INZERCIA

Zaraďte do svojho jedálnička kvalitné slovenské hovädzie mäso

Podľa prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je v obchodoch len 24 % balenej hovädziny a bravčoviny.

Ako zistíte pôvod mäsa?

Stačí sa zamerať na etiketu. Pôvod je uvedený na každej jednej. Nájdete tam aj presný popis toho, kde bolo zviera narodené, chované, zabité a spracované, či zabalené. Nie je však ničím výnimočným, že jednotlivé úkony sa diali v rozličných krajinách EÚ. Z EAN kódu, ktorý sa častokrát vníma ako identifikátor slovenského pôvodu a mohol by byť tiež nápomocný, však nie vždy vyčítate, či mäso pochádza z neďalekého bitúnku, ktorý ho nakupuje na miestnej farme, alebo bolo privezené z inej krajiny a u nás len spracované a zabalené.

Viete, čo je 100 % slovenské mäso?

Keď sa celý proces od chovu až po balenie uskutočňuje na území Slovenskej republiky a u slovenských dodávateľov.„Sme radi, že našim zákazníkom môžeme ponúknuť 100 % slovenské hovädzie mäso. Z nášho pohľadu ide o prvý krok, v tomto trende chceme pokračovať a aj takto rozširovať spoluprácu so slovenskými dodávateľmi,“ vysvetľuje Richard Bendík, riaditeľ nákupu v Kauflande. Slovenské mäso pochádza z našich chovov, ktoré sú pod neustálou veterinárnou kontrolou, zvieratá sú chované výlučne zdravým krmivom, bez požívania stimulátorov rastu svalovej hmoty, ktoré sú povolené napríklad v krajinách Južnej Ameriky. Všetky zvieratá sú evidované, čo umožňuje spätnú dosledovateľnosť každého kúska mäsa až ku chovateľovi.

Pôvod dôležitý aj z hľadiska výživy

Mäso má nezastupiteľnú úlohu vo výžive a obsahuje širokú paletu živín, vrátane vysokokvalitných bielkovín, vitamíny skupiny B, zinok, selén a železo. Práve z hľadiska obsahu železa odporúča nutričná špecialistka Klaudia Ilčíková konzumovať skôr hovädzie mäso. To navyše obsahuje aj CLA - konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá pomáha napríklad aj pri liečbe obezity, tým že podporuje spaľovanie tukov. Čo sa konzumácie mäsa týka, je dôležité je vyberať si kvalitné druhy, dbať na čerstvosť, a tiež na pôvod kupovaného mäsa, dodala odborníčka. Kvalita mäsa závisí napríklad aj od spôsobu chovu zvierat. Teda od druhu krmiva, toho či majú zvieratá prístup k vode, dostatok životného priestoru a pohodu. Dôležité je tiež plemeno zvierat, spôsob prepravy na bitúnok, ustajnenie pre porážkou, či zvieratá neprežívajú stres. To všetko sa môže prejaviť na kvalite mäsa.

Vedeli ste, že?

  • súčasná spotreba hovädzieho mäsa u nás je 4,8 kg na osobu, pričom odporúčaná dávka je 17 kg na osobu
  • čerstvá hovädzina má mať sýtu tmavočervenú až bordovú farbu, mierne sladkú vôňu, povrch má byť lesklý, no nie mazľavý
  • dobrou pomôckou na rozoznanie veku zabitého zvieraťa je farba tuku - loja, ktorá je postupom veku tmavšia žltá až tmavožltá.

Zdroj: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Nitra

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,2 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Tlačové správy

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018

Tlačové správy

XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry

XXIII. Seminár I. Poliačka s medzinárodnou účasťou – Rozvoj cestnej infraštruktúry.

Tlačové správy

Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania

S každým realizovaným projektom sa zvyšuje povedomie ľudí o firme.