INZERCIA

Zaraďte do svojho jedálnička kvalitné slovenské hovädzie mäso

Podľa prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je v obchodoch len 24 % balenej hovädziny a bravčoviny.

Ako zistíte pôvod mäsa?

Stačí sa zamerať na etiketu. Pôvod je uvedený na každej jednej. Nájdete tam aj presný popis toho, kde bolo zviera narodené, chované, zabité a spracované, či zabalené. Nie je však ničím výnimočným, že jednotlivé úkony sa diali v rozličných krajinách EÚ. Z EAN kódu, ktorý sa častokrát vníma ako identifikátor slovenského pôvodu a mohol by byť tiež nápomocný, však nie vždy vyčítate, či mäso pochádza z neďalekého bitúnku, ktorý ho nakupuje na miestnej farme, alebo bolo privezené z inej krajiny a u nás len spracované a zabalené.

Viete, čo je 100 % slovenské mäso?

Keď sa celý proces od chovu až po balenie uskutočňuje na území Slovenskej republiky a u slovenských dodávateľov.„Sme radi, že našim zákazníkom môžeme ponúknuť 100 % slovenské hovädzie mäso. Z nášho pohľadu ide o prvý krok, v tomto trende chceme pokračovať a aj takto rozširovať spoluprácu so slovenskými dodávateľmi,“ vysvetľuje Richard Bendík, riaditeľ nákupu v Kauflande. Slovenské mäso pochádza z našich chovov, ktoré sú pod neustálou veterinárnou kontrolou, zvieratá sú chované výlučne zdravým krmivom, bez požívania stimulátorov rastu svalovej hmoty, ktoré sú povolené napríklad v krajinách Južnej Ameriky. Všetky zvieratá sú evidované, čo umožňuje spätnú dosledovateľnosť každého kúska mäsa až ku chovateľovi.

Pôvod dôležitý aj z hľadiska výživy

Mäso má nezastupiteľnú úlohu vo výžive a obsahuje širokú paletu živín, vrátane vysokokvalitných bielkovín, vitamíny skupiny B, zinok, selén a železo. Práve z hľadiska obsahu železa odporúča nutričná špecialistka Klaudia Ilčíková konzumovať skôr hovädzie mäso. To navyše obsahuje aj CLA - konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá pomáha napríklad aj pri liečbe obezity, tým že podporuje spaľovanie tukov. Čo sa konzumácie mäsa týka, je dôležité je vyberať si kvalitné druhy, dbať na čerstvosť, a tiež na pôvod kupovaného mäsa, dodala odborníčka. Kvalita mäsa závisí napríklad aj od spôsobu chovu zvierat. Teda od druhu krmiva, toho či majú zvieratá prístup k vode, dostatok životného priestoru a pohodu. Dôležité je tiež plemeno zvierat, spôsob prepravy na bitúnok, ustajnenie pre porážkou, či zvieratá neprežívajú stres. To všetko sa môže prejaviť na kvalite mäsa.

Vedeli ste, že?

  • súčasná spotreba hovädzieho mäsa u nás je 4,8 kg na osobu, pričom odporúčaná dávka je 17 kg na osobu
  • čerstvá hovädzina má mať sýtu tmavočervenú až bordovú farbu, mierne sladkú vôňu, povrch má byť lesklý, no nie mazľavý
  • dobrou pomôckou na rozoznanie veku zabitého zvieraťa je farba tuku - loja, ktorá je postupom veku tmavšia žltá až tmavožltá.

Zdroj: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Nitra

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,2 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Odborná exkurzia po vodných stavbách v Českej republike

Odborná exkurzia študentov SvF STU po vodných stavbách v Českej republike

Tlačové správy

Diskusný stôl na tému Energetická certifikácia budov

Slovenská komora stavebných inžinierov v spolupráci so Stavebnou fakultou STU pozývajú na diskusiu s Arch. Dipl. Ing. S. Dukátom

Tlačové správy

Druhy ochranných známok

Keď sa povedia druhy ochranných známok veľa ľudí napadne ihneď slovné, obrazové, kombinované prípadne trojrozmerné.

Tlačové správy

OMV má riešenie na neohlásených kuriérov

OMV teraz ponúka možnosť nechať si poslať balíček na čerpaciu stanicu.