Keď jedlo nie je nutnosť, ale zážitok
Mnoho ľudí si dnes namiesto hamburgeru z fast foodu radšej kúpi karí wrap, plnený tofu. Pravidelne obmieňanú ponuku receptov z netradičných ingrediencií nájdete dokonca už aj na čerpacích staniciach, napríklad v ponuke kvalitného občerstvenia Deli by Shell. Súčasná gurmánska móda nám dovoľuje experimentovať, spoznávať kúsok iných kultúr a neustále hľadať nové spôsoby, ako jesť lepšie. Udržateľnejšie, zaujímavejšie a zdravšie. Pochutnávame si na quinoi, chia semiačkach, klíčkoch mungo a iných cudzích slovíčkach. Udržať si v týchto potravinách prehľad však nie je vždy jednoduché.
Tu je niekoľko z tých, ktoré sú v dnešnom kulinárstve „must-know“.
Ocot Balsamico
Tento sladkastý ocot, používaný najčastejšie ako šalátová zálievka, pochádza z Talianska. Vzniká s podobnou precíznosťou ako víno či brandy. Ten najkvalitnejší balsamico ocot zreje v drevených sudoch aj desiatky rokov. Kedysi sa používal najmä v medicíne, proti črevným problémom a na liečbu zápalov. Odtiaľ pochádza aj jeho názov balsamico, teda „balzam“. A viete, ako zistíte či je skutočne kvalitný? Pri pohľade doň by ste mali vidieť odraz svojej tváre tak jasne ako v zrkadle.
Cícer Kabuli
Kabuli je typický pre stredozemie a stredný východ. Má vysoký obsah vlákniny, proteínu či kľúčových vitamínov a minerálov. Zrejme najznámejšou formou spracovania tejto plodiny je cícerová pasta, hummus. Používa sa však tiež ako príloha k hlavným chodom a na prípravu polievok či dokonca dezertov. Predstavte si napríklad cícerové sušienky, brownies či zmrzlinu. Výborný je samotný, opekaný s korením.
Gastro tip: V limitovanej edícii občerstvenia Deli by Shell môžete balsamico omáčku a cícer ochutnať v šaláte s údeným lososom, restovanou maslovou tekvicou, baby špenátom a plátkom citróna.
Čierna šošovica Beluga
Beluga je najmenším druhom šošovice. Čierne guličky majú veľa železa a neobsahujú takmer nijaký tuk. V jednej šálke je okolo 12 gramov proteínu a 9 gramov vlákniny. K nám sa dostal najmä z Grécka a z Indie. Táto strukovina je však stará viac ako 8 000 rokov a pôvodne pochádza zo stredného východu. Dokonca sa našla v jednej zo starých egyptských hrobiek.
Omáčka Hoisin
Takzvaná čínska barbecue omáčka je tradičnou prísadou tiež vo Vietname. Tmavohnedá zmes neobsahuje živočíšne produkty, je preto vhodná do vegánskej kuchyne. Vyrába sa zo sójovej omáčky, fermentovanej sójovej pasty, sezamovej pasty, cesnaku, čili, octu a oleja. Tradične slúži ako jedna z hlavných prísad k pekingskej kačke. Zaujímavé je, že slovo hoisin znamená v mandarínskom nárečí čínštiny morské plody. Nikto netuší, prečo omáčka dostala tento názov, keďže morské plody neobsahuje ani sa s nimi tradične nejedávala.
Gastro tip: Čiernu šošovicu a omáčku hoisin nájdete na Shell v kačacom šaláte s čínskou kapustou, uhorkou, sladkou čili omáčkou, koriandrom a plátkom limetky.
V ponuke limitovanej edície občerstvenia Deli by Shell však nájdete ešte viac kvalitných, zdravých jedál. Napríklad prosciutto bagel s maslovou tekvicou či kurací karí wrap. Recepty pripravil známy český kuchár Filip Sajler.