SME

Trendy sa menia. Počuli ste o týchto 4 potravinách?

Prídete do reštaurácie a polovicu slov v menu nepoznáte? Vysvetlíme vám, čo stojí za záľubou v exotických ingredienciách.

Keď jedlo nie je nutnosť, ale zážitok

Mnoho ľudí si dnes namiesto hamburgeru z fast foodu radšej kúpi karí wrap, plnený tofu. Pravidelne obmieňanú ponuku receptov z netradičných ingrediencií nájdete dokonca už aj na čerpacích staniciach, napríklad v ponuke kvalitného občerstvenia Deli by Shell. Súčasná gurmánska móda nám dovoľuje experimentovať, spoznávať kúsok iných kultúr a neustále hľadať nové spôsoby, ako jesť lepšie. Udržateľnejšie, zaujímavejšie a zdravšie. Pochutnávame si na quinoi, chia semiačkach, klíčkoch mungo a iných cudzích slovíčkach. Udržať si v týchto potravinách prehľad však nie je vždy jednoduché.

Tu je niekoľko z tých, ktoré sú v dnešnom kulinárstve „must-know“.

Ocot Balsamico

Tento sladkastý ocot, používaný najčastejšie ako šalátová zálievka, pochádza z Talianska. Vzniká s podobnou precíznosťou ako víno či brandy. Ten najkvalitnejší balsamico ocot zreje v drevených sudoch aj desiatky rokov. Kedysi sa používal najmä v medicíne, proti črevným problémom a na liečbu zápalov. Odtiaľ pochádza aj jeho názov balsamico, teda „balzam“. A viete, ako zistíte či je skutočne kvalitný? Pri pohľade doň by ste mali vidieť odraz svojej tváre tak jasne ako v zrkadle.

Cícer Kabuli

Kabuli je typický pre stredozemie a stredný východ. Má vysoký obsah vlákniny, proteínu či kľúčových vitamínov a minerálov. Zrejme najznámejšou formou spracovania tejto plodiny je cícerová pasta, hummus. Používa sa však tiež ako príloha k hlavným chodom a na prípravu polievok či dokonca dezertov. Predstavte si napríklad cícerové sušienky, brownies či zmrzlinu. Výborný je samotný, opekaný s korením.

Gastro tip: V limitovanej edícii občerstvenia Deli by Shell môžete balsamico omáčku a cícer ochutnať v šaláte s údeným lososom, restovanou maslovou tekvicou, baby špenátom a plátkom citróna.

Čierna šošovica Beluga

Beluga je najmenším druhom šošovice. Čierne guličky majú veľa železa a neobsahujú takmer nijaký tuk. V jednej šálke je okolo 12 gramov proteínu a 9 gramov vlákniny. K nám sa dostal najmä z Grécka a z Indie. Táto strukovina je však stará viac ako 8 000 rokov a pôvodne pochádza zo stredného východu. Dokonca sa našla v jednej zo starých egyptských hrobiek.

Omáčka Hoisin

Takzvaná čínska barbecue omáčka je tradičnou prísadou tiež vo Vietname. Tmavohnedá zmes neobsahuje živočíšne produkty, je preto vhodná do vegánskej kuchyne. Vyrába sa zo sójovej omáčky, fermentovanej sójovej pasty, sezamovej pasty, cesnaku, čili, octu a oleja. Tradične slúži ako jedna z hlavných prísad k pekingskej kačke. Zaujímavé je, že slovo hoisin znamená v mandarínskom nárečí čínštiny morské plody. Nikto netuší, prečo omáčka dostala tento názov, keďže morské plody neobsahuje ani sa s nimi tradične nejedávala.

Gastro tip: Čiernu šošovicu a omáčku hoisin nájdete na Shell v kačacom šaláte s čínskou kapustou, uhorkou, sladkou čili omáčkou, koriandrom a plátkom limetky.

V ponuke limitovanej edície občerstvenia Deli by Shell však nájdete ešte viac kvalitných, zdravých jedál. Napríklad prosciutto bagel s maslovou tekvicou či kurací karí wrap. Recepty pripravil známy český kuchár Filip Sajler.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 25 104
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 680
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 934
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 326
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 241
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 881
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 668
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 7 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 7 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 18 h
SkryťZatvoriť reklamu