahov - Amerika na kolesách

Americkí diplomati a pracovníci veľvyslanectva sa vydajú karavanom naprieč Slovenskom. Počas 17 dní navštívia až 26 miest.

Uplynulo už 100 rokov odkedy Slováci a Česi žijúci v Amerike volali po slobode a samostatnom štáte. Aj vďaka ich odhodlaniu sa podarilo v roku 1918 podpísať dohodu v americkom Pittsburghu, ktorá položila základy samostatného a demokratického Československa.

Tento rok teda oslavuje Slovensko až dva významné sviatky – 25 rokov samostatnosti a 100 rokov spoločných vzťahov s USA.

Počas leta budeme tieto sviatky oslavovať veľmi netradične. Americkí diplomati a pracovníci veľvyslanectva sa vydajú karavanom naprieč Slovenskom. Počas 17 dní navštívime až 26 miest.

Veľvyslanec Adam Sterling, ktorý sa roadshow tiež zúčastní, povedal : „Sú to významné výročia, preto je dôležité pripomenúť si priateľstvo medzi Slovákmi a Američanmi a hovoriť o našej spoločnej histórii. Dodnes nás spája hlavne túžba po slobode.

Treba rozprávať aj o jednotlivých ľudských príbehoch, Slováci sa vedeli v Amerike vždy dobre presadiť. Ja a moji americkí kolegovia sa tešíme do regiónov, pretože nás zaujíma čím ľudia žijú, čo ich trápi, kde vidia riešenia. Veríme, že sa od ľudí v regiónoch veľa dozvieme a dúfame, že aj oni od nás.“

Amerika na kolesách

Roadshow s názvom „Amerika na kolesách“ sa začína 13. augusta v Brezovej pod Bradlom v regióne rodiska Milana Rastislava Štefánika a slávnostne sa ukončí na oslavách 74. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Trasa čiastočne kopíruje aj cestu hrdinov SNP. V Banskej Bystrici sa k oslavám pridá aj pop-rocková skupina amerických vzdušných síl Touch N’ Go.

V jednotlivých mestách na hlavných námestiach si návštevníci budú môcť pozrieť putovnú výstavu, ktorá mapuje historické míľniky medzi USA a Slovenskom.

K výstave je pripravený aj vedomostný kvíz a každý, kto sa zapojí bude môcť vyhrať vecné ceny. Pripravili sme aktivity aj pre rodiny s deťmi.

Návštevníci sa dozvedia informácie o možnostiach štúdia v Amerike a výmenných programoch, o letnom pracovnom programe pre vysokoškolákov Summer Work and Travel. Zodpovieme aj na základné vízové otázky.

Na večerných stretnutiach s obyvateľmi sa budú premietať dokumentárne i hollywoodské filmy s americkými hviezdami, ktoré majú pôvod na Slovensku.

Pre návštevníkov máme pripravené aj malé občerstvenie.

Viac info nájdete na webe http://odvahabytslobodni.sk/#story-08

Trasa : (*všetky podujatia sa budú konať na hlavných námestiach v spolupráci s mestom)

13.8. o 20:00 - Brezová pod Bradlom, premietanie filmu Free to rock

27.8. o 11:00 - Lipany

27.8. o 20:00 - Sabinov; premietanie filmu Free to rock

28.8. o 11:00 - Stará Ľubovňa

29.8. o 11:50 - Múzeum SNP, Banská Bystrica – o 19:00 koncert pop-rockovej skupiny amerických vzdušných síl Touch N’ Go

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Dôsledky pandémie koronavírusu COVID-19 pocítila spoločnosť vo viacerých ohľadoch. Každý ich však pocíti na svojich financiách.

26m

Ceny energií ešte porastú: ako ušetriť desiatky eur ročne?

INZERCIA 4 h

Objavte nový spôsob cestovania, ktorému patrí budúcnosť.

INZERCIA 7 h
Skryť Zatvoriť reklamu