Forum & československá moderna

Konferencia s názvom Forum & československá moderna, usporiadaná Katedrou architektúry SvF STU a Fakultou architektúry VUT Brno

Konferencia pod názvom Forum & československá moderna, usporiadaná Katedrou architektúry SvF STU Bratislava a Fakultou architektúry VUT Brno, sa konala dňa 13.11.2018 v Metodickom centre modernej architektúry v Brne, pri príležitosti 50. výročia úmrtia vydavateľa a zodpovedného redaktora časopisu Forum Endre Szönyiho. Architektonicko-umelecký časopis Forum vydávaný v rokoch 1931 -1938, mal redakciu v Bratislave vedenú Szönyim, neskôr sa rozrástla o pobočku v Brne, zastúpenú architektom Endre Steinerom. Časopis Forum, vyznačujúci sa vynikajúcou grafickou a obsahovou úrovňou, informoval o architektonicko – umeleckom dianí nielen na domácej pôde, ale pôvodnými autorskými článkami aj o novinkách v stredoeurópskom priestore. Mal mnohých odberateľov, objednávali si ho aj naše veľvyslanectvá a v danej dobe reprezentoval pokrokovo orientované Slovensko v zahraničí. Výstižne sa o časopise vyjadrila historička Klára Kubičková: Časopis Forum vychádzal vo veľmi komplikovanom historickom období – jeho autori sa museli popasovať na jednej strane s otázkami návratu akademizmu v Sovietskom zväze, na druhej strane s likvidáciou Bauhausu najprv v Dessau, potom v Berlíne. Kritika týchto zmien bola veľmi dôsledná a autori Forumu vyjadrili svoje presvedčenie o pravde moderného prúdu a modernej architektúry. Szönyi bol veľmi skromný človek, len málokedy si označoval svoje redakčné články. Duch celého časopisu však svedčí o jeho orientácii, vzdelanosti a európskom rozmere.“ ( Kubičková, Klára, 1995. Dielo architekta Andreja Szönyiho. SAS – štipendijná práca).

S rozpadom prvej Československej republiky, zanikol aj tento časopis, kritizujúci nacizmus a vojnu. Konferencia sa venovala životu a dielu architektov publikujúcich v časopise Forum v dvoch sekciách:

OBNOVA ČESKOSLOVENSKEJ MODERNY

Ing. arch. Vlasta Loutocká: Bohuslav Fuchs – Městské lázně v Zábrdovicích – způsob využití a obnova

doc. Ing. arch. Ivan Wahla: Setkání s Endre Steinerem

doc. PhDr. Magdaléna Kvasnicová, PhD.: Synagóga Petra Behrensa v Žiline a jej obnova

Ing. arch. Lenka Borecká, Ing. arch. Pavol Paňák: Jaromír Krejcar - Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach, námety na obnovu a využitie

ČESKOSLOVENSKÁ MODERNA ZO STRÁNOK ČASOPISU FORUM

Mgr. Jindřich Chatrný: Brněnská umělecká scéna v časopise Forum

Ing. arch. Jaroslav Klenovský: Moravští židovští architekti

prof. Ing. arch. Vladimír Šlapeta, DrSc.: Bratři Š lap etové a časopis Forum

Ing. arch. Eva Borecká, PhD.: Medzi tradičným a moderným – architekti F. Wimmer a E. Szönyi – vydavateľ časopisu Forum

Po ukončení pracovnej časti konferencie bola otvorená jednodňová tematická výstava a predstavená publikácia Evy Boreckej, Tradičná moderna na Slovensku. Výstava aj publikácia sa venujú životu a dielu bratislavských architektov Franza Wimmera a Endre Szönyiho, ktorí boli ťažiskovo činní v medzivojnovom období.

Záujemcovia si môžu výstavu pozrieť od 11.1. - 24.2.2019 vo vile Stiassni, Hroznová 14, Brno, vždy od piatku do nedele, v čase 10.00 -16.00 hod.

Ing. arch. Eva Borecká, PhD., Katedra architektúry SvF STU v BRatislave

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018

Move in immediately, if you feel like it

Living close to the centre of Bratislava has many advantages.

Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť

Myslí si to Peter Gál, zakladateľ stránky poistnamyska.sk, ktorý má vyše 20-ročné skúsenosti v poisťovníctve.