ISARC 2018 v Berlíne

35. medzinárodné sympózium o automatizácii a robotizácii v stavebníctve – ISARC 2018

V dňoch 20.-25.7.2018 sa uskutočnilo v Berlíne 35. medzinárodné sympózium o automatizácii a robotizácii v stavebníctve (International Symposium on Automation and Robotics in Construction – ISARC 2018). Prvé sympózium tohto druhu sa uskutočnilo v roku 1984 v Pittsburghu. V ďalších rokoch sa sympózium konalo v rôznych štátoch sveta: Francúzsko, Izrael, USA, Japonsko, Anglicko, Španielsko, Taiwan, Južná Kórea, Holandsko, Španielsko a iné. Nás teší, že ISARC 2010 sa konal v Bratislave. Organizačným garantom bola Katedra technológie stavieb Stavebnej fakulty STU v Bratislave a organizačným vedúcim bol prof. Ing. Jozef Gašparík, PhD.

K hlavným témam a okruhom ISARC 2018 v Berlíne patrili:

• aplikácie automatizácie a robotizácie v stavebníctve,
  • technológie robotov,
  • automatizovaný zber dát a monitorovanie,
  • informačné technológie a výpočtová technika,
  • nedeštruktívne skúšobníctvo,
  • BIM (Building Information Modeling) technológie,
  • manažérstvo rizík a pod.

Členmi vedeckého výboru sú významní odborníci v oblasti automatizácie a robotizácie zo všetkých svetadielov (USA, Ázia, Austrália, Európa, Južná Amerika). V Berlíne sa sympózia zúčastnilo viac ako 250 účastníkov z viac ako 30 krajín sveta. Zo Stavebnej fakulty STU sa sympózia zúčastnil prof. Ing. Jozef Gašparík, PhD., Ing. Tomáš Funtík, PhD. a doktorand Ing. Bader Alamro celkovo s 3 príspevkami. Jeden príspevok zameraný na model výnimočnosti v oblasti kvality so softvérovou podporou predniesol prof. Ing. Jozef Gašparík, PhD. a 2 príspevky zamerané na problematiku Building Information Modeling (BIM) predniesol Ing. Tomáš Funtík, PhD. Všetky príspevky sú publikované v zborníku, ktorý zaradilo vydavateľstvo Elsevier do kategórie Scopus.

Význam účasti na tomto prestížnom sympóziu spočíva aj v nadviazaní kontaktov s pedagógmi, výskumníkmi a expertmi z celého sveta pre budúce výskumné aktivity.

ISARC 2019 sa bude konať v Alberte (Kanada) od 21.-24.mája 2019 (viď https://isarc2019.org/.) . Je to príležitosť prezentovať výsledky vedy v oblasti automatizácie a robotizácie dosiahnuté nielen na Stavebnej fakulte STU, ale aj iných fakultách, najmä FIT, FEI, Strojníckej fakulte a MTF v Trnave. V prípade, že pedagógovia, výskumníci a doktorandi STU majú záujem o ďalšie informácie o sympóziách ISARC a aktivitách IAARC, kontaktujte prof. Gašparíka (jozef.gasparik@stuba.sk), ktorý zastáva funkciu generálneho sekretára IAARC a Vám ich rád poskytne. Informácie o IAARC nájdete na stránke www.iaarc.org., kde si môžete bezplatne prezrieť zborníky zo sympózií ISARC.

prof. Ing. Jozef Gašparík, PhD.
vedúci Katedry technológie stavieb SvF STU v Bratislave

Vyberáme správny názov firmy

Výber vhodného a správneho názvu firmy patrí medzi prvé kroky, pred založením s.r.o.

4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania

Financovať svoju firmu nemusíte len z vlastného.

Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?

O vývoji cien hovorí Marián Ponechal, vedúci propozícií a analýz ZSE Energia.

Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby

Opäť vyše 150 odborníkov zo 4 svetadielov z 20 štátov sa zišlo na ďalšej pravidelnej vedeckej konferencii Fakulty manažmentu PU.