Odborári sa snažia presadiť skorší odchod do dôchodku

OZ KOVO zbiera podpisy k referendu za „zastropovanie“ dôchodkového veku.

Dnešný štyridsiatnik by mal ísť do dôchodku vo veku viac ako 65 rokov a tridsiatnici ako 68-roční. Odborový zväz KOVO spolu s ďalšími odborovými zväzmi v konfederácii s tým nesúhlasí a preto spustil petičnú akciu za vyhlásenie referenda o „zastropovaní“ dôchodkového veku na 64 rokov. Ženy, ktoré vychovajú tri deti, by mohli ísť do dôchodku o rok a pol skôr. Petíciu je možné nájsť na stránke ozkovo.sk (http://www.ozkovo.sk/).

„Slovensko má najvyššie percento pracujúcich na nočných zmenách a počas víkendov. Európsky priemer je 6, u nás je to 23 percent zamestnancov. Aj to je dôvod, prečo treba situáciu s dôchodkami zmeniť. Súčasný systém navyše ženy narodené po roku 1962 znevýhodňuje, pretože zníženie veku odchodu do penzie na základe počtu vychovaných detí vôbec nepocítia,“ vysvetľuje predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Česi a Poliaci majú „zastropovaný“ vek odchodu do penzie na úrovni 65 rokov. U nás nič také nie je.

Už v najbližších dňoch sa i parlament bude venovať návrhu ústavného zákona o zastavení dôchodkového veku na hranici 64 rokov. No ten sa zatiaľ dostáva len do prvého čítanie a nie je jasné, či sa nájde dosť hlasov na jeho posunutie do druhého čítania. Na to, aby sa dôchodkový strop dostal do ústavy, je potrebných 90 hlasov. „Veríme, že sa nájde v parlamente dostatočná podpora, pretože politika musí mať aj ľudský rozmer,“ povedal Machyna.

Podpisovú akciu odborárov je možné v septembri nájsť vo viacerých mestách a na internete.

Arabská exotika: TOP hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.

Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste

​​​​​​​Kto má šancu pripraviť o kreslo „večného“ primátora Hanuščáka v Bardejove? Porazí ho Andrej Gmitter?

Polus Market – trh v srdci nákupného centra

Po čerstvú zeleninu, sladučký med, či lokálne pivo už nemusíte chodiť ďaleko. Stačí sa zastaviť v Polus Markete.