Odborári sa snažia presadiť skorší odchod do dôchodku

OZ KOVO zbiera podpisy k referendu za „zastropovanie“ dôchodkového veku.

Dnešný štyridsiatnik by mal ísť do dôchodku vo veku viac ako 65 rokov a tridsiatnici ako 68-roční. Odborový zväz KOVO spolu s ďalšími odborovými zväzmi v konfederácii s tým nesúhlasí a preto spustil petičnú akciu za vyhlásenie referenda o „zastropovaní“ dôchodkového veku na 64 rokov. Ženy, ktoré vychovajú tri deti, by mohli ísť do dôchodku o rok a pol skôr. Petíciu je možné nájsť na stránke ozkovo.sk (http://www.ozkovo.sk/).

„Slovensko má najvyššie percento pracujúcich na nočných zmenách a počas víkendov. Európsky priemer je 6, u nás je to 23 percent zamestnancov. Aj to je dôvod, prečo treba situáciu s dôchodkami zmeniť. Súčasný systém navyše ženy narodené po roku 1962 znevýhodňuje, pretože zníženie veku odchodu do penzie na základe počtu vychovaných detí vôbec nepocítia,“ vysvetľuje predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Česi a Poliaci majú „zastropovaný“ vek odchodu do penzie na úrovni 65 rokov. U nás nič také nie je.

Už v najbližších dňoch sa i parlament bude venovať návrhu ústavného zákona o zastavení dôchodkového veku na hranici 64 rokov. No ten sa zatiaľ dostáva len do prvého čítanie a nie je jasné, či sa nájde dosť hlasov na jeho posunutie do druhého čítania. Na to, aby sa dôchodkový strop dostal do ústavy, je potrebných 90 hlasov. „Veríme, že sa nájde v parlamente dostatočná podpora, pretože politika musí mať aj ľudský rozmer,“ povedal Machyna.

Podpisovú akciu odborárov je možné v septembri nájsť vo viacerých mestách a na internete.

Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019

Významné ukazovatele v roku 2019 pre zdaniteľné osoby a platcov DPH,právnické osoby, spoločnosti s ručením obmedzeným a iné.

Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií

Samsung Galaxy S v roku 2010 predznamenal nástup nových technologických riešení.

eKasa prichádza na Slovensko

Od 1. apríla vstúpi do platnosti nová povinnosť pre podnikateľov vo forme eKasy s online pripojením do systému finančnej správy.

Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu

Nechajte sa prekvapiť dušou a atmosférou hlavných miest Estónska a Lotyšska.