Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať

​​​​​​​Rozhovor s nezávislou kandidátkou na primátorku mesta Košice, Alenou Bašistovou.

Kedy ste sa prvýkrát vážne začali zaoberať myšlienkou, že budete kandidovať na post primátora mesta Košice?

- Cez leto, hoci médiá sa ma na to pýtali už aspoň rok. To, čo sa denno-denne v Košiciach deje a zle sa o tom rozpráva, ľudia, ktorí potrebujú pomoc ma presvedčilo, že pôjdem s kožou na trh. Viem, že viem mestu pomôcť. Ako šéfka výboru NR SR pre sociálne veci riešim problémy ľudí a s čistým svedomím môžem povedať, že každá otázka má svoju odpoveď. V rámci svojich možností a kompetencií sa snažím problémy rozuzliť, nájsť krok po kroku také riešenie, aby som im reálne aj pomohla. Vo veľkej miere sú to veľmi osobné spovede, osudy, ktoré sa ťažko čítajú, nieto žijú. Takto sa ku mne začiatkom leta dostala aj prosba jednej pani ohľadom útulku pre bezdomovcov na Bosákovej v Košiciach. Stretli sme sa a spolu s kompetentnými aj našli riešene. Potom vypadli kostlivci zo skrine, staré neriešené problémy v Domove pre seniorov Meričan v Košickej Belej, prostitúcia v Starom Meste a rozpínanie sa nelegálnej osady medzi „malou“ stanicou a teplárňou...

Vnímate to ako výhodu alebo skôr ako nevýhodu, že ste jedinou ženou spomedzi štrnástich zaregistrovaných kandidátov?

- Byť ženou samo osebe je nielen úžasné, ale aj príjemné... (úsmev). Neviem, či byť ženou v politike je výhoda alebo naopak. Som presvedčená, že medzi kandidátmi na primátorské kreslo nie je ani jeden pán, ktorý by ženy v čomkoľvek podceňoval. Z doterajších skúseností však viem, že niektorí muži považujú politiku výlučne za svoju parketu, do ktorej by sa ženy nemali miešať. Ženy sú asi viac citlivé na určité klamstvá a podvody. Takisto viac premýšľame a snažíme sa do rozhodovania zahrnúť aj to, aký by mal konkrétny návrh dopad na rodinu. Ako primátorka by som do riešenia problémov vniesla aj ženský pohľad na vec, viac empatie a snažila by som sa byť čo najspravodlivejšia. Som presvedčená, že v spolupráci s racionálne uvažujúcimi mužmi by sme utvorili na magistráte veľmi dobrý tím, ktorý by nám iné mestá mohli závidieť.

Koncom augusta ste sa vydali. Ako sa pozerá váš manžel Marcel na to, že sa uchádzate o tak dôležitú funkciu? Podporuje vás pri vašich politických aktivitách?

- Poznáme sa ešte zo študentských čias a už vtedy mu bolo jasné, že nie som žiadna sivá myška. Marcel so mnou denne prežíva moje politické radosti a strasti. Snažím sa nenosiť si prácu domov, no málokedy sa mi to darí. Vie, s kým žije, koho si zobral za manželku a verí mi. Bez jeho podpory, pokoja, zázemia, ktoré doma mám by som ráno nevedela vstať a pokračovať s jasnou hlavou v tom, čo robím. Najradšej by bol, ak by vypadol na nejaký čas internet a do noci som nečítala komentáre k mojej práci a rozhodnutiam.

Aké sú v stručnosti hlavné priority vášho volebného programu?

- Hlavný motív nášho programu - Alena za Košičanov znamená, že stojím za nimi, za ich právom pýtať sa zodpovedných v meste na to, prečo veci nefungujú, kto je za to zodpovedný a kedy sa dočkajú riešenia. Jednoducho stojím za ich právom pýtať sa hlavy mesta a kompetentných na to, čo robia, aby sa im v meste dobre žilo.

Za jednu z hlavných priorít považujem bezpečnosť. A teda bezpečné košické ulice bez prostitútok, narkomanov, neprispôsobivých skupín obyvateľov, čo strpčujú ľuďom život. Chcem, aby heslo „pomáhať a chrániť“ bolo výrazne cítiť tam, kde sú problémové lokality či frekventované miesta. Bezpečnosť pre deti, aby sa v poriadku vrátili zo školy domov, či už idú peši alebo MHD, rovnako aj pre seniorov.

Ako kľúčovú tézu vidím dostupnosť Košíc. Stavanie ciest, ktoré majú zmysel a dovedú do mesta investorov, ľudí a prácu. V súvislosti s juhovýchodným obchvatom mesta, ktorý už podľa pôvodných plánov mal koncom roka slúžiť motoristom, no ešte sa ani nezačal stavať, som už interpelovala ministra dopravy. Pýtam sa na dôvody rozdelenia výstavby na dve časti, na ich termín dokončenia a dodržanie sľubovaného profilu. Určite je nevyhnutné vopred a logicky plánovať údržby existujúcich komunikácií tak, aby nedochádzalo k dopravným kolapsom. Nevyhnutnosťou je zefektívnenie integrovanej dopravy a návrat trolejbusov. Uvažujem aj o možnosti, aby MHD bola pre deti a študentov zadarmo.

Košice boli v uplynulých rokoch aj Európskym mestom športu a predtým aj kultúry. Pri pohľade na stav športových klubov v meste to ale vôbec tak nevyzerá a aj na kultúru v meste sú značne rozpačité názory...

- Súhlasím. Bez športu a kultúry by mesto prestalo dýchať. Profesionálny šport v Košiciach je po infarkte, relaxačné zóny zarastajú trávou alebo sú ohradené pre úzku verejnosť. Profesionáli potrebujú istoty, ktoré musia byť jasne a bez výhrad zakotvené v zákone, pravidlá, ktoré sa počas hry nemenia. Pre aktívny oddych ľudí sa zasadím za sprístupnenie školských športových areálov verejnosti, za revitalizáciu starých plôch s pomocou komunít a výstavbu nových oddychových zón, na ktoré budú musieť myslieť, popri nových bytoch, aj developerské spoločnosti. Ak sme sa v roku 2013 stali Európskym mestom kultúry, budem sa snažiť, aby titul a vybudované priestory nezapadol prachom. Kreatívnych ľudí na východe je neskutočné množstvo. Budú mať príležitosť i miesto pre prezentáciu.

Ako by ste vedeli preniesť svoje skúsenosti z „veľkej“ politiky do tej komunálnej?

- V svojom programe mám aj to, že sa chcem pričiniť o spokojné Košice. Viem ako funguje „veľká“ sociálna politika a viem ako implementovať z nej tie kľúčové veci do „malej“ mestskej politiky. Sociálna oblasť je mojou prioritou a denne ju riešim. Košice potrebujú upratať nielen systém pomoci seniorom, sociálne slabým či chorým ľuďom, ale aj mladým rodinám a Košičanom, ktorí sú v tom najlepšom produktívnom veku. Či už hovorím o projekte výstavby nájomných bytov, alebo sociálnych istotách tých, čo denne chodia do práce a vychovávajú deti.

Ako predsedníčka výboru NR SR pre sociálne veci sa zameriavate hlavne na túto oblasť. Čo konkrétne sa vám v tejto oblasti podarilo už v Košiciach dosiahnuť?

- Zaoberám sa legislatívnymi zmenami, ktoré majú dopad na všetky mestá a ľudí na Slovensku, teda aj na Košice a Košičanov. Aktívne sa zapájam do diania v Košickom samosprávnom kraji a meste - ako jedna z mála poslancov NR SR využívam svoj mandát na to, že môžem byť na akomkoľvek zasadnutí KSK či mesta a vyjadrovať sa k témam. Na KSK sa mi podarilo presadiť, že ušetrené peniaze vo výške 1,7 mil. eurnepresunie župa tam, kde má dieru v rozpočte, ale naďalej zostanú v sociálnej oblasti. Pri už spomínanom Charitnom dome na Bosákovej ulici v Košicach sme spoločnými silami zabránili tomu, aby o strechu nad hlavou prišlo vyše 80 ľudí. V prípade Domova pre seniorov Meričian v Košickej Belej som dala dokopy tím zodpovedných ľudí, ktorí majú skúsenosti s riešením takýchto krízových situácií. Konzultujeme tento prípad aj s kolegami z ministerstva, parlamentu, KSK alebo mesta a verím, že sa nám podarí nájsť prijateľné riešenie pre všetkých. Okrem toho som v NR SR aj svojím osobným pričinením presadila viacero výrazných vylepšení do zákonov v sociálnej oblasti. Tie napríklad pomáhajú mamičkám s deťmi, prevádzkovateľom jasličiek, osobným asistentom či ťažko zdravotne postihnutým ľuďom, ktorým sme napríklad zjednodušili získanie finančných príspevkov.

Kandidátkou na primátora ste boli za stranu Sieť aj v roku 2014, no tesne pred voľbami ste sa vzdali svojej kandidatúry v prospech iného kandidáta strán pravicovej koalície, Rudolfa Bauera. Ako s odstupom štyroch rokov hodnotíte tento krok?

- Mrzí ma, že ľudia ma aj kvôli tomuto kroku označujú na rôznych diskusiách za zradkyňu a smerácku posluhovačku, zberačku hlasov a podobne, hoci to tak vôbec nie je. Chcela by som tieto nepravdy raz a navždy vysvetliť. V komunálnych voľbách v roku 2014 som kandidovala za stranu Sieť. Zdôrazňujem, že išlo o stranu, ktorá má vedenie, hierarchiu, pravidlá a dohody. A práve táto strana ma akoby stiahla z volieb. Odstúpila som vtedy v prospech pravicového kandidáta, ktorý vtedy, žiaľ, za žiadnych okolností odstúpiť nechcel, hoci mu to mnohí kolegovia z pravicových strán navrhovali. Svojím odstúpením som musela rešpektovať kolektívne rozhodnutie orgánov strany Sieť, hoci som s ním nebola stotožnená. Za toto rozhodnutie nesie zodpovednosť strana ako taká a nie ja. Preto odmietam slová typu, že som zradila pravicových voličov. Práve naopak, pravicové strany v meste sa zhodli na mene jedného kandidáta a jeho volebný výsledok bol taký, aký bol. Dnes idem do volieb sama za seba a nemusím sa podriaďovať rozhodnutiu nejakej strany. Iba ja som zodpovedná za to, čo robím, hovorím a konám.

Rôzni vaši neprajníci však majú zaručené informácie, že opäť odstúpite v niečí prospech...

- Už som to myslím dostatočne vysvetlila, ako to bolo pred 4 rokmi. Teraz sa nič také nebude opakovať. Každému môžem garantovať, že budem bojovať o primátorský post a 10. novembra budem so svojím tímom čakať na výsledky hlasovania. A verím, že tie výsledky budú z môjho pohľadu pozitívne a Košice budú mať vôbec prvú ženu ako svoju primátorku.

V diskusiách sa niektorí voliči pozastavovali nad tým, že ste síce nezávislá kandidátka, no vašou úlohou je zobrať hlasy iným pravicovým kandidátom...

- To vôbec nie je pravda. Som a zostanem nezávislá kandidátka na primátora. Závislá som iba na svojom svedomí, na ničom inom. Nekandidujem proti niekomu, aby som mu zobrala hlasy, ale za seba a za Košičanov. Idem sa uchádzať o hlasy Košičanov a nie s nimi kšeftovať. Nikdy som to nerobila a ani neurobím.

Niektorí ľudia vám vyčítajú, že ste síce nezávislá, no v NR SR hlasujete so Smerom. Ako to teda je?

- Šéfujem výboru, pod ktorý spadá rezort Smeru. Aj keby som ako chcela, nedá sa tomuto spojeniu s ministerstvom vyhnúť. Podieľala som sa na príprave viacerých zákonov, za ktoré nehlasoval iba Smer alebo ďalšie koaličné strany, ale aj pravica. Takisto som hlasovala za viacero rozumných návrhov, ktoré boli iniciované stranami terajšej opozície. Politika je aj o nájdení spoločných prienikov s cieľom presadiť dobré veci. Preto sa v záujme každého racionálneho návrhu snažím spájať a nie rozdeľovať, čo si ako nezaradená poslankyňa môžem dovoliť. Nehovorím, že som nemala ponuky vstúpiť do nejakého poslaneckého klubu a chodiť na rôzne tlačovky a do televíznych diskusií. Radšej som si povedala, že budem robiť užitočnejšie veci. A ich aj robím. Tí, čo moju prácu a výsledky poznajú, nepochybujú o tom, že som sa rozhodla správne. A mňa zas hreje na duši, koľkým ľuďom som už pomohla z ich takmer beznádejnej situácie.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 150
  2. Každý piaty zomrie 8 852
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 188
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 799
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 731
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 896
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 9 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 9 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu