Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu. Navigačný systém si môže vyskúšať každý v expozícii Rodošto.

Sám v múzeu je dôkazom, že košickí študenti IT majú nápady a vedia kreovať riešenia s ohľadom na celospoločenský dopad. Po prvýkrát skrsla idea na aplikáciu v roku 2017 na 24-hodinovej vývojárskej akcii Hackathon, keď Veronika Matejová, Filip Hudzík a Marek Haluška vytvorili tím. „Témou bolo Hackni si život, preto sme sa snažili nájsť sféru, kde technológie môžu naozaj vylepšiť život a mať pritom aj prínos. V rámci celkového konceptu smart city sme sa zamerali na nevidiacich a zrakovo postihnutých,” spomína Marek Haluška.

Jednoduché zariadenie

Navigačný systém Sám v múzeu funguje pomocou zariadenia LocationBeacons. „Komunikujú prostredníctvom bluetooth a mobilnej aplikácii určia presnú polohu človeka v interiéri. V múzeu sa zosieťujú a pri priblížení sa k exponátu návštevínikovi prostredníctvom mobilu a slúchadla aplikácia priblíži expozíciu a okolie,” dodáva Veronika Matejová.

Študenti dostali možnosť vyvíjať projekt v spoločnosti T-Systems Slovakia . „Nápad nás zaujal už na Hackathone. Akcie pre študentov im ponúkajú možnosti a prácu na ich nápade, ktorý chceme spolu s nimi potom rozvíjať. Bežne je pre študenta problém zmeniť nápad až na finálny a reálny produkt, avšak s pomocou úspešnej firmy je tento proces oveľa jednoduchší,” vysvetľuje Peter Breyl, projektový manažér T-Systems Slovakia.

Spolupráca s ÚNSS

Vďaka IT firme sa developeri stretli s predstaviteľmi Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) a Východoslovenského múzea v Košiciach (VSM). „Únia nás sama naviedla, aby sme implementovali systém do múzea - priestoru, kam chcú zájsť sami bez sprievodcu. Nie je pre nich určení ani klasický audio sprievodca, keďže nevedia, kde sa presne nachádzajú,” vysvetľuje Marek Haluška.

Nevidiaci využívajú mobily dennodenne, majú v nich hlasových asistentov. Pôvodne sme aplikáciu vizuálne plánovali len ako čiernu plochu. Ľudia z únie však povedali, že chcú štandardnú verziu appky, akú poznajú,” dopĺňa Filip Hudzík.

Systém si cenia aj tí, pre ktorých je prioritne určený. „Keď sme sa dozvedeli o projekte, boli sme nadšení nápadom a ochotou ľudí urobiť niečo pre cieľovú skupinu zrakovo hendikepovaným bez vyzvania. Nestáva sa to často. Smart technológie sa rozširujú aj medzi hendikepovanými ľuďmi a uľahčujú im život. Je to zároveň skvelá príležitosť, ako podporiť samostatnosť a sebadôveru týchto ľudí,” vyjadril sa Branislav Mamojka, predseda ÚNSS.

Pre každého návštevníka

Prvé priestory, kde sa implementovala aplikácia, vybralo samotné Východoslovenské múzeum. „Expozícia Rodošto je priestorovo členená pomerne obtiažne. Chceli sme, aby si s ňou mladí vývojári poradili a sprístupnili ju všetkým z trochu iného pohľadu. Okrem vizuálu má aplikácia dve sluchové stopy - jeden hlas hovorí o zbierkach a druhý hlas predstavuje Klimenta Mikeša, ktorý Františka Rákocziho II. sprevádzal až do smrti. Približuje Rodošto nielen hendikepovaným ľuďom, ale aj všetkým návštevníkom, ktorých pozývam, aby si aplikáciu prišli vyskúšať,” vyjadril sa Robert Pollák, riaditeľ VSM.

Systém si na slávnostnom spustení vyskúšal aj Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja: „Bol som prekvapený, ako jednoducho táto aplikácia funguje. Okrem toho expozíciu opisuje veľmi pútavo, takže verím, že si ju obľúbia nielen ľudia so zrakovým hendikepom ale všetci návštevníci múzea.

Sám v múzeu prepojil študentov, IT firmu, kultúrnu inštitúciu a úniu nevidiach. Ide o pilotný projekt, ktorý neskončí len v expozícii Rodošto.

Naša misia sa nekončí, chceme pokračovať vo vývoji a štúdiu poznatkov, ktoré získame. Časom by sme chceli, aby naša aplikácia možno nahradila ľudského sprievodcu zrakovo postihnutých a poskytovala viac intuitívnych možností. Názov Sám v múzeu nemá evokovať to, že je v ňom slabá návštevnosť, ale to, že každý človek, aj slabozraký, vie byť autonómny a samostatný v múzeu. To je aj túžba ľudí z únie,” uzavrel Filip Hudzík.

Spoločnosť T-Systems Slovakia chce naďalej posúvať vpred nápady a inovácie talentovaných ľudí východného regiónu. Aj vy môžete byť ich súčasťou .

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 153
  2. Každý piaty zomrie 8 876
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 987
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 800
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 732
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 871
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 9 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 9 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu