Forum & československá moderna

Konferencia s názvom Forum & československá moderna, usporiadaná Katedrou architektúry SvF STU a Fakultou architektúry VUT Brno

Konferencia pod názvom Forum & československá moderna, usporiadaná Katedrou architektúry SvF STU Bratislava a Fakultou architektúry VUT Brno, sa konala dňa 13.11.2018 v Metodickom centre modernej architektúry v Brne, pri príležitosti 50. výročia úmrtia vydavateľa a zodpovedného redaktora časopisu Forum Endre Szönyiho. Architektonicko-umelecký časopis Forum vydávaný v rokoch 1931 -1938, mal redakciu v Bratislave vedenú Szönyim, neskôr sa rozrástla o pobočku v Brne, zastúpenú architektom Endre Steinerom. Časopis Forum, vyznačujúci sa vynikajúcou grafickou a obsahovou úrovňou, informoval o architektonicko – umeleckom dianí nielen na domácej pôde, ale pôvodnými autorskými článkami aj o novinkách v stredoeurópskom priestore. Mal mnohých odberateľov, objednávali si ho aj naše veľvyslanectvá a v danej dobe reprezentoval pokrokovo orientované Slovensko v zahraničí. Výstižne sa o časopise vyjadrila historička Klára Kubičková: Časopis Forum vychádzal vo veľmi komplikovanom historickom období – jeho autori sa museli popasovať na jednej strane s otázkami návratu akademizmu v Sovietskom zväze, na druhej strane s likvidáciou Bauhausu najprv v Dessau, potom v Berlíne. Kritika týchto zmien bola veľmi dôsledná a autori Forumu vyjadrili svoje presvedčenie o pravde moderného prúdu a modernej architektúry. Szönyi bol veľmi skromný človek, len málokedy si označoval svoje redakčné články. Duch celého časopisu však svedčí o jeho orientácii, vzdelanosti a európskom rozmere.“ ( Kubičková, Klára, 1995. Dielo architekta Andreja Szönyiho. SAS – štipendijná práca).

S rozpadom prvej Československej republiky, zanikol aj tento časopis, kritizujúci nacizmus a vojnu. Konferencia sa venovala životu a dielu architektov publikujúcich v časopise Forum v dvoch sekciách:

OBNOVA ČESKOSLOVENSKEJ MODERNY

Ing. arch. Vlasta Loutocká: Bohuslav Fuchs – Městské lázně v Zábrdovicích – způsob využití a obnova

doc. Ing. arch. Ivan Wahla: Setkání s Endre Steinerem

doc. PhDr. Magdaléna Kvasnicová, PhD.: Synagóga Petra Behrensa v Žiline a jej obnova

Ing. arch. Lenka Borecká, Ing. arch. Pavol Paňák: Jaromír Krejcar - Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach, námety na obnovu a využitie

ČESKOSLOVENSKÁ MODERNA ZO STRÁNOK ČASOPISU FORUM

Mgr. Jindřich Chatrný: Brněnská umělecká scéna v časopise Forum

Ing. arch. Jaroslav Klenovský: Moravští židovští architekti

prof. Ing. arch. Vladimír Šlapeta, DrSc.: Bratři Š lap etové a časopis Forum

Ing. arch. Eva Borecká, PhD.: Medzi tradičným a moderným – architekti F. Wimmer a E. Szönyi – vydavateľ časopisu Forum

Po ukončení pracovnej časti konferencie bola otvorená jednodňová tematická výstava a predstavená publikácia Evy Boreckej, Tradičná moderna na Slovensku. Výstava aj publikácia sa venujú životu a dielu bratislavských architektov Franza Wimmera a Endre Szönyiho, ktorí boli ťažiskovo činní v medzivojnovom období.

Záujemcovia si môžu výstavu pozrieť od 11.1. - 24.2.2019 vo vile Stiassni, Hroznová 14, Brno, vždy od piatku do nedele, v čase 10.00 -16.00 hod.

Ing. arch. Eva Borecká, PhD., Katedra architektúry SvF STU v BRatislave

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.