Odborári sa snažia presadiť skorší odchod do dôchodku

OZ KOVO zbiera podpisy k referendu za „zastropovanie“ dôchodkového veku.

Dnešný štyridsiatnik by mal ísť do dôchodku vo veku viac ako 65 rokov a tridsiatnici ako 68-roční. Odborový zväz KOVO spolu s ďalšími odborovými zväzmi v konfederácii s tým nesúhlasí a preto spustil petičnú akciu za vyhlásenie referenda o „zastropovaní“ dôchodkového veku na 64 rokov. Ženy, ktoré vychovajú tri deti, by mohli ísť do dôchodku o rok a pol skôr. Petíciu je možné nájsť na stránke ozkovo.sk (http://www.ozkovo.sk/).

„Slovensko má najvyššie percento pracujúcich na nočných zmenách a počas víkendov. Európsky priemer je 6, u nás je to 23 percent zamestnancov. Aj to je dôvod, prečo treba situáciu s dôchodkami zmeniť. Súčasný systém navyše ženy narodené po roku 1962 znevýhodňuje, pretože zníženie veku odchodu do penzie na základe počtu vychovaných detí vôbec nepocítia,“ vysvetľuje predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Česi a Poliaci majú „zastropovaný“ vek odchodu do penzie na úrovni 65 rokov. U nás nič také nie je.

Už v najbližších dňoch sa i parlament bude venovať návrhu ústavného zákona o zastavení dôchodkového veku na hranici 64 rokov. No ten sa zatiaľ dostáva len do prvého čítanie a nie je jasné, či sa nájde dosť hlasov na jeho posunutie do druhého čítania. Na to, aby sa dôchodkový strop dostal do ústavy, je potrebných 90 hlasov. „Veríme, že sa nájde v parlamente dostatočná podpora, pretože politika musí mať aj ľudský rozmer,“ povedal Machyna.

Podpisovú akciu odborárov je možné v septembri nájsť vo viacerých mestách a na internete.

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018

XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry

XXIII. Seminár I. Poliačka s medzinárodnou účasťou – Rozvoj cestnej infraštruktúry.

Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania

S každým realizovaným projektom sa zvyšuje povedomie ľudí o firme.