Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach

Ak si sporíte na dôchodok v DDS, každý rok môžete ušetriť v daňovom priznaní.

Daňové priznanie je téma, ktorú zvyčajne riešime až po novom roku. Na niektoré veci však treba myslieť už skôr. Pokiaľ máte sporenie v 3. dôchodkovom pilieri, skontrolujte si, či máte vlastné príspevky za rok 2018 aspoň vo výške 180 eur. Túto sumu si totiž môžete uplatniť v daňovom priznaní formou daňového bonusu. „V mobilnej aplikácii Tatra banka aj Internet bankingu si môžu naši sporitelia pozrieť históriu svojich platieb a tiež aktuálny stav konta. Jednoducho si dokážu upraviť výšku mesačného príspevku a namodelovať si ju podľa svojich predstáv. Vidia taktiež odhad budúceho doplnkového dôchodku, aby mali lepšiu predstavu o tom, s čím môžu na dôchodku počítať,“ hovorí Marcel Haniš, vedúci oddelenia produkt manažmentu DDS Tatra banky. Zároveň dopĺňa, že ak si chce sporiteľ uplatniť daňový bonus, môže poslať príspevok v potrebnej výške aj jednorazovo. Netreba si však platbu nechať na obdobie sviatkov na konci roka. Jej pripísanie na dôchodkový účet trvá niekoľko dní a môže sa stať, že sa vám započíta až do budúceho roka.

Pre tých, ktorí dôchodkové sporenie ešte nemajú, je situácia podobná. Založenie sporenia vybavíte na jednom stretnutí v banke alebo doplnkovej dôchodkovej spoločnosti a prvý príspevok môžete poslať v akejkoľvek výške a uplatniť si tak daňovú úľavu na plnú sumu.

Výhodou sporenia v doplnkovom dôchodkovom sporení je nielen daňový bonus, ale aj príspevky zamestnávateľa. „DDS Tatra banky má uzatvorených viac 11 500 zamestnávateľských zmlúv.“ uvádza M. Haniš. Príspevok na dôchodok je najmä vo väčších firmách obľúbeným benefitom a pre sporiteľa často znamená, že jeho dôchodkové konto rastie dvojnásobnou rýchlosťou. Rovnakú sumu, ako si posiela sám, prispeje aj zamestnávateľ.

„Ďalšou výhodou DDS je aj fakt, že nasporené peniaze sú vašim osobným majetkom a sú predmetom dedičského konania. Ku všetkým informáciám máte prístup online cez mobil alebo počítač. Vďaka našej jedinečnej stratégii Comfort life sú vaše úspory aktívne spravované a stratégia investovania sa mení podľa vášho veku. Kým ste mladí, investujú sa prevažne do rastových aktív, ako napríklad akcie alebo komodity, s dôrazom na zhodnotenie vašich úspor. Postupne s vašim pribúdajúcim vekom sa bude sporenie skonzervatívňovať investovaním do bezpečnejších dlhopisov s nízkym rizikom. Vy tak nemusíte myslieť na to, aký fond je kedy pre vás najvhodnejší,“ uzatvára tému dôchodku Marcel Haniš.

Pozrite si viac o daňovej úľave.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 643
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 580
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 091
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 3 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 3 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu