4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania

Financovať svoju firmu nemusíte len z vlastného.

(Zdroj: ilustračné TASR)

Rozširovanie podnikateľského portfólia je jedna z možností, ako zvýšiť hodnotu firmy, diverzifikovať príjmy aj rozložiť riziko. Rozšírenie biznisu si však vyžaduje investície.

Pre podnikateľa je preto nutné vedieť nielen to, ako peniaze zarobiť podnikaním, ale aj ako získať financie z externých zdrojov, nielen z vlastného vrecka.

„Kapitál je pre firmu potrebný na rozbeh i udržanie podnikania či realizáciu projektu. Dôvodov, prečo má firma získať ďalší kapitál, je neúrekom. Môže to byť otázka prežitia do momentu splatenia vystavených faktúr i nákup nových technológií pre ďalší rozvoj,“ hovorí Pavel Škriniar z Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Každý spôsob externého financovania firmy má nielen svoje výhody, ale i rôznu cenu. Mnoho závisí od požadovanej výšky investičného zámeru. Ako však radí Škriniar, je dôležité zohľadniť praktické zásady:

„Určenie zdroja kapitálu potrebuje niekoľko jednoduchých prepočtov. Vždy by malo platiť, že náklady spojené so získaním kapitálu nemajú prevýšiť efekt z jeho použitia. Taktiež platí, že kapitál by mal byť k dispozícii počas celej životnosti projektu, respektíve splatnosť by nemala byť kratšia, než sa dostaví pozitívny efekt z jeho investovania.“ V takom prípade sú vyhliadky na úspešný projekt najlepšie.

1. Úver je najjednoduchší a najrýchlejší

„Úvery sú pomerne jednoduché, lacné a rýchle zdroje kapitálu. Banky vo všeobecnosti požadujú aspoň dvojročnú históriu firmy a istotu návratnosti pôžičky,“ hovorí Škiniar o podmienkach. K ich nevýhodám patrí napríklad potreba priebežne informovať banku o dianí v podniku a dôsledný audit, ktorým si banka overí, či dokážete požičané peniaze aj splatiť.

SkryťVypnúť reklamu

„V prípade bankového úveru si banka dôkladne preverí schopnosť dlžníka splácať požičané finančné prostriedky. V tomto prípade má k tomu dostatočné odborné personálne vybavenie a možnosť získania ďalších informácii, aby si preverila kreditné riziko obchodnej spoločnosti ako dlžníka,“ hovorí Martina Vráblik Solčányiová z Národnej banky Slovenska.

Veľkou výhodou však je, že banka sa vás po odobrení schopnosti splácať prakticky nebude pýtať, na čo peniaze potrebujete. Preto ako hovorí Linda Lalinská z Tatra banky, biznis úver má prakticky najširšiu možnosť využitia.

„Peniaze z úveru môžete použiť na investície do strojov, technologickej inovácie prevádzky, vozového parku, na rozšírenie priestorov, kúpu vlastného priestoru, na nábor pracovníkov, na vykrytie časového obdobia medzi dodávkou a platbou, optimalizovať cash flow, akvizíciu novej firmy, expanziu firmy do nového regiónu či zahraničia, prípadne aj do marketingu.“

SkryťVypnúť reklamu

Zo skúsenosti však dodáva, že ich klientom biznis úver pomohol najviac pri kúpe nehnuteľnosti, nakupovaní tovaru vo vyššom množstve, na modernizáciu technológií, expanziu, aj vyplatenie spoločníkov. Prakticky žiadna iná forma externého financovania nemá tak široké možnosti využitia ako úver.

„V prípade, ak je úver dodatočne zabezpečený nehnuteľnosťou, klient má možnosť získať vyššiu výšku úveru, dlhšiu splatnosť a nižšiu úrokovú sadzbu,“ vymenúva výhody Lalinská.

V roku 2019 budú mať malí a strední podnikatelia možnosť financovať svoje podnikateľské zámery aj prostredníctvom úverov podporených z EÚ fondov s výhodnejšími podmienkami.

2. Crowdfunding je (skoro) pre každého

„Crowdfunding je forma vhodná pre nové a predovšetkým zaujímavé projekty. Podporovateľov totiž na rozdiel od banky nezaujíma pozadie firmy ale produkt, ktorý firma chce zo získaných financií uviesť na trh,“ hovorí Škiniar.

SkryťVypnúť reklamu

Táto forma financovania je prístupná pre každého. Jediné, čo je potrebné na získanie prostriedkov urobiť, je presvedčiť ľudí, že ponúknete skvelý projekt. Celý proces sa deje prostredníctvom internetu. Firma pripraví podnikateľský plán, na ktorý zbiera financie. Ak sa nenazbiera dostatočný počet kapitálu, prostriedky sa vrátia ľuďom.

Mnoho firiem crowdfundingovú kampaň využíva aj ako istý prieskum trhu, či by bol o produkt záujem. V New Yorku sa napríklad podarilo firme založiť projekt bazénu na plávanie pod holým nebom +POOL, na ktorý vyzbierala bezmála 300 000 dolárov. Úspešných príkladov je neúrekom.

Výhodou takto získaných prostriedkov je, že ich nemusíte vrátiť, ale záujemcovia si v kampani za svoje peniaze už „predkúpia“ váš produkt alebo služby a podobne. Za umiestnenie produktu na crowdfundingovú platformu však platíte. Poplatok sa najčastejšie pohybuje na úrovni 3 - 9 % z vyzbieranej sumy, zvyčajne sa platí aj spoločnostiam poskytujúcim finančné služby. Treba si však prečítať podmienky, pretože tie sa od platformy k platforme líšia. Niektoré nemajú pevnú sadzbu, ale poplatok si určujú od výšky cieľovej sumy.

SkryťVypnúť reklamu

Aj pri crowdfundingových kampaniach však záleží na tom, koho si vyberiete za partnera. Niektoré platformy sú známe a dokážu aj menej výrazné projekty dostať k širokým masám ľudí. Naopak, ak si zvolíte menej významného hráča, obvykle za jeho služby zaplatíte menej, no na šírenie zvesti o vašom projekte budete potrebovať vynaložiť viac energie.

3. Dlhopisy pokryjú aj rizikové projekty

Alternatívou na získavania finančných zdrojov pre účely vlastného podnikania voči bankovým úverom je aj vydávanie dlhopisov obchodnými spoločnosťami.

„Odlišnosť je v tom, že na rozdiel od bankového úveru, pri ktorom je veriteľom iba úverujúca banka, v prípade emisie dlhopisov je veriteľov podstatne viac. Ich počet závisí najmä od veľkosti samotnej emisie dlhopisov a od skutočnosti či ide o takú verejnú ponuku cenných papierov, pri ktorej sa vyžaduje vypracovanie prospektu cenného papiera,“ hovorí Solčányiová.

SkryťVypnúť reklamu

Podmienky vydávania dlhopisov, práva a povinnosti emitenta dlhopisov sú uvedené v zákone č. 530/1990 Zb. o dlhopisoch. V prípade, že pôjde o verejnú ponuku cenných papierov je emitent povinný zverejniť prospekt cenného papiera schválený Národnou bankou Slovenska.

V tomto prípade je vhodné pozrieť na web stránku Burzy cenných papierov v Bratislave, kde je detailne popísaný spôsob vydávania korporátnych dlhopisov. Ide o manuál na desiatkach strán a samotné vydanie firemných dlhopisov je náročný proces. Navyše, podobne ako pri crowdfunfingu, je potrebné motivovať ľudí,aby vašu spoločnosť podporili.

„Pri vydávaní a distribúcií dlhopisov emitenti častokrát využívajú služby obchodníkov s cennými papiermi, ktorým Národná banka Slovenska udelila povolenie na výkon činnosti," hovorí o forme predaja Solčányiová. Výhodou dlhopisov však je, že je nimi možné pokryť aj investičné zámery, ktoré by napríklad pri banke nezískali dôveru, no širší okruh ľudí mu veriť môže. Navyše výška nie je nijako obmedzená.

SkryťVypnúť reklamu

Ako hovorí Škriniar: „Dlhopisy sú zaujímavé pre firmy, ktoré nemajú záujem plniť podmienky banky. Emisiou dlhopisov navyše môžu získať viac financií ako by získali úverom, respektíve získať ich pri dlhšej splatnosti. Dlhopisy sú vhodné aj pri rizikových projektoch, pri ktorých banka nechce figurovať. Pre dlhopisy sa však môžu rozhodnúť aj podniky, ktoré diverzifikujú zdroje svojho financovania. Mať iba jeden či dva zdroje financovania môže byť zväzujúce.“

4. Finančné prostriedky z Európskej únie

Už dlhodobo patria malé a stredné podniky medzi piliere európskej ekonomiky. Preto sa Európska komisia rozhodla pre výraznejšiu podporu podnikania. V programovom období 2014 – 2020 tak môžu malé a stredné podniky stále čerpať nenávratný finančný príspevok.

SkryťVypnúť reklamu

Ten je určený práve aj na samotný rozvoj segmentu malého a stredného podnikania. Finančné prostriedky pre podporu malých a stredných podnikov sú vyčlenené z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).

Z dotácie možno podporiť celé spektrum podnikateľských aktivít. Sú učené aj na priamy rozvoj podnikania vo forme podpory investícií do nových technológií, výroby, kreatívneho priemyslu, ale aj výskumu, vývoja, poľnohospodárskych aktivít, informačných technológií, sociálnych služieb, zdravotníctva a podobne.

Konkrétne granty sú vždy uvedené na webe ministerstiev Slovenskej republiky, pod ktoré spadajú. Podpora sa pohybuje od desiatok až po stovky tisíc eur. Na získanie týchto prostriedkov je potrebné vypracovať detailný podnikateľský pán spolu s projektom.

SkryťVypnúť reklamu

Veľkým problémom slovenských firiem však nie je to, že by projekty neboli schválené, ale to, že podnikatelia o takýchto možnostiach ani nevedia. Sami sa tak pripravujú o peniaze na rozvoj ich podnikania. Preto je vhodné si prelistovať aktuálne grantové výzvy, kde podnikateľ môže nájsť nielen nové nápady na rozvoj podnikania, ale rovno aj finančný kapitál.

Samozrejme na dofinancovanie niektorých ďalších zámerov alebo projektov môžete popri grantových peniazoch využiť napríklad aj ďalšiu formu externého financovania, prípadne biznis úver.

Tento článok vám prináša Tatra banka.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Marek Mittaš pre Tatra banku

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (19. 3. 2024)
AUD 1.658
CZK 25.200
JPY 162.510
CAD 1.475
GBP 0.855
HUF 394.950
PLN 4.311
CHF 0.963
SEK 11.318

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 131
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 999
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Každý piaty zomrie 8 771
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 790
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 728
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 967
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 186
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 457
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 693
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 647
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 765
  6. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 143
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 9 274
  8. Ján Šeďo: Súhlasím s Tarabom, problémy začínajú, jeden už nakupuje v L. Mikuláši. 8 459
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťVypnúť reklamu

Pozemky, na ktorých malo vyrásť nákupné centrum Aqario.

Komplex Aquario už zostane len na papieri.

Ak si daňové priznanie podávate sami, časť daní darujete priamo v tlačive daňového priznania.

Aj oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 2. apríla.

TASR
Kandidát na prezidenta Ivan Korčok

Prehľad prešľapov prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.

a 2 ďalší
Zľava generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann a predseda vlády SR Robert Fico (Smer) počas spoločného stretnutia na Úrade vlády SR pri príležitosti zverejnenia nového Ekonomického prehľadu OECD o Slovensku.

Nájomné bývanie chcú okrem Štátneho fondu riešiť aj súkromnými investíciami.

TASR
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 186
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 457
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 765
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 9 274
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťZatvoriť reklamu