Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu

Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo!

Víťaz Šariš Majster výčapu Róbert LunterVíťaz Šariš Majster výčapu Róbert Lunter (Zdroj: Šariš)

Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo! Svoje o tom vedia aj výčapníci, ktorí pivo zákazníkom servírujú. Oni totiž rozhodujú o tom, v akej kvalite sa pivo Šariš dostane do pohára spotrebiteľa na prevádzke. Preto si dal pivovar Šariš záväzok, že bude ako patrón piva na východe Slovenska prispievať k budovaniu pivnej kultúry v jeho domovskom regióne. Práve preto zorganizoval Šariš tento rok v poradí už tretí ročník súťaže Šariš Majster výčapu. Najlepšie načapovaný mok pripravujú v prevádzke Kolmanka v Prešove.

Cieľom súťaže Šariš Majster výčapu bolo vyzdvihnúť tradičné remeslo čapovania, ale najmä skvalitniť úroveň servisu a pivnej kultúry vo východoslovenských podnikoch a reštauráciách. Najlepší výčapník pritom nie len že musí excelentne načapovať pivo, ale musí mať aj vedomosti o pivnej kultúre.

V rámci hodnotenia súťaže museli výčapníci zbierať body v písomnom teste z teoretických znalostí pivnej kultúry, starostlivosti o pivo, varného procesu a vedomostí o značke a produktoch piva Šariš. Nasledovala degustácia pivných vzoriek, pri ktorej museli súťažiaci správne identifikovať značku a druh piva. Poslednou súťažnou disciplínou bola praktická skúška za výčapom, ktorá nejedného súťažiaceho poriadne potrápila. Porota prísnym okom hodnotila celkový prejav súťažiaceho a samotné čapovanie. Každý súťažiaci musel načapovať tri predpísané štýly čapovania.

Šariš oceňuje tých najlepších z najlepších, ktorí sa naplno odovzdali svojmu remeslu, s cieľom poskytnúť svojmu štamgastovi pivný zážitok v jeho najdokonalejšej podobe. V ročníku 2018 si najskôr sily v čapovaní zmerali výčapníci na regionálnych kolách v Spišskej Novej Vsi, Humennom a Prešove. Vo finálovom kole, ktorého časť sa konala v Pivovare Šariš vo Veľkom Šariši a časť v originálnej konceptovej prevádzke v Prešovskom Šariš Pube, si sily zmeralo 16 najlepších. O kvalite svojich schopností nakoniec najviac presvedčil Róbert Lunter z prevádzky Kolmanka v Prešove. „Po vyhlásení výsledkov to bol skvelý pocit. Účasť v súťaži mi dala nové skúsenosti, prestíž s tým spojenú, kopec nových informácií, ktoré som sa naučil a získal. Na začiatku som vo víťazstvo ani nedúfal, pretože tam bolo mnoho kvalitných výčapníkov. Kolmanka je rodinný podnik, v ktorom zákazníkom ponúkame kvalitné služby, a moje ocenene je toho dôkazom,“ povedal hrdý víťaz Róbert Lunter.

Striebornú medailu si odniesla Dominika Lapošová z prevádzky Music Pub v Šarišských Dravciach a tretie miesto získal Štefan Dzurilla z prevádzky Reštaurácia u Susedy v Smižanoch.

Aj tretí ročník súťaže Šariš Majster výčapu ukázal, že východniari sú znalí svojho remesla. Z roka na rok sa úroveň výčapníkov zvyšuje. Všetci súťažiaci ukázali, že sú ochotní učiť sa nové veci, starať sa a zdokonaľovať pivnú kultúru vo svojich podnikoch a prinášať svojim hosťom pivo v tej najlepšej kvalite, tak ako práve opustilo brány pivovaru.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line