Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Chceme ponúkať nové možnosti ako pretransformovať ideu do reálu

V Košiciach rozvíjajú inovatívne nápady prostredníctvom nového medzinárodného projektu s EIT HEALTH.

V Košiciach rozvíjajú inovatívne nápady prostredníctvom nového medzinárodného projektu s EIT HEALTH, ktorý podporila spolupráca IT firmy, Európskeho inštitútu pre inovácie a technológie a Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM v Košiciach. Jeho cieľom je podpora inovatívnych nápadov až do fázy, kedy sa z nich stanú konkurencieschopné produkty či služby, ktoré zlepšia oblasť zdravotníctva. Jeho chod má na starosti projektový manažér Peter Breyl.

1. Ako vznikla spolupráca medzi EIT Health a T-Systems Slovakia?

Naša spoločnosť dlhodobo udáva v košickom kraji technologické a inovačné trendy. Európsky Inštitút pre Inovácie a Technológie nám na základe nášho projektového návrhu dal dôveru, aby sme inovačné aktivity v oblasti zdravia a technológií rozvíjali priamo na Slovensku. Chceli sme v podstate dať Košiciam a Košičanom niečo naviac.

2. Aké projekty podporuje toto partnerstvo?

EIT Health zahŕňa podporu podnikania a inovácií v oblasti zdravého životného štýlu a aktívneho starnutia, a preto poskytuje Európe nové príležitosti a zdroje. To je možné dosiahnuť prostredníctvom poskytovania produktov, konceptov a služieb, vrátane vzdelávacích programov, ktoré podporujú talent a pripravujú „pracovné sily zajtrajška“. EIT Health stimuluje integráciu podnikania, výskumu a vysokoškolského vzdelávania, podporuje inovácie a taktiež je katalyzátorom nových riešení pre Európu.

2. Aký prínos vidíte v tejto spolupráci?

EIT Health chce, aby sa výsledky výskumu a vývoja, do ktorých Európska Komisia investovala nemalé peniaze, čo najskôr pretransformovali do reálneho podnikateľského nápadu či riešenia. A my, spolu s akademickou pôdou, chceme ponúknuť možnosti ako takýto nápad premeniť na reálny projekt, ktorý bude konkurencieschopný.

3. … čo to však reálne prinesie regiónu?

Táto spolupráca EIT Health, T-Systems Slovakia a TECHNICOMU prinesie do Košíc workshopy, konferencie aj mentorské podujatia zamerané na oblasť zdravotnej starostlivosti. Organizované akcie budú prístupné slovenským študentom, začínajúcim podnikateľom aj zamestnancom našej spoločnosti. Veríme, že ľudia získajú reálny pohľad na to, čo v skutočnosti inovácia znamená. Problém, ktorý častokrát pri rozvíjaní projektu máme je aj to, že si nedokážeme dostatočne predstaviť a premyslieť technologickú úroveň projektu. Potom v našom kraji vidíme vznikajúce laboratóriá a myšlienky, ktoré sú v západnej Európe už vo vysokom štádiu výskumu, teda ich opätovná realizácia nemusí byť vždy potrebná.

4. Jedným z prvých realizovaných podujatí bol IT Innovation Bootcamp, kde boli predstavené prvé inovatívne nápady. Ako dopadol?

Bol to prvý ročník. Sami sme išli do neznáma, avšak verili sme, že práve design thinking metóda je správnou na to, aby sme za deň dokázali vytvoriť projektové návrhy so správnym inovačným potenciálom. Bootcamp mal veľmi silné zastúpenie aj v podobe odbornej poroty, ktorú tvorili doc. Ing. František Jakab PhD., riaditeľ UVP TECHNICOM pôsobiaci na Fakulte elektrotechniky a informatiky TUKE, doc. Ing. Beáta Gavurová, PhD. MBA, prodekanka pre vedecko-výskumnú činnosť a doktorandské štúdium Ekonomickej fakulty TUKE, Ing. Peter Ťapák, vedúci Referátu regionálneho rozvoja a plánovania na Úrade Košického samosprávneho kraja, Ing. Juraj Girman, viceprezident Telekom IT T-Systems Slovakia, Martin Smatana, MSc., generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR a Ing. Ivan Radvák, líder skupiny City of Tevelopers. Účastníci tak dostali odporúčania priamo od ľudí, ktorí im dokázali pomôcť a poradiť v rozvoji ich prvotnej myšlienky.

5. Ako hodnotíte úroveň nápadov a aktivitu účastníkov?

Osobne si myslím, že sa na projekte zúčastnila skupina ľudí, ktorá chce pomôcť regiónu a chce inovovať. Každý z nápadov mal silnú myšlienku. Budem veľmi rád, ak sa aspoň polovica dostane do reálneho života.

6. Aké konkrétne nápady na Bootcampe vznikli?

V priebehu niekoľkých hodín vznikol napríklad nápad na interaktívneho asistenta pri liečbe kolorektálneho karcinómu, nástroj na podporu aktívneho starnutia a sekundárneho pracovného trhu, aplikácia na priebežné sledovanie zdravotného stavu, návrh na riešenie problému osamelosti seniorov prostredníctvom vzdelávania a odovzdávania skúseností, projekt na riešenie plytvania potravinami, plán efektívneho pestovania potravín prostredníctvom komunitných záhrad či riešenie neodborných zásahov pri podaní prvej pomoci.

7. Aký nápad zvíťazil?

Víťazným projektom sa stal nápad prinášajúci nový pohľad na bikesharing. Jeho cieľom je podporiť zdravý životný štýl obyvateľov Košického kraja a motivovať ich k pohybu prostredníctvom vernostného systému verejnej dopravy.

8. IT Innovation Bootcamp nebol vašou poslednou aktivitou v rámci tohto roka. Čo ešte chystáte?

Najbližšie sa stretneme už tento mesiac na Coder Feste. Okrem toho aktívne pracujeme na prvom projekte, ktorý umožní Košičanom využívať technológiu Internetu vecí (IoT, Internet of Things) v ich každodennom živote. Jeho spustenie je plánované začiatkom novembra 2018. Viac sa dočítate na našej webovej stránke eit-health.myt-systems.sk.

9. Plánujete v projekte pokračovať aj v roku 2019?

Tento projekt má dlhodobý charakter. Budeme radi, ak práca, ktorú robíme v regióne bude mať celosvetový význam. Najlepšie projekty plánujeme predstaviť aj na medzinárodnej úrovni. Do budúceho roka pripravujeme nové workshopy, podujatia aj konferencie. Všetci tí, ktorí sa tento rok nestihli prihlásiť na IT Innovation Bootcamp budú mať opäť šancu o rok.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Vynovená predajňa v Smrdákoch

COOP Jednota Senica, spotrebné družstvo, pokračuje v modernizácii svojich predajní.

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Chcete si konečne kúpiť novú kuchynskú linku či potrebujete dať auto do opravy, ale chýbajú vám peniaze?

Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím

Sledujte naživo dnes od 12:00.