Novotný: Chcem, aby sa ľuďom v Košiciach žilo lepšie

Občianska iniciatíva Som Košičan a kandidát na primátora Viliam Novotný prinášajú riešenia na zlepšenie života v meste Košice.

Pre Viliama Novotného je rodina nie len oporou a pomocou v kampani, ale aj zdrojom inšpirácie pri tvorbe riešení pre mesto Košice.

Občianska iniciatíva Som Košičan združuje Košičanov, ktorí chcú, aby sa ľuďom v ich meste žilo lepšie. Ich kandidát na primátora Viliam Novotný je lekár, otec troch detí a Košičan, ktorý celý život žije v rodnom meste a chce Košiciam vrátiť ich dávnu slávu, chce prispieť k tomu, aby boli znova vyhľadávanou metropolou.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Nespokojnosť so situáciou v našom meste vo mne dozrievala už dlhšie. Župné voľby ma však utvrdili, že v tom nie som sám, že zmenu chce veľa ľudí. Preto vznikla iniciatíva Som Košičan. Dôsledkom stretnutí a debát o tom, ako vylepšiť naše mesto, bolo aj moje rozhodnutie kandidovať. Lebo riešenia, ktoré máme, môžeme realizovať, len keď budeme mať odvahu prevziať zodpovednosť za Košice.

Spomínate občiansku iniciatívu Som Košičan. Kedy vznikla a kto je v nej?

Som Košičan je iniciatíva, ktorá vznikla začiatkom tohto roka, keď sme sa viacerí začali stretávať a debatovať o tom, že naše mesto by malo vyzerať a fungovať lepšie. Je to zoskupenie odborníkov na jednotlivé oblasti, ale združuje aj mnoho mladých ľudí, ktorí na brigádach pomáhajú skrášľovať svoje mesto, natierajú lavičky a ploty, ošetrujú zeleň, ... Na začiatku nás bolo zopár, ale pri rôznych našich aktivitách sa pridávajú ďalší. Aj to ma utvrdzuje v tom, že ľudia v našom meste chcú veci zmeniť a aj sami osobne chcú k tej zmene prispieť. Chceme spojiť všetkých slušných Košičanov a spolu zmeniť Košice na lepšie miesto pre život.

Z čoho vychádzate pri tvorbe riešení pre mesto?

Zo života. So svojou rodinou tu žijeme bežným rodinným životom. Práca, škola, šport, zábava,... Mám tri deti, dve ešte školopovinné a jedného vysokoškoláka, moja mamka i svokra tiež bývajú v Košiciach, čiže stačí, aby sa človek zamyslel a počúval všetky generácie, ktoré má okolo seba. Podnety prídu samé. Plus prichádzajú podnety od mnohých Košičanov, ktorých sme vyzvali, aby nám písali a posielali svoje nápady a pripomienky. A neposielajú len sťažnosti, ale skutočné riešenia na problémy, ktoré evidujú v meste.

Čo by ste urobili ako prvé, ak vás zvolia za primátora?

To je dobrá otázka a odpoveď na ňu nie je jednoduchá. Ako otec a manžel by som vystískal svoju manželku a deti a zo srdca im poďakoval za podporu a pomoc, ktorú mi dennodenne dávajú. Bez nich by som to nedokázal. Ako politik – primátor, by som sa stretol so všetkými zvolenými zástupcami občanov a trpezlivo by som s nimi diskutoval, ako zmeniť veci k lepšiemu. Bez podpory starostov mestských častí, zvolených poslancov a hlavne Košičanov sa nedá urobiť nič. Máme dobré riešenia, musíme ich aj vedieť presadiť.

Spomínate riešenia, ktoré je podľa vás najzásadnejšie?

Ak chceme, aby sa Košice znovu stali metropolou v tom pravom zmysle slova, musí prísť k zásadnej zmene. Je nevyhnutné urobiť z Košíc otvorené a moderné mesto. Kľúčové je, aby mestské časti dostali viac kompetencií. Nesmú byť skoro vo všetkom odkázané na magistrát a jeho rozhodnutia.

Vy teda nie ste zástancom myšlienky, že počet mestských častí treba znížiť?

Nie, mestské časti netreba rušiť, ale posilňovať. Len tak sa mesto dostane bližšie k ľuďom a ľudia k mestu. Veď kto vie lepšie, kedy treba, napríklad, pokosiť trávniky? Mestská časť či magistrát? Prečo musia majitelia psov platiť daň magistrátu, a nie mestskej časti? Komplikovaný tok peňazí a nejasnosti v kompetenciách spôsobujú obyvateľom mesta chaos a znepríjemňujú im život. A prejavuje sa to aj na tom, ako naše mesto vyzerá.

Hovoríte o otvorenom meste, čo si pod tým máme predstaviť?

Žijeme v 21. storočí, komunikácia mesta však ostala v tom minulom. Navrhujeme, aby magistrát zmenil prístup k potrebám občanov – aby sa Košice stali otvoreným mestom, ktoré on-line komunikuje so svojimi obyvateľmi a obyvatelia vedia, kde presne získať informácie, ako a kde riešiť svoje problémy, nahlasovať podnety. Otvorenosť však znamená aj transparentnosť - Košice musia byť transparentným mestom, ktoré zverejňuje všetky svoje kroky a spravuje svoj majetok pod verejnou kontrolou.

Takáto otvorenosť je nad rámec zákona....

Áno, a prečo nie? Kto neporušuje zákon a má čisté svedomie, nemusí sa takejto transparentnosti báť, môže zverejňovať všetko.

Ku Košiciam už tak nejako patria rôzne iniciatívy, ktoré protestujú a demonštrujú, ale ľudia by už chceli pokoj. Dá sa to vôbec dosiahnuť?

Rôzne občianske iniciatívy sú potrebné, pretože vedenie mesta potrebuje poznať názory občanov, mať takzvanú kontrolu zdola. Dôležité však je, ako s tým vedenie mesta, primátor, naloží. My navrhujeme, aby mesto zriadilo Občiansky parlament.Vznikne tak priestor na komunikáciu s vedením mesta o programe zastupiteľstva a iných podnetoch či problémoch mesta a jeho obyvateľov.

Volebný program kandidáta na primátora Viliama Novotného a občianskej iniciatívy Som Košičan nájdete na stránke www.somkosican.sk. O brigádach a iných aktivitách informuje iniciatíva Som Košičan na Facebooku a Instagrame, sledujte #somkosican.

Zadávateľ: Viliam Novotný, Fatranská 1/C, 040 11 Košice

Objednávateľ: LEAK s.r.o., Mudroňova 57, 811 03 Bratislava, IČO: 47176725

Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár

Hlavné mesto SR Bratislava spolu s investorom HB Reavis pokračuje v revitalizácii ulice Mlynské nivy.

DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa

Po zlúčení DELUX a SLS-TECHNACO, kde sa právnym nástupcom stala firma DEXIS SLOVAKIA, dochádza k výmene na strategickej pozícii.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018