INZERCIA

Zaraďte do svojho jedálnička kvalitné slovenské hovädzie mäso

Podľa prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je v obchodoch len 24 % balenej hovädziny a bravčoviny.

Ako zistíte pôvod mäsa?

Stačí sa zamerať na etiketu. Pôvod je uvedený na každej jednej. Nájdete tam aj presný popis toho, kde bolo zviera narodené, chované, zabité a spracované, či zabalené. Nie je však ničím výnimočným, že jednotlivé úkony sa diali v rozličných krajinách EÚ. Z EAN kódu, ktorý sa častokrát vníma ako identifikátor slovenského pôvodu a mohol by byť tiež nápomocný, však nie vždy vyčítate, či mäso pochádza z neďalekého bitúnku, ktorý ho nakupuje na miestnej farme, alebo bolo privezené z inej krajiny a u nás len spracované a zabalené.

Viete, čo je 100 % slovenské mäso?

Keď sa celý proces od chovu až po balenie uskutočňuje na území Slovenskej republiky a u slovenských dodávateľov.„Sme radi, že našim zákazníkom môžeme ponúknuť 100 % slovenské hovädzie mäso. Z nášho pohľadu ide o prvý krok, v tomto trende chceme pokračovať a aj takto rozširovať spoluprácu so slovenskými dodávateľmi,“ vysvetľuje Richard Bendík, riaditeľ nákupu v Kauflande. Slovenské mäso pochádza z našich chovov, ktoré sú pod neustálou veterinárnou kontrolou, zvieratá sú chované výlučne zdravým krmivom, bez požívania stimulátorov rastu svalovej hmoty, ktoré sú povolené napríklad v krajinách Južnej Ameriky. Všetky zvieratá sú evidované, čo umožňuje spätnú dosledovateľnosť každého kúska mäsa až ku chovateľovi.

Pôvod dôležitý aj z hľadiska výživy

Mäso má nezastupiteľnú úlohu vo výžive a obsahuje širokú paletu živín, vrátane vysokokvalitných bielkovín, vitamíny skupiny B, zinok, selén a železo. Práve z hľadiska obsahu železa odporúča nutričná špecialistka Klaudia Ilčíková konzumovať skôr hovädzie mäso. To navyše obsahuje aj CLA - konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá pomáha napríklad aj pri liečbe obezity, tým že podporuje spaľovanie tukov. Čo sa konzumácie mäsa týka, je dôležité je vyberať si kvalitné druhy, dbať na čerstvosť, a tiež na pôvod kupovaného mäsa, dodala odborníčka. Kvalita mäsa závisí napríklad aj od spôsobu chovu zvierat. Teda od druhu krmiva, toho či majú zvieratá prístup k vode, dostatok životného priestoru a pohodu. Dôležité je tiež plemeno zvierat, spôsob prepravy na bitúnok, ustajnenie pre porážkou, či zvieratá neprežívajú stres. To všetko sa môže prejaviť na kvalite mäsa.

Vedeli ste, že?

  • súčasná spotreba hovädzieho mäsa u nás je 4,8 kg na osobu, pričom odporúčaná dávka je 17 kg na osobu
  • čerstvá hovädzina má mať sýtu tmavočervenú až bordovú farbu, mierne sladkú vôňu, povrch má byť lesklý, no nie mazľavý
  • dobrou pomôckou na rozoznanie veku zabitého zvieraťa je farba tuku - loja, ktorá je postupom veku tmavšia žltá až tmavožltá.

Zdroj: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Nitra

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,2 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu

Program Zelené oázy už dvanásť rokov podporuje zaujímavé projekty z oblasti životného prostredia

Tlačové správy

Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!

Najväčší počet realitných obchodov tvoria predaje nehnuteľností určených na bývanie.

Tlačové správy

Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?

Televízory s 8K rozlíšením sú už aj na Slovensku. Oplatí sa do nich investovať alebo ešte treba počkať, ako sa vyvinie trh?

Tlačové správy

EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!

Spoločnosť EY vyhlásila trinásty ročník súťaže. V čom spočíva jej prínos?